Autor Wątek: Straż Gminna - Straż Wiejska?  (Przeczytany 6711 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ransdorf

• Rozgadany Forumowicz
Odp: Straż Gminna - Straż Wiejska?
« Odpowiedź #30 dnia: 26.10.2009 12:43 »
Witam
Straż Gminna już istnieje, ma siedzibę w Kamieńcu w Starej szkole, ale to już pewnie wiadomo, co mnie jednak martwi to że, jest zatrudnionych kilka osób oficjalnie już są a jednak ich nie ma-na drogach, chodnikach etc. A Płacić za nich trzeba mimo że nie robią nic pożytecznego jak (walka z menelami czy inne interwencje bo prywatnym samochodem raczej nie pojadą) i czy Było to dobre do końca roku pewnie nie podejmą żadnej interwencji bo samochodu nie ma czyli średnio przez te 3 miesiące wydamy z kasy podatników koło 12tyś PLN w uproszczeniu że 1,5tyś na osobę. Po co no właśnie??? Szkoda że oprócz nielicznych radnych w tym Forum nie uczestniczy sam wójt. Może by wystosować jakieś zaproszenie na Forum wtedy mógł by się pochwalić E-Gminą że konsultuje się przez internet. Bo ostatnio byłem kilka razy w biurze ( w godzinach urzędowania a tam na ekranie: Nasza-Klasa wg mnie nie kompetentnie

Offline cudik

• Rozpisany Forumowicz
« Odpowiedź #31 dnia: 03.11.2009 10:19 »
Nieoficjalne wiadomości nasi strażnicy zostali przeszkoleni do obsługi fotoradaru na dniach można się spodziewać ich zarabiających dla naszej gminy szkoleniowcy prawdopodobnie z woj. podkarpackiego robią w ciągu roku kilka ładnych milionów na tym aparaciku. Ciekaw jestem pierwszych oficjalnych statystyk działalności nowej formacji mundurowej w naszej gminie i co ważniejsze rozliczenia dochodu na co zostanie przeznaczony itd. 
All rights reserved

Offline yorg

• Maniak Forum
« Odpowiedź #32 dnia: 03.11.2009 11:44 »
Nieoficjalne wiadomości nasi strażnicy zostali przeszkoleni
not so fast..
Szkolenia jeszcze nie było, ale już blisko. Na razie przygotowany jest budynek do wymogów CEPIK (na ukończeniu) i załatwiane są sprawy formalno - prawne. Nie jest to takie proste jak ktoś powyżej napisał, że wystarczy kogoś zatrudnić żeby od razu latał po wsiach.
Z mojej strony będzie info zanim chłopcy wyjdą z fotoradarem na ulice - nie ukrywam, że sam jestem mocno zainteresowany tą informacją. :)

UPDATE: http://new.zbroslawice.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=339&Itemid=155
« Ostatnia zmiana: 06.11.2009 09:23 wysłana przez yorg »
The Borg's frightening appearance may scare small children.

Offline ransdorf

• Rozgadany Forumowicz
« Odpowiedź #33 dnia: 07.11.2009 10:18 »
Witam,
z tego co wiem to już sie dzieje straż i policjanci współpracują razem a fotoradar już na gminie jest. A co lepsze przejeżdżając ostatnio przez Kamieniec widziałem ich jak kierują ruchem okolice szkoły.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #34 dnia: 07.11.2009 19:56 »
Na razie nigdzie tych " pokemonów - zero mocy" nie widać  :P i jakos za nimi nie tęsknię . A i pisac o nich tez mi się jakoś nie chce. - Cała władza w rekach państwa... państwa Kowolik oczywiście...  :P

yorg jak będą już widoczni na drodze to daj znać ;)
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline marcino

• Forumowicz Wieszowa NET
« Odpowiedź #35 dnia: 08.11.2009 13:36 »
Wiadomość ze strony UG

