Autor Wątek: Straż Gminna - Straż Wiejska?  (Przeczytany 6710 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bloondyn

• Post-man
Straż Gminna - Straż Wiejska?
« dnia: 13.02.2009 23:45 »
13 piątek ... przesądny nie jestem ale już z rana się wnerwiłem słysząc o pomyśle utworzenia w naszej gminie Straży Gminnej. >:D
http://tarnowskiegory.naszemiasto.pl/wydarzenia/957196.html?ses_nm=4203048cca0a137b4639c3cda492ed48
Żeby było lepiej ma być podobno dwóch darmozjadów ( strażników na drodze ) i trzech kolejnych darmozjadów za biurkami (administracja) i na bank będą to jakieś pociotki i znajomki osób pracujących na gminie  :/
Z tego wynika że mamy takie straszne statystyki wypadkowości na gminie że trzeba pilnować kierowców przed nimi samymi chyba . Żeby sobie kuku nie zrobili... :/
Po prostu nasza ukochana gmina patrzy tylko jak tu złupić jeszcze kierowców, bo tu nie chodzi o nic innego tylko o kasę. Ja już wiem jak to będzie wyglądało ... nie pójdą tacy z fotoradarem np na Bytomską w Wieszowie tylko będą się chować po krzakach te dwa "pedały" na drogach gminnych i kasować miejscowych przekraczających prędkość np o 15km/h ( mandaty podrożały !)
Albo jeszcze lepiej ... będą walić mandaty za nieodśnieżone chodniki >:D
Przecież te "ciecie" do nic innego sie nie nadają ... nie pójdą tam gdzie jest zadyma bo dostaną wpier...
Byłem w Niechorzu na wakacjach  i tam również jest Straż Gminna (z Rewala), ale tam jest taki najazd wczasowiczów że faktycznie jest ona potrzebna , bo młodzi niekiedy tam rozrabiają a Policji to tam jak na lekarstwo... :|
Gdyby Gminie zależało faktycznie na ograniczeniu prędkości przez kierowców to kupiłaby fotoradar Policji... ale nieee bo kasa wtady by poszła do państwa. A tak rodzina dostanie pracę ( np. utworzy się stanowisko koordynatora d/s "niepotrzebnych") a ludność gminy zrobi zrzutkę w formie mandatów różnej maści >:(

« Ostatnia zmiana: 13.02.2009 23:49 wysłana przez BLOONDYN »
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline Bloody

• Global Moderator
Odp: Straż Gminna - Straż Wiejska?
« Odpowiedź #1 dnia: 14.02.2009 00:09 »
Bardzo ostre słowa, ale trudno przy czymś takim zachować spokój.
Straż gminna to pomysł bezsensowny, lepiej niech makiety postawią, taniej wyjdzie.
Co w ogóle sobą będzie "ta" straż prezentować? Policjant rozumie, przechodzi testy i szkolenia, by pełnić odpowiedzialną funkcję, a i tak lekko nie ma. Jakie referencje będą musieli mieć ochotnicy do straży? No i czy w naszej gminie jest to tak bardzo potrzebne, nic mi nie wiadomo by było tu aż tak niebezpiecznie, za to jest wiele innych spraw, na które te pieniądze bardziej by się przydały.
Ten nasz świat to istny narreturn ;)

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #2 dnia: 14.02.2009 09:37 »
Bloody - oni przechodzą roczne szkolenie które kosztuje kupe kasy, trzeba im dać lokal, komputery,środki komunikacji, samochód ( bo na plecach fotoradaru nosić nie będą)FOTORADAR (180tyś zł), osprzet , ubiór no i trzeba im jeszcze zapłacić! :P

Poniżej zacytuję forumowicza witryny Nasze Miasto który wystawił komentarz pod artykułem:
konradwal (gość)
data: 2009-02-06 17:13

"Zakazami jeszcze nikogo nie wychowano. A tak może lepiej, ruskim stylem postawić posterunki na granicach Zbrosławic? A może wprowadzić zakaz wjazdu z wyjątkiem pojazdów konnych? Bo niby dlaczego nie? Będzie zdecydowanie bezpieczniej i w ogóle..."

Czekamy na wypowiedź naszych ukochanych radnych  :)
« Ostatnia zmiana: 14.02.2009 09:39 wysłana przez BLOONDYN »
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline Bloody

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: 14.02.2009 15:28 »
Makiety rulez :P
Ten nasz świat to istny narreturn ;)

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: 15.02.2009 22:38 »
Albo jeszcze lepiej ... będą walić mandaty za nieodśnieżone chodniki
Tu akurat jestem jak najbardziej "za". W pierwszej kolejności wlepiłbym mandat administratorowi/dyrektorowi szkoły naszej podstawówki. To wstyd, żeby chodnik przed szkołą  zostawić zasypany niemal po kolana!

