No, wiec jako, ze mam pewne doswiadczenia z torrentami w naszej sieci to moze co nieco napisze.
Klient sieci nie ma znaczenia, ja przynajmniej roznic nie zauwazylem. Ma za to znaczenie i to ogromne, tracker z jakiego korzystasz. Jak korzystasz z publicznych (piratebay, mininova, isohunt, torrenty.org) to generalnie jest lipnie, czasem sa problemy z polaczeniami przychodzacymi, a transfer rozny (0-1mbit). Natomiast pobieranie z prywatnych trackerow to sama przyjemnosc. Do czasu. Do czasu az trzeba cos wyseedowac zeby poprawic ratio. Nasza siec nie oferuje zbyt szalowych predkosci wysylania danych, a do tego brak zew. IP skutecznie jeszcze te predkosc obniza (to nie jest zaden zarzut tylko zwykly fakt). Jak chcesz pobierac z prywatnych torrentow musisz oszukiwac. Dlatego ja z torrentow nie pobieram, bo jak zlapie bana za cheatowanie to nikt z sieci juz nie posciaga z danego trackera, dlatego do oszukiwania nie zachecam.
Ostatnia opcja sa trackery prywatne, ale malo popularne, tam nawet udaje sie wyseedowac w stosunku ponad 1:1 i czasem jest ok.
Generalnie torrent nie jest najlepsza metoda sciagania w naszej sieci, chyba, ze kupisz sobie konto shell czy dedyka, ta droga bedziesz sobie nabijac ratio a sciagac sobie bedziesz w domu