Autor Wątek: Straż Gminna - Straż Wiejska?  (Przeczytany 7479 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bloondyn

• Post-man
Odp: Straż Gminna - Straż Wiejska?
« Odpowiedź #75 dnia: 28.12.2009 18:33 »
Kończy sie rok i zarazem koniec pierwszych miesięcy działania straży . Czy ktoś zna jakies osiągnięcia straży gminnej ( pomijając te sukcesy z zakresu wlepiania mandatów kierowcom i pieszym ) z listy zadań wypisanych przez radnego  ;)

Na zebraniach wiejskich w każdej miejscowości poruszane są tematy najbardziej doskwierające mieszkańcom- część z tych zastrzeżeń mieszkańców powtarza się w wielu miejscowościach i wraca co zebranie:
- bezpieczeństwo na drogach- przekraczanie prędkości przez kierowców (zawsze podnoszony postulat),
- niebezpieczne motory/quady prowadzone przez nieletnie osoby,
- porządek w miejscach publicznych,
- odśnieżanie,
- podłączanie do kanalizacji,
- egzekwowanie posiadania koszty na odpady,
- porządek na posesjach,
- przestępstwa- a szczególnie nasilone kradzieże.

Tym bardziej że ostatnie tygodnie nie uzywali fotoradaru. Pytanie czym się zajmowali  ??? Chyba ze czekali tylko na nowy rok i nowy limit Komendanta KPW w Tarn.Górach na uzywanie fotoradaru i na dodatnią temperaturę :P

"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #76 dnia: 02.04.2010 16:22 »
Na koniec roku rzuciłem hasło , aby wpisywać sukcesy naszych dzielnych ...ten tego i tak dalej - stróżów   ;) . I nie spodziewałem sie aż takiego duzego odzewu  :D  Czyzby nie było zadnych zasług  ??? Za wyjątkiem stojacego tu i ówdzie śmietnika :P Zreszta co to za zasługa  ;)
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline Tom'ek

• Postopisarz [stopień 3]
« Odpowiedź #77 dnia: 02.04.2010 18:47 »
"Podczas patrolu ujawniła i nie dopuściła do spalania odpadów w miejscowości Miedary. Sprawca został ukarany mandatem 500 zł i zobowiązany do uprzątnięcia terenu"
A więc jedna już jest, czekamy na drugą  ;)
Poza tym, rubryka "kronika policyjna" w W. z G. coraz obszerniejsza, prawie same kradzieże :/   

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #78 dnia: 05.04.2010 21:11 »
A złapali chociaż jakiegoś złodzieja  ??? Bo jesli nie ( a kradzieży jak piszesz - coraz wiecej ) to po ch.... mi taka straż :P

Offline tajfun26

• Nowy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 06.04.2010 19:49 »
Ej, złodzieje kradną raczej w nocy, a straż wiejska pracuje chyba od 7.00 do 15.00 :laugh:

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #80 dnia: 06.04.2010 22:18 »
Gdybym to ja miał w obejściu psa który śpi w nocy gdy ja śpię, to dałbym go uśpić  :P :D

Offline Gunnar

• Rozgadany Forumowicz
« Odpowiedź #81 dnia: 07.04.2010 15:45 »
Człowieka złapanego w moim aucie (pisałem gdzieś na forum, że mi buchnęli auto) złapano i.... wypuszczono. Co prawda złapała go Policja a nie straż wiejska, no ale tak czy siak chodzi sobie koleś po świecie i poluje pewno na następną okazję. Jedyne co to mogę to iść do niego i mu złamać nogę... tyle. Niech już ta straż wiejska lepiej sadzi mandaty pieszym za łażenie po drodze w sposób zgoła niebezpieczny, wczoraj bym dziadka w Zbrosach trafił bo mu się prosto przed moją maską przechodzić zachciało.

