Autor Wątek: jak krowie na rowie ;)  (Przeczytany 2790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tom'ek

• Postopisarz [stopień 2]
Odp: jak krowie na rowie ;)
« Odpowiedź #15 dnia: 28.05.2009 12:16 »
Skoro niezłe to dorzucę jeszcze do pieca:

Tak właśnie się prezentuje Powstańców po ulewnej burzy, jak widać pobocze po lewej stronie jest wymywane i wszystko to później pozostaje na asfalcie. Przed robotami kanalizacyjnymi był tam trawnik więc naleciałości było mniej, oczywiście "kanalarze" po skończonej robocie ładnie teren wyrównali, zasiali trawę, ale każda ulewa niweczy ich trud. Może w końcu trawie uda się wyrosnąć i jakoś to będzie :) W każdym bądź razie zasyfiona ta ulica jest niemal non stop. Teraz jest trochę lepiej bo miesiąc temu gmina przysłała ekipe zamiataczy i jest jako tako, oczywiście tylko dlatego że nie było jeszcze w tym roku poważniejszych opadów.
Reasumując, przy ulicy Powstańców jest "park", plac zabaw, boiska sportowe, organizuje się imprezy typu dożynki itp. więc moja propozycja na inwestycje na ten lub przyszły rok to ZROBIENIE PORZĄDKU Z ULICĄ POWSTAŃCÓW. Bo jest to jeden wielki zasyfiony kawał zdewastowanego asfaltu. Oprócz tych dwóch-trzech studzienek i ewentualnie korytek (odnowienie asfaltu to już by był ideał ale wiadomo - bieda) przy okazji należałoby położyć dwa progi zwalniające i postawić też tablice:

Gdyż spora część "kierowców" wyjeżdżając z terenu boiska sprawdza czy zejdzie poniżej 10 s do setki, a przecież ma to być miejsce wypoczynku i rekreacji, gdzie kręci się mnóstwo matek z dziećmi, a wszyscy zapierdzielają po tej ulicy (na motorach, quadach, autami) wiela fabryka dała, wzbijając tumany kurzy i powodując ogólne wqrwienie mieszkańców.
Dobra wyżaliłem się, wiem że to przeczytają dwie osoby i dalej będzie tak jak jest, no ale cóż chociaż tyle  :P
« Ostatnia zmiana: 18.07.2009 21:17 wysłana przez Tom'ek »

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #16 dnia: 28.05.2009 15:23 »
Cytat: Tom'ek
mimo iż powstaje tu plac zabaw, jest boisko sportowe, mnóstwo ludzi się tu kręci więc jest powód aby ta ulica błyszczała, to mieszkający przy tej ulicy szanowny Dramski ma to głęboko w dupie.
Proszę by tego co napiszę nie brać jako podlizywanie się, bo daleki jestem od tego. Gdyby nie sprzeciw p. Dramskiego i pozostałych Radnych Gminnych z Wieszowy wójt Kowolik utopiłby co najmniej 11mln. z budżetu w basenie w Kamieńcu. Więc może weź ciut na wstrzymanie. ;) Za stan drogi odpowiada jej administrator, w tym przypadku jest to Urząd Gminy a ściślej Referat Gospodarki Komunalnej i Inwestycji. To że akurat ul. Powstańców jest w tak tragicznym stanie i że jednocześnie mieszka przy niej Przewodniczący Rady Gminy ma ze sobą nie wiele wspólnego. Żeby się nie pogubić napiszę w punktach:
1. Rada Gminy jedynie zatwierdza inwestycje oraz określa środki budżetowe na ich wykonanie.
2. Wykonanie inwestycji powierza się Wójtowi.
3. Wójt, czyli w tym wypadku Urząd Gminy < -> Referat Gospodarki Komunalnej i Inwestycji. To wójt i ludzie z tego referatu są bezpośrednio odpowiedzialni przed mieszkańcami za jakość wykonania inwestycji. Ale przed nimi jest:
4. Sołtys
Do obowiązków Sołtysa należy w szczególności:
1) organizowanie i koordynowanie inicjatyw i przedsięwzięć mających na celu poprawę
warunków życia społeczności sołeckiej.
[...]
13) uczestniczenie w odbiorach robót inwestycyjno - remontowych wykonywanych na terenie
Sołectwa.
mało tego, sołtys ma do pomocy (w przypadku Wieszowy)
5. Siedmioro radnych.

