Autor Wątek: Inwestycje i remonty w Wieszowie  (Przeczytany 6358 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MrMark

• Administrator
Inwestycje i remonty w Wieszowie
« dnia: 03.04.2007 10:13 »
Zastanawiamy się na najbardziej potrzebnymi inwestycjami w naszej miejscowości.
Pomysłów jest zapewne wiele.
każdego kto ma takowe, proszę o przelanie je na papier w ankiecie przygotowanej przez pana Grzegorza Kłaczka  lub pisanie mailem na mój adres.

Odnośnie spraw drogowych pragnę dorzucić swoje trzy grosze.
Ogólnie Wieszowa będzie, i już częściowo jest przekopana w szerz i w poprzek w związku z kanalizacją. Nie ma sensu robienia remontu naszych dróg i chodników gminnych, na których będzie prowadzona kanalizacja. Lada dzień koparki przekopią ul. Wolności z przyległymi.
Ulica Sienkiewicza zostanie tego roku zrobiona cała od nowa wraz z nowa nawierzchnią i tam etap "kanalizacja" zostanie zakończony.

Wśród pomysłów remontowych dróg wymienia się następujące:

- remont ulicy 1000-lecia  - będzie kanalizacja prowadzona
- remont ulicy Lompy - będzie kanalizacja prowadzona
- remont drogi przy cmentarzu - będzie kanalizacja prowadzona
- utwardzenie ulicy Racławickiej
- ułożenie nawierzchni asfaltowej na ulicy Grunwaldzkiej- - będzie kanalizacja prowadzona
- odwodnienie ulicy Sienkiewicza
- modernizacja ulicy Konary
- remont ulicy Świerczewskiego (profil+krawężniki)
- utwardzenie drogi dojazdowej do Górnik
- utwardzenie drogi dojazdowej od Leśnej do ul. Tarnogórskiej

Pozwoliłem sobie zrobić zdjęcia drogi która, moim zdaniem jest w najgorszym stanie: ulica z Wieszowy do Górnik.

Jest jeszcze wiele innych potrzebnych remontów (pilniejszych od wymienionych np remont ulicy Robotniczej do starych bloków), ale nie są te obiekty własnością Gminy a np Agencji Rynku Rolnego.

Także GDDKiA powinna wyremontować ulicę Bytomską wraz z chodnikami, dobrze jak by dobudowano chodnik do ul.Robotniczej zamiast pobocza bo sporo ludzi tam chodzi, czy zbudowano chodnik na ul.Dworcowej lub ul.Wolności.
Ale te tematy są już stare jak świat, i jak to bywa, ciągle nie zrealizowane.

Zapraszam do dyskusji i własnych opinii na temat potrzebnych remontów drogowych (i nie tylko) w miejscowości Wieszowa.

Marek M.

Offline Serek

• Rozgadany Forumowicz
« Odpowiedź #1 dnia: 03.04.2007 21:18 »
Mam pytanie odnośnie ulicy Konary: jest przewidywany remont nawierzchni, ale czy wiadomo coś w sprawie oświetlenia na tej ulicy? O ile mnie pamięć nie myli to w tamtym roku miało zostać zrobione , ale niestety jakoś do tego nie doszło.

Czy w tym roku będzie wybudowane to oświetlenie? Ulica Konary to chyba jedyna ulica w Wieszowie która jeszcze nie ma lamp.

Offline MrMark

• Administrator
ulica Konary
« Odpowiedź #2 dnia: 03.04.2007 21:59 »
Z tego co wiem to sprawa oświetlenia już jest zaklepana i będzie realizowana.

Marek M.

