Autor Wątek: Inwestycje i remonty w Wieszowie  (Przeczytany 6360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bloondyn

• Post-man
Odp: Inwestycje i remonty w Wieszowie
« Odpowiedź #60 dnia: 08.08.2010 09:19 »
Kolejne moje pytanko....
Czy ten kawałek chodnika na Dworcowej w Wieszowie to wszystko? Myślałem ze chodnik na ulicy Dworcowej miał być na CAŁEJ jej długości  ( a nie na 1/12 jej długości ) i po przerwie zimowej prace zostana wznowione  :-\ A tu ... ECHO :P
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline Tom'ek

• Postopisarz [stopień 2]
« Odpowiedź #61 dnia: 11.08.2010 21:28 »
Też mi się wydaje, że na całej długości miał być.
Ale spokojnie, przerwa zimowa kończy się we wrześniu, także nie ma strachu.
A jak nie w tym roku to w następnym, pośpiech w inwestycjach to bardzo rzadkie zjawisko w naszej gminie.

W poprzednim poście pisałem o modernizacji boiska, betonowy płot z pierwszego zdjęcia został już usunięty, niestety zielony, rozwalający się hasiok dalej "zdobi" główne wejście.
Widocznie poczucie estetyki prezesa stoi na niskim poziomie.

Dzisiaj strażaki wycieli kilka drzew w parku, czyżby robili miejsce pod tą sławną wiatę?

Offline marcino

• Forumowicz Wieszowa NET
« Odpowiedź #62 dnia: 19.08.2010 16:28 »
Prace na boisku nabieraja tempa.
Ale cóż chyba nici (przynajmniej na pare lat), z generalnego remontu ulicy Bytomskiej i przyległych chodników skoro wymieniaja cieńka warstwę nawierzchni...
Today ... Tomorrow... Silesia

Offline Tom'ek

« Odpowiedź #63 dnia: 19.08.2010 23:03 »
Kocham ten kraj, dwa miesiące temu łatali dziury (nawet w niektórych miejscach zrobili to solidnie) a teraz wszystko zrywają do zera. Ciekaw jestem czy ma to coś wspólnego z tym zapowiadanym generalnym remontem tej drogi, mam na dzieje że nie, bo jak sobie przypomnę o planowanej kanalizacji to...

Trwają już prace przy fundamentach przyszłej wiaty na boisku, no i wreszcie jakieś prace porządkowe (hasiok usunięty).

Offline Kamila

« Odpowiedź #64 dnia: 12.09.2010 12:23 »
Ta zmiana  nakładki  na Bytomskiej nie ma nic wspólnego z generalnym remontem dk 94, który ma się rozpocząć ponoć za rok, dwa, trzy... jak dobrze pójdzie.
Ponoć GDDKiA dostała trochę pieniędzy i zdecydowali że zamiast zmieniać nakładkę gdzieś w terenie niezabudowanym postanowili zrobić przyjemność :) Wieszowie. Jak zapewniają jest to tylko tymczasowe rozwiązanie do czasu generalnego remontu drogi.

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #65 dnia: 13.09.2010 21:02 »
Raz ktoś w GDDKiA podjął słuszną decyzję, bo na Bytomskiej łaty łatami łatali. Jednak stan techniczny wszelkich instalacji przebiegających pod jezdnią jest tragiczny. W porozumieniu z naszymi gminnymi wodociągami zaasfaltowano w niektórych miejscach przyłącza wody będące w najdramatyczniejszym stanie (sieć wodociągowa ma ponad sto lat). Niestety, te które zostawiono nie są wyciągnięte na tyle, by zrównać się z poziomem nowej nawierzchni. Ot i pierwsze miejsca które będą łatać na wiosnę.

Jak pokazały ostanie opady wymiana nawierzchni to najwyżej połowiczny sukces GDDKiA - studzienki dalej niedrożne, nie potrafią odebrać nawet nie wielkiej ilości deszczu. A szkoda bo firma wykonująca to zlecenie postarała się z osadzeniem studzienek.