Tak więc jak łatwo policzyć do przypilnowania jakości oddawanej przez wykonawcę inwestycji masz 8 ludzi na szczeblu sołectwa plus osoba z Referatu plus wicewójt plus wójt osobiście, czyli 11 osób które należy rozliczyć za nim zaczniesz wieszać psy na swoim sąsiedzie. Ale i tak największe pretensje powinieneś mieć do siebie i wszystkich tych mieszkańców którzy olewają swoje prawo do wyboru władz samorządowych i prawo do zabrania głosu na Zebraniu Wiejskim. To że wykonawca daje ciała, to efekt przymykania na tę sytuację oczu przez sołtysa i pracowników UG i wójta. To że sołtys oraz UG nie przykładają się do nadzoru nad wykonaniem i jakością inwestycji to jest wina samych mieszkańców. I do póki Ty Tom'ek i reszta mieszkańców nie będzie rozliczać na Zebraniu Wiejskim władz, które sami wybrali (a nie tylko pozwolili innym wybrać za siebie) jakość inwestycji będzie taka jaka jest, czyli nędzna.

Offline Tom'ek

« Odpowiedź #17 dnia: 28.05.2009 16:13 »
Może rzeczywiście mnie poniosło z tą żicią i takie mocne słowa są niezasłużone, tylko chyba nie zrozumiałeś do końca o co mi chodzi. Ja nie mam pretensji do wykonawców (choć mieszkańcy mojej ulicy składali zażalenia na jakość wykonywania prac) bo wiadomo że za te pieniądze jakie im dali nie należało sie spodziewać niemieckiej solidności. Nawet wyżej napisałem że starali się przywrócić wygląd okolicy jaki był zanim wzieli się za wykopy. A do tego jak wygląda ulica Powstańców w najmniejszym stopniu przyczyniła się budowa kanalizacji. Nie mam też zarzutów do Pana Dramskiego że inwestycja zwana kanalizacją wygląda jak wygląda, na pewno jest wiele fajnych rzeczy i spraw które przez tyle lat urzędowania możemy mu zawdzięczać. Ja mam pretensję do tego człowieka o całokształt funkcjonowania ulicy Powstańców i wymieniam Jego nazwisko tylko dlatego że przy niej mieszka.
Czy naprawdę nie mogę mieć pretensji do Przewodniczącego Rady Gminy który dziennie jeździ tą ulicą, że nie dostrzega tego wszystkiego o czym pisałem w poprzednim poście i przez tyle lat urzędowania nie zrobił nic żeby to zmienić?
Że woda płynie środkiem ulicy od zawsze, że jest brud, piasek i szeroko rozumiany maras przez cały rok, że ludzie jeżdżą jak wariaci itd itd.
Napisałem wyżej co ja bym zmienił i co by poprawiło jakość życia moją i moich sąsiadów. Możliwe że cały ten "najazd" na Pana Dramskiego jest nieuzasadniony bo ma ważniejsze sprawy na głowie i nie dostrzega tych samych spraw co zwykły szary człowiek taki jak ja. Mieszka najbliżej więc padło na niego :)
« Ostatnia zmiana: 09.06.2010 10:40 wysłana przez Tom'ek »

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #18 dnia: 28.05.2009 22:07 »
Czytam te wasze teksty i.., brak mi słów  Nie jestem tak w temacie jak wy bo nie mieszkam w Wieszowie ale jest takie stare powiedzenie:
"Gospodarza poznaje się po tym jak wygląda jego obejście " i w związku z tym bardzo się dziwię że pan Dramski ( nie znam gościa) nie potrafi NA SWOJEJ ulicy PORZĄDKU utrzymać ! Jak on chce się brać  za działania w gminie skoro na własnej ulicy ma syf ( i to krótkiej ulicy!) Paranoja!
Gdy zobaczyłem te drugie fotki to myślałem że to zdjęcia po powodzi w 1997 albo po przejściu El Ninio....  :P ale nie ! to ULICA POWSTAŃCÓW! Panu Dramskiemu powinno być po prostu wstyd! że na swojej ulicy ma taką rozpierduchę. Ja prawdę mówiąc jestem w szoku,  że przy takie ulicy mieszka RADNY ,który powinien dbać przynajmniej o ten swój NAJBLIŻSZY elektorat. .Nic tylko wrzucić granat  i po sprawie :/
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline Tom'ek

« Odpowiedź #19 dnia: 29.05.2009 11:05 »
Tytułem sprecyzowania moich zarzutów co do inwestycji w naszym sołectwie:
Jeśli chodzi o kanalizacje. Jak zaczeli budowe na ulicy Wolności i Powstańców to miałem (naiwną) nadzeje że inwestycja ta będzie pretekstem do poprawy funkcjonowania infrastruktury towarzyszącej. Przykład - ulica Sienkiewicza, na której koniec końców skończyło się nowym asfaltem i krawężnikami, i teraz (może nie w całości) jest schludnie i przyjemnie (np jadąc na rowerze). Natomiast na tych dwóch w/w ulicach nie zrobiono nic mimo iż są w dużo bardziej opłakanym stanie niż ulica Sienkiewicza.
Oto właśnie mam pretensje, że zabieramy się za poważne rzeczy nie mając pieniędzy, stosując myślenie: tu się załata, tam zasypie, jakoś to będzie.
Finał jest taki, że jest jeszcze bardziej dziurawo i brzydko, i nie zrekompensuje tego fakt, że ścieki płyną do oczyszczalni.
Myślę, że nie o taki efekt chodziło inicjatorom budowy kanalizacji, prawda?
Można sobie zadać pytanie dlaczego tak jest? Myślę, że nasi radni nie mają o tym po prostu zielonego pojęcia że można by coś na danej ulicy zmienić, podejść do pewnych spraw kompleksowo. Nikt nie rozmawia z mieszkańcami, nie prowadzi się dialogu i potem wygląda to wszystko jak wygląda. A przecież wystarczyła by jedna informacja (na słupie, w Wieściach Gminnych) że na danej ulicy, tego roku będzie budowana kanalizacja z związku z czym odbędzie się spotkanie z mieszkańcami i omówienie wszystkich spraw. Ale takie rzeczy to tylko w Erze.
« Ostatnia zmiana: 30.05.2009 10:27 wysłana przez Tom'ek »