Offline Tom'ek

• Postopisarz [stopień 2]
« Odpowiedź #3 dnia: 09.04.2007 15:05 »
Korzystając z zaproszenia do dyskusji przedstawiam swoje propozycje i pytania  :) :
1. Obwodnica Wieszowy. Czy coś wiadomo w tej sprawie, czy projekt został zarzucony czy jest  tylko chwilowy impas, prosiłbym bym o info co wiadomo na tą chwile.
2. Brudne ulice. Jak wiadomo przez zimę ulice są posypywane wszelakim materiałem od popiołu po piasek, jednak po stopieniu śniegu nikt się tym marasem nie interesuje i właściwie leży nonstop. Np cała ulica Wolności i połączenie z Powstańców to jest istny syf, gdyby zdecydowano się dać zarobić służbom porządkowym bardzo by mnie to ucieszyło.
3. Sport. Nasza mieścina jak na swoją wielkość ma bardzo przyzwoitą bazę sportową czyli przede wszystkim sala gimnastyczna i boisko sportowe. Szczególnie teren boiska wyróżnia się swoim rozmiarem i urozmaiceniem, jednak jest to obiekt zaniedbany a wyniki sportowe piłkarzy są marne. Na pewno mamy potencjał (młodzież) aby znaleźć się w piłkarskiej klasie A, niestety brakuje sprawnej organizacji, ludzi z pasją (nie tylko do alkoholu) i przede wszystkim trochę dofinansowania aby zachęcić młodzież do treningów. Jak na taką miejscowość z takimi warunkami sport jest bardzo zaniedbany i bardzo by mnie ucieszyło gdyby radni zrozumieli że sport jest jedną z najlepszych reklam każdego miasta (i wsi :) )
4. Tereny pod inwestycję. Myślę że powinno to być jedno z głównych źródeł przychodów naszej gminy, mówiąc jaśniej, inwestycje na nowo  utworzonych terenach pod zabudowę zarówno domków mieszkalnych jak i większych inwestycji (np  Maugo już budowany). Wieszowa ma wspaniałe warunki jeśli chodzi o ten kierunek rozwoju. Coraz więcej ludzi z miasta myśli o zamieszkaniu na wsi i to takiej wsi jak nasza czyli położonej kilkanaście minut jazdy samochodem od centrum dużych miast.  Natomiast gdy powstanie A1 to wtedy będziemy rajem dla inwestorów, jednak aby tak się stało trzeba jeszcze dużo zrobić. Więc tworzenie terenów po zabudowę powinno być według mnie priorytetem, znalezienie chętnych na zamieszkanie na takim osiedlu jak powstaje np w Szałszy na pewno nie będzie problemem.

Jak mi się przypomni to jeszcze coś dorzucę. Jeśli chodzi o propozycję MrMark'a remontów dróg to wydaję się że wszystkie są konieczne i powinny być systematycznie realizowane, oczywiście kanalizacja jest główną przeszkodą jednak tam gdzie się już zakończyła można działać już teraz.

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: 09.04.2007 21:05 »
Cytat: "Tom'ek"
1. Obwodnica Wieszowy. Czy coś wiadomo w tej sprawie, czy projekt został zarzucony czy jest tylko chwilowy impas, prosiłbym bym o info co wiadomo na tą chwile.
Nie ma żadnego chwilowego impasu. GDDKiA cały czas pracuje.  Z tego co wiem, to rozpoczęli składnie ofert wykupu terenów przez które ma przebiegać obwodnica.

2. Brudne ulice. Jak wiadomo przez zimę ulice są posypywane wszelakim materiałem od popiołu po piasek, jednak po stopieniu śniegu nikt się tym marasem nie interesuje i właściwie leży nonstop
Odśnieżanie jak i utrzymanie porządku przed posesją należy do właściciela. Problem leży w wyegzekwowaniu tego. Sołectwo nie wywiązuje się z obowiązku odśnieżania, zbrosławicka komunalka też nie poczuwa się do rozwiązania problemu odśnieżania przed budynkami, którymi administruje, więc wielu prywatnych właścicieli idzie za tym samym niechlubnym przykładem. Na szczęście nie wszyscy. Podział, kto czym powinien się zająć na terenie naszego sołectwa/gminy szczegółowo określa "Uchwała Nr XII/216/04 Rady Gminy Zbrosławice z dnia 6 lutego 2004r. w sprawie: szczegółowych zasad utrzymania czystości i porządku na terenie gminy."

