Autor Wątek: Zamykają Pocztę w Wieszowie. Co Ty na to?  (Przeczytany 3704 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AnHELLuS

• Administrator
Odp: Zamykają Pocztę w Wieszowie. Co Ty na to?
« Odpowiedź #15 dnia: 31.03.2010 21:17 »
Dziś pojawiła się informacja, że urząd pocztowy w Wieszowie od 1.04.2010 będzie czynny w dni powszednie w godzinach od 12.20 do 14.20 . Mimo wszystko poczta nadal działa ... .

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #16 dnia: 31.03.2010 21:22 »
Godziny prawie takie same jak w Ziemięcicach ( od 12:00 do 14:00 ). Ale ważne że w ogóle czynna ;)
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline Kamila

• Forumowicz Wieszowa NET
« Odpowiedź #17 dnia: 16.04.2010 21:10 »
Myślę że te godziny otwarcia jasno sugerują, że nadchodzi kres poczty...
Zresztą jaka sprawnie działająca firma pozwoliłaby sobie na działania dochodowe tylko dwie godziny dziennie, przy kosztach ponoszonych przez cała dobę, jakoś tego nie rozumiem???

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #18 dnia: 25.04.2010 20:36 »
Dnia 19 kwietnia odbyło się Zebranie Wiejskie, które (o dziwo!) w znacznym stopniu poświęcone było funkcjonowaniu wieszowskiego oddziału Poczty Polskiej i ogólnie placówek tej "szacownej instytucji" na terenie całej naszej gminy. Na Zebraniu obecny był zaproszony przez Przewodniczącego Rady Gminy dziennikarz Dziennika Zachodniego Pan Krzysztof Szendzielorz, co zaowocowało artykułem w/w gazecie. Artykuł dostępny w całości na www.wieszowa.pl lub NaszeMiasto.pl . Serdecznie zapraszam do zapoznania się z jego treścią, oraz do komentarzy na forum.

Offline mika

• Znajomy z Forum
« Odpowiedź #19 dnia: 27.04.2010 14:43 »
Szkoda, że godziny otwarcia poczty są dla emerytów i rencistów, bo ludzie pracujący są w tym czasie w pracy...o tym nikt nie pomyślał:)

Offline MrMark

• Administrator
« Odpowiedź #20 dnia: 19.05.2010 01:21 »
Mamy częściowy finał sprawy:

http://www.wieszowa.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=66:fina-w-sprawie-poczty-polskiej&catid=38:wieszowa

Ufam, że uda się jeszcze coś zrobić w tej sprawie- zawsze to jednak mały krok do przodu.

Cieszy, że godziny zostały tak poustawiane, by osoby pracujące też miały możliwość skorzystania co do tej pory nie było za bardzo możliwe.

pozdrawiam
Marek M

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #21 dnia: 28.01.2011 21:04 »
Z dniem pierwszego lutego 2011 roku przestaje funkcjonować filia Poczty Polskiej w Wieszowie przy ul. Bytomskiej 87.  Obowiązki zamkniętej filii przejmie Agencja Poczty ul. Bytomska 135 42-672 Wieszowa (sklep "Dom i Ogród"). Agencja będzie czynna od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.30 do 15.00.

Nowej Agencji życzę powodzenia. A działania Poczty Polskiej ... .

Ktoś skomentuje ?

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #22 dnia: 29.01.2011 11:17 »
AnHALLuS -tu już nie ma co komentować... Stało się tak, a nie inaczej . Miejmy jednak wszyscy nadzieję ,że Agencja nie zostanie kiedyś zlikwidowana .... Jest jednak mały pozytyw tej całej sytuacji... w  postaci dłuższych godzin pracy Agencji ( niż Urzędy Pocztowego ;) )
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline Tom'ek

• Postopisarz [stopień 2]
« Odpowiedź #23 dnia: 29.01.2011 20:26 »
Prawda jest taka, że Poczta Polska od kilku lat przestała być monopolistą na rynku przesyłek, coraz więc ludzi przelewy załatwia przez internet, a z samego wysyłania listów i kartek to Poczta w tym stanie nie ma szans przetrwać. Dlatego nie dziwi mnie to co się dzieje w naszej gminie, żadna firma nie będzie dopłacać do interesu tylko dlatego ludzie mają sentymenty.
Ciekawe jak się spisze ta Agencja i jak długo pociągnie ten biznes.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #24 dnia: 30.01.2011 09:41 »
 Tom'ek chyba do końca nie przemyślałeś swoją wypowiedz... jakie sentymenty? Czy byłeś choć raz na poczcie w trakcie tych trzech godzin użytkowania dziennie ? Prawie non-stop kolejka 2 - 3 -4 osoby . Na wioskach jest zbyt wielu starszych ludzi którzy w ten sposób dokonują opłat. I oni nie używają internetu . Powiem więcej NIE CHCĄ oby ich dzieci czy nawet wnukowie dokonywali za nich opłat - ponieważ CHCĄ POTWIERDZENIA  w postaci kwitu . W ten sposób płacą np. raty, opłaty gruntowe ,za telefon, prąd ,  rtv , ubezpieczenia różnej maści , przekazy , no i wysyłają listy  ....A ty jak płacisz za OC na samochód to co robisz to przez internet? Skoro potrzebujesz potwierdzenie zapłaty i to na blankiecie z firmy ubezpieczeniowej? Bo ja nie . Miejmy tylko nadzieję ze ta agencja będzie działać jak najdłuzej . I tego jej zyczę ;)