Offline Tom'ek

« Odpowiedź #20 dnia: 23.06.2009 23:15 »
Dziś, z racji obfitych opadów, kolejna tura użalania się nad stanem ul Powstańców :)

Jak widać na zdj nr 1 trawa na poboczu trochę podrosła i nie jest już tak tragicznie jak ostatnio, ale nadal jest źle i tak już będzie zawsze :?
Ulica nie ma odpowiedniego spadu więc poprawa może nastąpić tylko przy wymianie asfaltu (wystarczyło by 150m), ale nikt tak długo nie żyje żeby tego doczekać.
Mimo to (powiedzmy że mi się nudzi) relacjonuję dalej:

Prawy dopływ "Wieszowianki" :P Na terenie boiska jak widać też przydała by się studzienka, taka jak ta:

Jedyna studzienka odprowadzająca wodę z mojej ulicy, niestety nie wyrabia się, czego konsekwencją jest okresowe pojawienie się zalewu "Kościuszkowskiego":

W głębi widać przepust pod ulicą Kościuszki, i on będzie puentą dzisiejszej relacji. Mianowicie wydano na niego około 45 tyś zł, niestety to za mało aby móc oczekiwać solidności wykonania, oczywiście odwalono fuszerkę, a dokładniej w tym miejscu:

Przy mniejszych opadach nie odprowadza w ogóle wody (zdj po lewej) a przy większych niewielką ilość (zdj po prawej), także gratuluje.
Oczywiście głównym problemem nie jest występowanie wody na ulicy, tylko konsekwencje jakie z tego wynikają, tzn woda nanosi osad który pozostaje na całej szerokości drogi, później wysycha, a jako że ruch samochodów jest nie mały to powstaje szeroko rozumiane zapylenie powietrza, następnie znowu pada deszcz i koło się zamyka.
Pozostaje mi tylko zbieranie podpisów mieszkańców z apelem aby ktoś wreszcie przejrzał na oczy.
« Ostatnia zmiana: 23.06.2009 23:30 wysłana przez Tom'ek »

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #21 dnia: 24.06.2009 10:26 »
Tak myślę... ???
Swego czasu minister Dorn obiecywał puścić lekarzy w kamaszach :D Jeśli mieszkańcy ul. Powstańców zbiorą podpisy i zrobią "bunt", to być może sołectwo i gmina puszczą owych mieszkańców w kaloszach :P
Ot , taka mała dygresja .... ;)
« Ostatnia zmiana: 24.06.2009 14:44 wysłana przez BLOONDYN »
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline marcino

• Forumowicz Wieszowa NET
« Odpowiedź #22 dnia: 02.03.2010 13:13 »
W dzisiejszym gwarku mozna było przeczytać

"Władze gminy Zbrosławice otrzymały zaproszenie do ślaskiego urzedu marszlkowskiego  w Katowicach - ma zostac podpisana umowa na dofinansowanie budowy kanalizacji sanitarnej, przepompowni ścieków i zasilania energetycznego w Czekanowie"

W dalszej czesci mozna bylo sie dowiedziec ze kwota ta wyniesie 3mln 968 tyś. zł a inwestycja ma ruszyc w tym roku.

Ciekaw jestem jak bedzie przebiegac ta inwestycja oraz jakie bedą koszty mieszkanców w porównaniu do naszej wieszowskiej .
Today ... Tomorrow... Silesia

Offline cypisowski

• Kandydat na Forumowicza
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 03.03.2010 07:05 »
Witam! Jestem nowy na forum. Może ktoś coś więcej wie na temat planowanego osiedla za dworcem PKP i drzewek masowo sadzonych w różnych miejscach naszej wsi.

Offline Tom'ek

« Odpowiedź #24 dnia: 03.03.2010 10:56 »
Niestety odpowiedź na takie pytania uzyskasz (lub nie) tylko na zebraniu wiejskim, nikt z "władzy" nie ma w zwyczaju tracić czas na dyskusje na forach internetowych.