W dniach 9 i 10 listopada Strażnicy Gminni po raz pierwszy będą kontrolować prędkość pojazdów przy użyciu fotoradaru na głównych drogach krajowych w naszej gminie.
Działania te są prewencyjne i mają za zadanie poprawę bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Komendant Straży Gminnej Zbrosławice
http://www.zbroslawice.pl/
Wydaje sie ze to bedzie ich główne zajecie, bo do interwencji typu bójka raczej nie pojada nawet nie maja czym a jak pojada to sami dostana wpier.... :laugh:
« Ostatnia zmiana: 08.11.2009 13:41 wysłana przez marcino »
Today ... Tomorrow... Silesia

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #36 dnia: 08.11.2009 22:31 »
Swięte słowa, ale....Chyba że do bójki w piaskownicy ;D
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #37 dnia: 09.11.2009 21:53 »
Od wyjazdów do bójek jest policja. Straż Gminna powinna zająć się egzekwowaniem ustawy o utrzymaniu czystości i porządku na terenie gminy.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #38 dnia: 10.11.2009 09:07 »
No i tutaj się trochę rozminąłeś ...
Straż Gminna powinna zająć się egzekwowaniem ustawy o utrzymaniu czystości i porządku  

Właśnie PORZADKU! co dokładnie oznacza nie tylko przewrócony kubeł na śmieci ale także bójka. I jeśli policji niema , a oni mają zgłoszenie MAJĄ podjąć interwencję . Do tego posiadają środki przymusu bezposredniego - kajdanki, gaz, paralizator , pałki ( chyba nie na gościa który śmieci  :P)
Szczerze , to myslałem  że jesteś bardziej w temacie ;)
Masz poczytaj sobie ;)

http://www.mogilno.pl/?straz_miejska.informacje.srodki_przymusu

http://www.huby.seo.pl/07_bezpieczenstwo/72_s_miejska.htm
« Ostatnia zmiana: 10.11.2009 09:11 wysłana przez BLOONDYN »

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #39 dnia: 10.11.2009 12:04 »

Fotki gminnego fotoradaru. Strażników i ich samochodu jakoś nie miałem ochoty uwieczniać na zdjęciach.

BLOONDYN trudno być "bardziej"  w każdym temacie ;) , to raz. Dwa: Po części masz rację w sprawie bójek i użyciu przymusu, ale gdybyś jednak nie zauważył, staram się cały czas odnieść istnienie "kawalerii Kowolika" do naszych realiów i potrzeb.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #40 dnia: 10.11.2009 13:44 »
Oczywiscie że nikt nie zna sie na wszystkim. Spoko.
Cel kawalerii Kowolika . Tylko jeden... złupić mieszkańców z pieniędzy :P Taki wspólczesny Janosik inaczej. Zabiera biednym i oddaje .... sobie  ??? No i moze prestiż na wsi ... chyba :-\

Dzięki za Fotkę . Jest w pytkę ;D No w zyciu bym nie pomyślał ze tak moze wyglądać fotoradar ;D ( a wiele ich widziałem, ale ten jest z pewnością NAJBRZYDSZY ) Połączenie śmietnika z "żeleźniokiem"  :D jAKJak go zostawią samemu sobie, to na pewno ktoś w nim ogień złoży ;D ( jak to w "żeleźnioku") Trzeba było przynajmniej napisać jakim autem jeżdzą te "podmioty gospodarcze"... marka , kolor
« Ostatnia zmiana: 10.11.2009 13:47 wysłana przez BLOONDYN »

Offline marcino

• Forumowicz Wieszowa NET
« Odpowiedź #41 dnia: 11.11.2009 15:12 »
Cel kawalerii Kowolika . Tylko jeden... złupić mieszkańców z pieniędzy
Cel raczej osiągniety. W pierwszym dniu sesji zdjeciowej w Czekanowie nieoficjalnie 230 fotek...
« Ostatnia zmiana: 11.11.2009 15:47 wysłana przez marcino »
Today ... Tomorrow... Silesia