Offline Tom'ek

« Odpowiedź #66 dnia: 14.09.2010 21:57 »
Jeżeli chodzi o wiatę na boisku, to jej budowa chyba na razie zakończy się na etapie posadzki. Osiedlowa plotka głosi, że nie ma chętnych na postawienie zadaszenia, zbyt niepewna konstrukcja, ale czy jest tak naprawdę?
Aktualny stan w galerii.

--- update 19.09. ---

Na zebraniu wiejskim trochę się wyjaśniło odnośnie wiaty.
Mianowicie, że elementy dachu są w drodze/produkcji ale kiedy będą zamontowane to nie wiadomo. Cena wzrosła do 100 tyś zł. Przyznano także 10 tyś zł (z funduszu sołeckiego) na utwardzenie i odwodnienie placu przed wiatą czyli też i przed klubem.
« Ostatnia zmiana: 19.09.2010 14:13 wysłana przez Tom'ek »

Offline marcino

« Odpowiedź #67 dnia: 18.10.2011 22:28 »
Wymiana latarni na ul. Bytomskiej odbywa się od tak?  Czy ma związek z autostradą bądź generalnym remontem DK94?

chodnik na ulicy Dworcowej miał być na CAŁEJ jej długości

W tym roku długość chodnika nie zwiększyła się nawet o metr.
« Ostatnia zmiana: 18.10.2011 22:35 wysłana przez marcino »
Today ... Tomorrow... Silesia

Offline Kamila

« Odpowiedź #68 dnia: 19.10.2011 07:40 »
Wymiana latarni jest inwestycją planowaną już ze 2 lata wcześniej i tylko przypadkiem miała się zbiec z generalnym remontem DK 94, który został przesunięty. Z tego co wiem, jest to inwestycja Vattenfalla. Swoją drogą ciekawe ile trzeba by dołożyć pieniędzy ze środków samorządowych, żeby te lampy wyglądały np. tak jak bodajże w Ornontowicach - szkoda, że nikt dalej nie pociągnął tematu? A mogliśmy mieć Krupówki :)

Offline SL

• Kandydat na Forumowicza
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 23.10.2011 10:56 »
Nie Ornontowice, a Gierałtowice :) Temat był poruszony na ZW. Głównie obawiałem się o to, że Vattenfall wymieni wszystkie latarnie przy Bytomskiej na te ohydne betonowe walce jakie postawiono przy zatoczce autobusowej przy szkole. Odnośnie dopłat do tego typu inwestycji z budżetu gminy - nie ma na to szans. Będzie już na prawdę dobrze jak Vattenfall wymieni i uzupełni wszystkie latarnie wzdłuż naszego odcinka DK94. Co do reszty ulic - jest szansa powalczyć o ładne i funkcjonalne oświetlenie kiedy takie inwestycje będą planowane przez UG. Ale żeby coś wskórać Mieszkańcy muszą przyjść na ZW (dwa razy w roku). 
Mini fotorelacja z wymiany oświetlenia w naszej galerii.

Wiata na boisku - inwestycja, która dzięki stanowczym działaniom obecnego sołtysa ma szansę na pomyślne zakończenie w roku 2012.

Remont DK94 - pismo z GDDKiA rejon Gliwice:
Rejon Gliwice informuje, że Oddział w Katowicach zgłosił do planu robót na rok przyszły tj. na 2012 r.  przebudowę drogi krajowej DK 94 . Na przebudowę tą została opracowana już kompletna dokumentacja techniczna wraz z przebudową chodników i  odwodnienia drogi.Niemniej jednak plany robót oraz ich zakresy są zatwierdzane przez centralę w Warszawie, dlatego też nie jesteśmy w stanie na dzień dzisiejszy podać , czy na pewno nastąpi realizacja tego zadania.

Offline Kamila

« Odpowiedź #70 dnia: 26.10.2011 20:38 »
W Ornontowicach chyba też są takie lampy, wydaje mi się tak przynajmniej, ale to bez znaczenia. Też obawiałam się tych "betonowe walców", stoi ich na szczęście tylko kilka i nie wiem właściwie po co?