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #82 dnia: 10.04.2010 21:01 »
Poza tym, rubryka "kronika policyjna" w W. z G. coraz obszerniejsza, prawie same kradzieże :/   
1. Nie ma czym wypełnić miejsca w gazecie
2. Trzeba pokazać mieszkańcom, że policja coś robi, aby komendant Policji na każdym zebraniu nie zbierał cięg
3. Umotywować przyznawanie przez Radę Gminy nagród

Zbrosławicka Straż Gminna od momentu powstania, poprzez nielogiczne założenia wójta oraz Rady Gminy - jest organem kalekim, tworem sztucznie utrzymywanym przy życiu i w takiej formie, przy kontynuacji wcześniej wspomnianych założeń -  nie do zaakceptowania.  Bo chorą jest sytuacja, że organ powołany do utrzymania porządku w zakresie uchwały tej samej Rady Gminy, która go utworzyła, nie może spełniać tego obowiązku, gdyż ta sama Rada (oraz wójt) w momencie ustanowienia nie daje mu podstawowych narzędzi - czyli odpowiednio wyposażone samochody, oraz określa ilość ludzi na poziomie ledwie zaspokajającym potrzeby 5cio tysięcznej gminy. Efekt:
- Witam. Chcę zgłosić sprawę "taką a taką"
- Dobrze, przyjmujemy zgłoszenie. Czy może podać mi pan numer tel do firmy X, bo niestety nie możemy tam podjechać. Nie mamy samochodu.  A tak przedzwonimy i może coś się uda załatwić.

Miło i kulturalnie ... . Ręce opadają.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #83 dnia: 10.04.2010 22:35 »
Dobre to było  ;D

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #84 dnia: 25.06.2010 17:38 »
Pytanie za złoty pięćdziesiąt  ;):
Do której oni pracują ? Skoro widzę ich z radarem po godzinie 17-tej? :-\

Offline mArCi_No1

• Forumowicz Wieszowa NET
« Odpowiedź #85 dnia: 26.06.2010 17:30 »
Godziny pracy chyba sie zmieniły na bardziej urozmaicone. W Ostatnią sobote stali z "śmietnikiem" przy weterynarzu w Zbrosławicach.
Swoja drogą zajmuja sie owi straznicy czymś innym, czy tylko stoja z radarem.
« Ostatnia zmiana: 26.06.2010 17:32 wysłana przez marcino »
Today ... Tomorrow... Silesia

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #86 dnia: 27.06.2010 10:09 »
Raczej zajmują się tylko drogami .... i to nie  "swoją drogą" , ale tylko drogami publicznymi ;) Ale nie tak jak Janosik czy Robin Hood . Raczej na odwrót :D
A o rzadnych ich innych sukcesach nie słychać .... A tyle było pieknych słów na ten temat gdy straż powstawała... Niech teraz obrońcy jej powstawania sie wypowiedzą :P

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #87 dnia: 07.08.2010 18:21 »
Pytanie:
 -ile osób faktycznie pracuje w Strazy Gminnej w Zbrosławicach  lub (omijając zapis o trzech etatach dla strazy )  pracuje DLA samej Strazy Gminnej   ??? . Pytam dlatego że znajomy był w siedzibie strazy w sprawie mandatu i widział tam siedzących 5 osób i do tego niektórzy bez mundurów :P
Moze tylko się czepiam , a moze....

Offline mArCi_No1

• Forumowicz Wieszowa NET
« Odpowiedź #88 dnia: 19.08.2010 16:30 »
To pytanie do kogoś co najmniej na szczeblu Rady Gminy ;D
Today ... Tomorrow... Silesia

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #89 dnia: 19.08.2010 20:27 »
To pytanie do kogoś co najmniej na szczeblu Rady Gminy
Bzdura. Wystarczy zadzwonić do SG i zapytać. 
ile osób faktycznie pracuje w Strazy Gminnej w Zbrosławicach  lub (omijając zapis o trzech etatach dla strazy )  pracuje DLA samej Strazy Gminnej
Łącznie z zapisem o trzech pracownikach wygląda to tak: komendant, strażnik, młodszy referent, dwóch (lub dwoje) stażystów. Całe 5 (pięć) Sztuk ;)