4. Tereny pod inwestycję. Myślę że powinno to być jedno z głównych źródeł przychodów naszej gminy, mówiąc jaśniej, inwestycje na nowo utworzonych terenach pod zabudowę zarówno domków mieszkalnych jak i większych inwestycji
Tu (w Wieszowie) karty zostały już dawno rozdane. Zgadnij kto jest właścicielem najatrakcyjniejszych terenów pod inwestycje? A te przeprowadzane przez gminę - pusty śmiech - popytaj ile gmina straciła kasy na przekształceniu kilku pól na działki budowlane w samych Zbrosławicach (sprawa ze dwa razy opisywana w Dodatku TG do Dziennika Zachodniego). Osiedle w Szałszy - kolejna wtopa UG, nie dość, że nic nie zyskano to jeszcze gmina zafundowała drogę do osiedla.

Cytat: "MrMark"
Ulica Sienkiewicza zostanie tego roku zrobiona cała od nowa wraz z nowa nawierzchnią i tam etap "kanalizacja" zostanie zakończony.
Na zebraniu Stowarzyszenia na Rzecz Budowy Kanalizacji w Wieszowie padło stwierdzenie że "nawierzchnia na ul. Sienkiewicza zostanie wyremontowana na długości od ul Dworcowej do nr 31 " - to według mnie nie jest "cała" ulica.
Jak Rada planuje zabezpieczyć mieszkańców ul. Sienkiewicza i przyległych przed szkodami, które na pewno powstaną po remoncie przez użytkowanie tej drogi przez firmy Translis i K&E?  Gdzie mieszkańcy mogą zapoznać się z planami remontu tej drogi ? W ogóle są jakieś plany?

Propozycje "remontów" podeślę na priv.  ;)

Offline Tom'ek

« Odpowiedź #5 dnia: 10.04.2007 18:19 »
Z tego co wiem, to rozpoczęli składnie ofert wykupu terenów przez które ma przebiegać obwodnica

Czy jest gdzieś dostępny plan przebiegu tej obwodnicy, albo może ty go znasz?
Odśnieżanie jak i utrzymanie porządku przed posesją należy do właściciela

Mam rozumieć że na odcinku ulicy przy której jest np moja posesja utrzymanie czystości należy do mnie? Myślałem że tylko na chodniku.
popytaj ile gmina straciła kasy na przekształceniu kilku pól na działki budowlane w samych Zbrosławicach

Jeśli tak sprawa wygląda to jeszcze długo bydzie nyndza z biedą :x

Offline destructor0

• Nowy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 18.06.2007 13:01 »
a czy planowana jest rozbudowa kanalizacji o ulice Tarnogórską ??
Ponadto na tarnogórskiej także przydały by sie chodniki, bezpieczne przejście poboczem graniczy właściwie z cudem :)

pozdrawiam
Kamil

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 18.06.2007 21:46 »
Cytat: "destructor0"
a czy planowana jest rozbudowa kanalizacji o ulice Tarnogórską ??
Przespałeś co najmniej 3 ostatnie lata związane z tematem budowy kanalizacji na terenie całego sołectwa Wieszowa! Na pytanie odpowiem: tak jest w planie podpięcie do kanalizacji również ul. Tarnogórskiej. Z tego co widziałem już w zeszłym miesiącu były robione jakieś odwierty wzdłuż pseudo-chodnika w stronę Waldhofu i myślę, że były one wykonane w związku z tą inwestycją. Po wpadce na ul. Wolności teraz chyba wolą najpierw pomyśleć. Dokładnie o plany możesz dopytywać p. Robakowskiego (Wieszowa, ul. Lompy), przewodniczącego stowarzyszenia na rzecz budowy kanalizacji. Myślę, że jak wystukasz maila do p. Grabinskiej z UG też uzyskasz żądane informacje. Albo rusz swój tyłek na zebranie sołeckie 21 czerwca br. w Domu Kultury - przewodnim tematem i tak będzie kanalizacja, więc na pewno będzie i p. Robakowski i ktoś z UG.  
Cytat: "destructor0"
Ponadto na tarnogórskiej także przydały by sie chodniki, bezpieczne przejście poboczem graniczy właściwie z cudem
I tu jest LOL największy - właściciel zajazdu "Cyprys" był i nadal jest radnym sołeckim. Na ani jednym zebraniu z jego strony nie padała propozycja budowy chodnika wzdłuż "Waszej" ulicy. Jak sami się nie zbierzecie to pan radny tego Wam nie załatwi. Weźcie przykład z mieszkańców ul. Dworcowej - już prawie od dwóch lat papiery w sprawie budowy tam chodnika są mozolnie przepychane przez kolejne stopnie biurokracji - w tym konkretnym przypadku - powiatowej.