Mała aktualizacja głównego tematu: http://tarnowskiegory.naszemiasto.pl/wydarzenia/960194.html

Świerklaniec też myśli o straży gminnej: http://tarnowskiegory.naszemiasto.pl/wydarzenia/960191.html . A tym czasem nasz gmina promuje na swojej stronie tych [ miejsce na kilka wulgarnych słów] "użytkowników quadów", za miast tępić z całą surowością.  Cóż, wójt woli snuć mrzonki o basenie w Kamieńcu za bagatela 11 mln zł i nowym budynku urzędu gminy, który już w początkowych planach miał kosztować 2,5 mln zł. Jestem ciekaw do jakiej kwoty już urosła ta inwestycja? A teraz do tego bzdury na temat straży "wiejskiej."  Mam nadzieję, że przeczyta to ktoś z UG, więc dopiszę: weźcie się "urzędnicy" UG Zbrosławice za dokończenie kanalizacji w Wieszowie i to za nim GDDKiA dojdzie do nas z remontem DK94.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #5 dnia: 16.02.2009 08:19 »
AnHELLuS masz rację co do chodników. Jednak jeśliby powstała owa straż, to te tzw." ciecie parkowe"
będą chodzić po wioskach i np. liczyć ilość psów na posesji :P, komu śmierdzi z odpływu kanalizacji :P, albo próbować będą egzekwować przepisy ppoż u gospodarzy na posesjach.(oczywiście mandatami)
To co pisałem wcześniej jednak sie potwierdza - ma być 5 darmozjadów( 2+3) i napiszę dlaczego nie pójdą oni z fotoradarem no główne ulice.
Bo : fotoradar namierza prędkość z odległości 150 metrów a na 50tym robi fotkę i np. na takiej Bytomskiej byłoby ich widać z "hektara"( za długa prosta) o ile ktoś mi wcześniej nie błyśnie światłami.
Z tego wynika że lepiej czaić się w wąskich i krętych ulicach ( najlepiej z krzakami ;))
No chyba że nasz wójt chce WŁADZY dla WŁADZY ... no bo policja nie wykonuje jego poleceń gdyż pracuje dla państwa, za to straż pracowała by dla niego :/

Na koniec zacytuję znów komentarz umieszczony pod artykułem o Straży gminnej z witryny NaszeMiasto.pl:

autor: konradwal (gość)
data: 2009-02-13 23:53

Nie chce rozwoju, bo woli muzeum. A przy tym jaki będzie ważny(?)... -Ma straż wiejską. A z tymi dochodami niech nie przesadza. Tymi drogami jeżdżą miejscowi, którzy rychło się zorientują jak łupi ich wójt. Mogą też jeździć przepisowo i wówczas lud gminny dopłaci do tego interesu."

Może ktoś jeszcze coś ciekawego napisze na temat straży i pomysłu jej powstania ;)
« Ostatnia zmiana: 19.06.2009 00:13 wysłana przez BLOONDYN »

Offline yorg

• Maniak Forum
« Odpowiedź #6 dnia: 16.02.2009 10:49 »
gmina promuje na swojej stronie tych [ miejsce na kilka wulgarnych słów] "użytkowników quadów", za miast tępić z całą surowością.

Tu się nie zgodzę - mają miejsce do jazdy, to źle? Tępić owszem ale w lasach, parkach itp. tam ma być spokój. Jak nie dasz zapaleńcom miejsca do wyszalenia się to tępienie będzie nie do zrealizowania.
The Borg's frightening appearance may scare small children.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #7 dnia: 16.02.2009 11:50 »
No to zróbmy -Straż leśną ;) bo ta gminna nie moze zatrzymywać pojazdów w ruch (I Bogu dzięki!) .... albo zainwestujmy w Policję  :)
« Ostatnia zmiana: 17.02.2009 06:18 wysłana przez BLOONDYN »

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #8 dnia: 20.02.2009 20:41 »
No i potwierdziło się... W nowych "Wieściach" pisze o możliwości powstania Straży Gminnej " aby podnieść bezpieczeństwo na drogach " i zaraz dopisano "można na tym zarobić"
I tutaj mogą się przeliczyć ...bo dzisiaj podpisano ustawę wg. której nie będzie punktów za przekroczenie prędkości jednak WSZYSTKIE fotoradary stacjonarne i przenośne będące na stanie policji i straży ( miejskiej i gminnej) będą włączone do centralnego rejestru który będzie nakładał mandaty w zależności od typu drogi jak również prędkości i częstotliwości tych wykroczeń. ::)
Z tego jasno wynika iż policja i straż NIE BĘDĄ MOGŁY samodzielnie wystawiać mandatów. :P Wtedy właśnie WSZYSCY MIESZKAŃCY GMINY zrobią zrzutkę na tych darmozjadów >:(