Offline cudik

• Rozpisany Forumowicz
« Odpowiedź #42 dnia: 11.11.2009 15:22 »
Dzięki za Fotkę . Jest w pytkę Grin No w zyciu bym nie pomyślał ze tak moze wyglądać fotoradar Grin ( a wiele ich widziałem, ale ten jest z pewnością NAJBRZYDSZY ) Połączenie śmietnika z "żeleźniokiem"  Cheesy jAKJak go zostawią samemu sobie, to na pewno ktoś w nim ogień złoży Grin ( jak to w "żeleźnioku") Trzeba było przynajmniej napisać jakim autem jeżdzą te "podmioty gospodarcze"... marka , kolor

To chyba pierwsze w Polsce prototyp opancerzony fotoradar a Yorg nie chciał wierzyć a tu proszę stoją teraz znów kilka tygodni przerwy zanim obrobią zdjęcia i wyślą.

tą lodówka pół chodnika zastawili :)
« Ostatnia zmiana: 11.11.2009 15:26 wysłana przez cudik »
All rights reserved

Offline yorg

• Maniak Forum
« Odpowiedź #43 dnia: 12.11.2009 14:58 »
Ludzie, rozumiem, że temat podniecający, ale zluzujcie trochę.

Od poniedziałku trwa wdrożenie systemu informatycznego wraz ze szkoleniem pracowników(od ustawienia fotoradaru do końcowej obróbki i "produkcji" mandatu) Cykane są oczywiście fotki, które służą zarazem jako materiał szkoleniowy. Potrwa to do końca tego tygodnia, później strażnicy sami będą sobie radzić. /lub nie/

W pierwszym dniu sesji zdjeciowej w Czekanowie nieoficjalnie 230 fotek...
zmień informatora ;) - fotek było znacznie mniej

a Yorg nie chciał wierzyć a tu proszę stoją teraz  znów kilka tygodni przerwy zanim obrobią zdjęcia
Jako, że SG to referat w UG, siłą rzeczy ja tam wdrażam system... Nie muszę wierzyć... OK? :)
Całkowita obróbka od cyknięcia fotki do wysyłki zawiadomienia to poślizg 2-4 dni roboczych z tego co widzę.

Informacje istotne i myślę że powinny być jawne:

- Fotoradar będzie cyklicznie wymieniany - nie przyzwyczajajcie się do wyglądu.

Dotychczasowe lokalizacje:
- Czekanów przy zjeździe z wiaduktu nad przejazdem kolejowym.
- Zbrosławice koło szkoły
- Wieszowa - wiadomo
- Łubie, na drodze z Pyskowic na org. '40' - tu było sporo przekroczeń

Generalnie lepiej, jak macie pewność, że cyknięto Wam fotkę - zatrzymajcie się od razu w celu wypisania mandatu na miejscu, Straż będzie miała mniej papierów do obróbki a Wy mniej do zapłacenia.

Zachęcam do przepisowej jazdy... /sam od wczoraj nie wrzuciłem piątego biegu... :/
« Ostatnia zmiana: 12.11.2009 15:30 wysłana przez yorg »
The Borg's frightening appearance may scare small children.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #44 dnia: 12.11.2009 15:50 »
Yorg chciałoby się napisać : " i tym optymistycznym akcentem..." Jednak optymizmu w twoim poscie no, nie widzę :? Za to widzę ze masz bogatą wiedzę na temat strazy gminnej . Dlatego proponuję aby w miare mozliwości było z twojej strony info ( moze jakaś focia ;)) odnosnie zmiany modelu radaru. No i oczywiscie ulubione miejsca żerowania tych pasożytów społecznych ;)
Oczywiście wszyscy ( kierowcy) bedziemy bardzo ukontentowani oraz wdzięczni  :)