Offline destructor0

• Nowy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07.08.2007 22:58 »
na początku przepraszam zz tak szybką odpowiedź z mojej strony....

a teraz małe wyjaśnienie co do przespania 3 lat - mieszkam w wieszowej raptem od roku, i niestety pewne informacje są mi jeszcze nieznane.

A co do chodnika to mam nadzieje ze i na waldhofie da sie coś zrobić

pozdrawiam

Offline Berta

• Pości z rana i wieczora
« Odpowiedź #9 dnia: 24.01.2008 14:38 »
Co do oświetlenia ul. Konary -lampy  działają  już od jakiegoś czasu. Nareszcie :wink:
Na miły Bóg, życie nie po to tylko jest, by brać
Życie nie po to, by bezczynnie trwać
I aby żyć siebie samego trzeba dać."Tolerancja"S. Sojka

Offline Tom'ek

Odp: Inwestycje i remonty w Wieszowie
« Odpowiedź #10 dnia: 19.10.2009 19:28 »
Stary wątek ale nadal aktualny. Jak widać 2,5 roku temu MrMark zaproponował wiele remontów, domyślam się, że zderzenie z brutalną rzeczywistością odebrało trochę chęci do działania :/
Lada dzień koparki przekopią ul. Wolności z przyległymi.
Przekopać przekopały i zarówno sama Wolności jak i przyległe nic na tym nie skorzystały, jest tylko gorzej, ogólnie fuszerka dekady.
- utwardzenie drogi dojazdowej do Górnik
- utwardzenie drogi dojazdowej od Leśnej do ul. Tarnogórskiej
Pozwoliłem sobie zrobić zdjęcia drogi która, moim zdaniem jest w najgorszym stanie: ulica z Wieszowy do Górnik.
Ta droga do Górnik dalej jest w najgorszym stanie, mimo tego, że jest to kwestia wysypania tam jakiegoś łupka, tak samo odcinek od Leśnej do Tarnogórskiej.
Także GDDKiA powinna wyremontować ulicę Bytomską wraz z chodnikami, dobrze jak by dobudowano chodnik do ul.Robotniczej zamiast pobocza bo sporo ludzi tam chodzi, czy zbudowano chodnik na ul.Dworcowej

GDDiKA sama na pewno nie wpadnie na ten pomysł, czy radni podjęli jakieś działania uświadamiające aby przy okazji planowanego remontu dk94 wykonano dodatkowe chodniki? Bo jeśli nie, to na pewno nie powstaną i będzie to wasza wina.

Zapraszam do dyskusji  :)

P.S. Powiedzcie mi drogie dzieci w co zostanie przerobiony dawny zajazd na końcu Wolności:

Tak mnie zżera ciekawość, że spać nie mogę.

Offline cudik

• Rozpisany Forumowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 28.10.2009 14:22 »
P.S. Powiedzcie mi drogie dzieci w co zostanie przerobiony dawny zajazd na końcu Wolności:

Tak mnie zżera ciekawość, że spać nie mogę.
z tego co wiem restauracja i jakies magazyny

CO DO INWESTYCJI
-skromnie 500tyś zł na zakup nowego wozu ratowniczo-gaśniczego dla OSP Wieszowa