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: 04.06.2009 12:41 »
Radni w gminie zamierzają jednak powołać do życia ów twór na sesji Rady Gminy Zbrosławice zwołanej na 18 czerwca 2009 r.
6.       Podjęcie uchwał w sprawie:
    * o przejęcia pojazdu na własność Gminy Zbrosławice,
    * wyrażenia zgody na wydzierżawienie nieruchomości zabudowanej budynkiem byłego przedszkola położonej przy ulicy Wiejskiej w Księżym Lesie na okres 20 lat,
    * wyrażenia zgody na udzielenie bonifikaty od ceny lokalu mieszkalnego,
    * utworzenia Straży Gminnej,
    * inne uchwały budżetowe.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #10 dnia: 05.06.2009 06:49 »
No to kij im w d... >:(
Ale na szczęście w przyszłym roku wybory samorządowe.... i nie będzie że boli :P

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: 19.06.2009 07:20 »
Można uznać, iż od wczoraj mamy w gminie straż wiej... gminną. Niestety uchwała przeszła.

Serdecznie zapraszam Radnych, którzy przeglądają nasze forum, do dołączenia do dyskusji. Na początek proszę o kilka słów dotyczących wczorajszej sesji Radny Gminy.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #12 dnia: 19.06.2009 08:39 »
Idę o zakład że bedzie "Echo"  czyli nikt sie nie odezwie :P Chociaż ... chciałbym się mylić... ;)

Offline MrMark

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: 24.06.2009 21:36 »
Ożywiona dyskusja na temat straży gminnej wskazuje, że sprawa jest dość kontrowersyjna i nie ma jednoznacznej odpowiedzi na zadane pytanie: Czy powinna funkcjonować w naszej gminie taka instytucja jak straż gminna?

Jako radny mocno się nad tym zastanawiałem, czy jest nam to potrzebne. Czy warto ponosić tak wysokie koszty i czy to się w ogóle "spłaci".
Moje zdanie odnośnie straży gminnej zmieniało się parę razy, by ostatecznie stwierdzić- warto spróbować.

Na zebraniach wiejskich w każdej miejscowości poruszane są tematy najbardziej doskwierające mieszkańcom- część z tych zastrzeżeń mieszkańców powtarza się w wielu miejscowościach i wraca co zebranie:
- bezpieczeństwo na drogach- przekraczanie prędkości przez kierowców (zawsze podnoszony postulat),
- niebezpieczne motory/quady prowadzone przez nieletnie osoby,
- porządek w miejscach publicznych,
- odśnieżanie,
- podłączanie do kanalizacji,
- egzekwowanie posiadania koszty na odpady,
- porządek na posesjach,
- przestępstwa- a szczególnie nasilone kradzieże.

Wszystkie powyższe zadania mogą należeć do straży gminnej, i pokrywają się częściowo z zadaniami policji.
Straż gminna będzie do dyspozycji Gminy i będzie pomocą w wykonywaniu zadań samorządu.
Tak to już jest, że obecnie wyegzekwowanie porządku jest bardzo słabo skuteczne. Urzędnicy po prostu nie potrafią się z tym dać rady (moje zdanie). Mam nadzieję, że nowa instytucja w składzie komendant straży gminnej (pracuje w terenie), strażnik (pracuje w terenie) oraz sekretarka (przyjmuje zgłoszenia) poprawi sytuację.

Nie wiem jak to będzie- życie pokaże, ale moim zdaniem warto zaryzykować. Dwóch strażników na 15 tyś ludzi to trochę mało ale tak do konca nikt nie wie jak to będzie wyglądało i jakie przyniesie efekty.

Dlatego głosowałem ZA powołaniem straży gminnej- mam nadzieję że będzie to z pożytkiem dla wszystkich mieszkańców, by żyło nam się lepiej.

Marek

Offline Gunnar

• Rozgadany Forumowicz
« Odpowiedź #14 dnia: 25.06.2009 00:50 »
a ja mialem nadzieje, ze nasza gmina pozostanie ostoja normalnosci. Najwyrazniej jednak nie. Z niecierpliwoscia czekam na panow z radarem zaczajonych w krzakach, na pierwsze (i pewnie nie jedyne) stale fotoradary na naszych gminnych drogach. Zaraz, zaraz... czym? Jakich drogach???? Czy ktorys madry radny jechal droga z Ptakowic do Rept? hmmm to niech sie przejedzie. A moze jechal z Miedar do Laryszowa, albo tak po prostu sobie jechal przez miedary. Pewnie nie jechal. Ale fotoradar i strażnika wioski (+2 do slomy w bucie) zalatwi i kupe siana na to wyda. Coz ot i cala Polska, nic dobrego nie zrobic tylko kombinowac jak drugiemu przywalic.

Juz, juz bylem przez pewien czas sklonny nie spieprzac z kraju po studiach, ale takie drobnostki, wszedzie dookola daja jasno do zrozumienia, ze tu nigdy nie bedzie normalnie.
« Ostatnia zmiana: 25.06.2009 00:52 wysłana przez Gunnar »