Pzdr.

Offline Tom'ek

« Odpowiedź #25 dnia: 30.01.2011 17:28 »
Przemyślałem, przemyślałem ;)
Tak się składa, że przez ostatnie 3 miesiące byłem na poczcie (wieszowskiej) co najmniej 20 razy i nigdy tłoku nie było, raz się zdarzyło 4-5 osób, więc pogląd że nasza poczta jest oblegana uważam za mocno przesadzony.
Na wioskach jest zbyt wielu starszych ludzi którzy w ten sposób dokonują opłat. I oni nie używają internetu .
Wiesz jaka jest odpowiedź prezesa na takie stwierdzenie? Taka: "Co mnie to g**no obchodzi?"
Filia przynosi straty więc jest zamykana, nie ma że boli, Poczta Polska nie może funkcjonować jako wolontariat, reguły w biznesie są proste: nie ma zysku to idziesz na dno.
Większość instytucji państwowych w tym kraju leży i robi pod siebie (choćby głośna ostatnio PKP), Poczta także zalicza się do tego grona, i dlatego staram się zrozumieć że tak bolesne reformy są konieczne, inaczej widok listonosza zostanie tylko wspomnieniem.
Jakie może być rozwiązanie tej sytuacji? Dopłaty takie jak do komunikacji? Gmina na to pójdzie? Wątpię.

Mam nadzieje tylko, że ta agencja będzie oferować te same usługi co poczta bo nie uśmiechają mi się pielgrzymki do Zbrosławickiego urzędu.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #26 dnia: 30.01.2011 17:41 »
Masz rację z tymi oszczędnościami . Tylko że ryba się psuje od głowy...  Ustawiane przetargi , przechowalnia partyjnych kolegów , lewe interesami z firmami zarzadzanymi przez znajomych prezesów . ... TO jest CAŁA prawda o poczcie polskiej ., tóra oszczedności szuka tam gdzie traci złotówki . A sami kradną miliony. Prywatnie NIGDY bym nie chciał aby tym złodziejom jeszcze dopłacać .
Nasze polskie piekiełko .... Ale juz niedługo monopol poczty się skończy;)

PS.Sytuację z chętnymi do okienka opisałem na podstawie moich doświadczeń z Ziemięcic , gdzie jest mniej ludności ale tak to tam wyglada ;)

Pzdr.

Offline Patryk

• Znajomy z Forum
« Odpowiedź #27 dnia: 30.01.2011 21:16 »
Filia przynosi straty więc jest zamykana, nie ma że boli, Poczta Polska nie może funkcjonować jako wolontariat, reguły w biznesie są proste: nie ma zysku to idziesz na dno.
Masz zdecydowanie rację, też tak uważam. W biznesie tak właśnie jest. Tylko nie każda firma ma zaszczyt mieć w tytule "Polska". Pozdrawiam.

Offline cudik

• Rozpisany Forumowicz
« Odpowiedź #28 dnia: 02.02.2011 16:30 »
Mamy punkt pocztowy na ul. Bytomskiej w potocznym Blaszaku koło P.Smolarczyk tam można zapłacić swiadczenia i kupić bilety.
All rights reserved

Offline Tom'ek

« Odpowiedź #29 dnia: 03.02.2011 13:13 »
Dzisiaj byłem w nowej siedzibie PP, zmiana jak najbardziej na plus.
Usługi pozostały nie zmienione tzn. można wysyłać paczki, listy, robić przelewy, odbierać awizo no i godziny otwarcia o wiele dłuższe.

Gdyby jeszcze ten blaszak, nie był tak tandetnie oklejony różnym reklamami i trzymał jakieś standardy poczucia estetyki to bym dał 6/6.
Ale badziewny wystrój to bolączka większości naszych sklepów i temat na zupełnie inną opowieść.