- Plan budżetu PROSZĘ o zwiększenie budżetu na OSP jednostka Wieszowa jest w Krajowym Systemie Ratowniczo Gaśniczym posiada 3 samochody wyjeżdża do każdego zdarzenia, ( nie pamiętam abyśmy nie wyjechali) byliśmy prze pożarze M1 Zabrze(praktiker) usuwanie skutków tornada,wypadki,pożary etc. dostaje na utrzymanie na rok +/- 22 tyś zł. dodam że takie same pieniądze były 10lat temu szkoda tylko że ceny nie tylko paliwa też były o połowę niższe i tyle czasu się z tym nic nie robi, mimo składania kosztorysu na następny rok w kwotach około 50-100tyś bo takie powinny być realne budżety na utrzymanie Gotowości Bojowej jednostek jak Nasza. zaprzyjaźniona jednostka z budżetu Gminy dostaje rocznie 90tyś zł na utrzymanie nie licząc remontu i zakupu poważnego sprzętu na nowy wóz sprzęt hydrauliczny itd. itd.
Myślicie że to wyssane z palca przedstawię kilka cen sprzętu strażackiego.
MUNDUR DO AKCJI 1900zł NETTO + 7%VAT
BUTY STRAŻACKIE 600zł
HEŁM 1200zł
SPRZĘT HYDRAULICZNY DO CIĘCIA KAROSERII PRZY WYPADKACH ŚREDNI ZESATW OKOŁO 60.000zł
TORBA MEDYCZNA 6.000
POMPA WODNA 3.000-20.000zł
WĄŻ 200-500zł
PRĄDOWNICA 800-3.000szt.
DRABINA ALU. 7.000 (MUSI POSIADAĆ ATEST JAK KAŻDY INNY SPRZĘT I NIE KOSZTUJE JAK W CASTORAMIE 800ZŁ)
I CO NAJDROŻSZE SAMOCHODY
MAŁE TYPU FORD TRANSIT MERCEDES SPRINTER OD 150.000 DO 400.000tyś PLN
ŚREDNIE TYPU STAR, RENAULT, MERCEDES, OD 400.000 DO 600.000zł PLN
CIĘŻKIE TYPU SCANIA KERAX  (takiego właśnie potrzebujemy) od 400,000 do 1,000,000
SPECJALNE (drabiny ratownictwa technicznego itd) od 500,000 do 3,000,000zł PLN

Dziękuję za przeczytanie (szkoda że ten post i tak niczego nie zmieni.) >:( >:( >:(
« Ostatnia zmiana: 29.10.2009 18:37 wysłana przez cudik »
All rights reserved

Offline bonki

• Nowy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 28.10.2009 15:48 »
Cudik wez ten tekst przepisz na kartke papieru zbierz troche podpisow ( w tym naszych radnych) i wyslij do Wojta bo watpie w to, ze on czyta to forum.

Offline cudik

• Rozpisany Forumowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 28.10.2009 17:07 »
Wójt jest Prezesem Związku Ochotniczych Straży Pożarnych w Zbrosławicach i samochodów dużo nie zakupiono bo tylko 2 a co gorsza jak wyżej napisałem budżet jest od 10 lat taki sam mimo 100% podwyżki cen na każdy z artykułów. Sami zaś nie jesteśmy z żaden sposób uzbierać 300tyś zł żeby kupić nowy wóz. No myślę że na wyborach stanie do walki godny przeciwnik  i zmieni polityke zarządzania z naciskiem na inwestycje współfinansowane przez UE.
« Ostatnia zmiana: 13.01.2010 13:37 wysłana przez cudik »
All rights reserved

Offline Tom'ek

« Odpowiedź #14 dnia: 28.10.2009 18:02 »
No myślę że na wyborach stanie do walki godny przeciwnik P. Kowolika
Mam duże obawy czy tak się stanie, pamiętacie co było ostatnio? Kandydatów było aż 1
Mieliśmy do wyboru opcję: TAK lub NIE, większość ludzi powiedziała tak, myśląc pewnie, że lepiej mieć wójta Kowolika niż żadnego. Czy widzicie na horyzoncie innego pretendenta? właściwie to już w tej chwili musiałby się starać o poparcie w wyborach aby przekonać do siebie ludzi.
Czarno to widzę.