Troche info odnośnie fotoradaru...
Model który maja nasze "miśki" to Multanova 6F . I jest to JEDYNY fotoradar który ma wygląd smietnika , Który to śmietnik posiada i musi mieć WAŻNY ATEST ( HOMOLOGACJĘ) na użytkowanie w nim fotoradaru. Tak więc wygląd fotoradaru moze zmienić się na... zwykłego trójnoga. Inne obudowy póki co nie maja odpowiedniego atestu

Temperatura użytkowania od 0 ( DANE PRODUCENTA!) do + 50oC ( jak to bedzie latem gdy na słońcu buda nagrzeje sie jak chol...

)
Kąt ustawienia to RÓWNO 22 stopnie względem drogi ( dlatego jak kogoś namierzą to lepiej zatrzymać sie i niech pokarzą jak ustawiony jest kąt a sam pokaz lepiej nagrywać telefonem jako DOWÓD ) Dlatego tez nie wolno dokonywąć pomiaru pojazdw na zakręcie lub łuku drogi!
Pomiar prędkości pojazdów w ruchu drogowym ze statywu ustawionego na poboczu drogi albo z pojazdu stojącego na poboczu drogi albo z kontenera MultaGuard, powinien być wykonany w obecności osoby obsługującej przyrząd! ( a nie ma one sobie siedzieć gdzieś w samochodzie!)
Nie dopuszcza się pomiaru prędkości pojazdów przez szybę metalizowaną i przyciemnianą przy zamkniętej tylnej klapie pojazdu!
Plomby nałożone są na drutach przewleczonych
przez otwory w:
śrubie mocującej i trzpieniu na dolnej płycie panelu sterowania BG/6F,
- trzpieniu i radiatorze na dolnej płycie centralnego modułu ZSE/6F,
śrubie mocującej i trzpieniu na tylnej płycie bloku antenowego DRS-2.
( to dla tych którzy zatrzymaja sie i sprawdza sobie fotoradar

). A straznicy musza pokazać ważne:
- homologacje dla fotoradaru i "śmietnika" ( zgodne z numerami seryjnymi)
- uprawnienia do obsługi urządzenia
- wszystkie trzy blomby zabespieczajace
- no i ustawienie katu pomiaru ( w ramach dopuszczalnej temperatury zewnętrznej )
Mam nadzieję że zainteresowanym troche pomogłem i że niczego nie pominąłem