A kto i z czyjej inicjatywy zbiera wreszcie te nasypy ziemi i brudu, które przez lata utworzyły się wzdłuż Bytomskiej i przy każdym deszczu spływały na jezdnię?
« Ostatnia zmiana: 26.10.2011 21:09 wysłana przez Kamila »

Offline SL

• Kandydat na Forumowicza
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 26.10.2011 22:37 »
stoi ich na szczęście tylko kilka i nie wiem właściwie po co?
Nowe "belki" postawiono tylko przy wewnętrznych częściach łuku drogi - widać projektant założył, że największe szanse trafienia w słup są w tych miejscach ;) "Belki" przy zatoczce autobusowej przy szkole są stosunkowo nowe ( i chyba za ich wymianę płaciła GDDKiA), myślę więc, że z punktu widzenia Vattenfall nie było sensu ich wymieniać.   
kto i z czyjej inicjatywy
Gliwicki rejon GDDKiA z inicjatywy sołtysa i rady sołeckiej.

Offline Tom'ek

« Odpowiedź #72 dnia: 27.11.2011 16:56 »
Trochę komentarza na temat zadaszenia jakie ma powstać na terenie LKS Wieszowa:
Na zebraniu sołeckim z 20-ego września tego roku przy omawianiu kwoty dofinansowania z funduszu sołeckiego, padło pytanie co z tymi 10 tyś zł jakie zostały przyznane poprzedniego roku (za sołtysa Siegla), które to miały być wydane m.in. na utwardzenie i odwodnienie placu przed wiatą. Sołtys zaskoczony odpowiedział że o odwodnieniu nie było mowy a cała kwota została przeznaczona na wiatę.

Też mi się wydawało że część środków miała być na odwodnienie ale nie miałem pewności, jednak dzisiaj zauważyłem swoją wypowiedź na tym forum (w tym temacie z 19.09.2010) która potwierdza że taka dyskusja była! Nie bez powodu z resztą, co widać na poniższych fotkach (z zeszłego roku gdy nie było jeszcze placu pod wiatę):

Większość wody z boiska i placu przed klubem kieruje się wprost na wiatę, powstanie wąskie gardło na styku klub-wiata i z czasem ładny rowek. Ten rok jest wyjątkowo suchy więc na razie nie wygląda to źle:

Ale tylko do czasu.
Więc pomysł z wydaniem jakiejś kwoty na studzienkę lub dwie nie jest chyba taki głupi?
Może z okazji 100-lecia warto byłoby to miejsce jakoś ucywilizować?
« Ostatnia zmiana: 27.11.2011 18:35 wysłana przez Tom'ek »

Offline Tom'ek

« Odpowiedź #73 dnia: 27.11.2011 18:01 »
Druga sprawa (więc nowy post ;))
Aktualnie w naszym lesie trwają spore roboty drogowe, prawdopodobnie zostaną odnowione wszystkie główne aleje.

Miejsce do spacerów stworzy się idealne, tylko jakoś do tego lasu trzeba się dostać więc fajnie by było gdyby ulica Wolności dorównała do tego poziomu bo obecny jej stan woła o pomstę do nieba. Przede wszystkim należy pogłębić rowy (przynajmniej północny) aby woda płynąca z lasu nie wylewała się centralnie na środek ulicy. Tak to wygląda po sporych opadach:

Taka prosta i tania inwestycja jak oczyszczenie/odnowienie rowu dużo by już zmieniła.
A może dogadać się z nadleśnictwem i zrobić tą drogę w jednym ciągu? :D Tak tak wiem, pieniędzy nie ma i raczej nie będzie :(

W tym roku zmieniły się władzę więc mam niewielką nadzieję, że sprawa ta zostanie potraktowana na poważnie (a nie tak jak to opisywałem 2 lata temu w wątku o kanalizacji, gdzie wyrzucono pieniądze dosłownie i w przenośni do rowu).
« Ostatnia zmiana: 26.12.2011 22:54 wysłana przez Tom'ek »