Autor Wątek: Pytania do wójta  (Przeczytany 6344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pani

• Kandydat na Forumowicza
  • *
Pytania do wójta
« dnia: 26.11.2010 14:49 »
Bardzo dziękuję za odpowiedz. Ja życzę Panu jak najlepiej więc trochę się martwię, że może być ciężko. Bardzo jestem ciekawa czy odważy się Pan na duże zmiany w wydatkach gminy. Proszę nie odpisywać w nowym roku to się okaże. Czekam na decyzje trudne oszczędnościowe. I zwiększenie aktywności działu inwestycji. Pozdrawiam

Offline ransdorf

• Rozgadany Forumowicz
Odp: Pytania do wójta
« Odpowiedź #1 dnia: 26.11.2010 19:18 »
Gratuluje Panie Wiesławie wygranej. Skoro pojawił się temat to mam pytanie. Co zamierza Pan zrobić z osobami niekopertowanymi w Urzędzie, Konkretnie chodzi mi o panią skarbnik która wiecznie jest na L4 a na motorze sobie jeździ, i o pana Musioła człowiek który zajmuje się min. straż pożarną już ładnych parę lat a dalej nie ma o tym zielonego pojęcia. Czy dalej bedą tacy ludzie pracować z U.G

Po prywatnej korespondencji z Panią Marzeną pragnę wyjaśnić że może dość brutalnie brzmi moje pytanie, ale nie wzięło się to z niczego Opinie słyszałem w Urzędzie Gminy w Zbrosławicach.

Chciałbym przeprosić za swoją bezpośrednie podejście do sprawy. Ale czy takie (o ile to plotki) powinny padać z ust urzędników???

Chce również przeprosić urzędników jeśli to Tylko plotki.
« Ostatnia zmiana: 29.11.2010 13:59 wysłana przez ransdorf »

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 26.11.2010 19:57 »
Wątek oczyszczony ze zbędnych wpisów - proszę trzymać się tematu oraz zadawać konkretne pytania. Osoby uprawiające "pływanie po tematach", wprowadzające celowo zamieszanie, piszące byle jak - będą banowane na pełne 10 dni (IP Ban).

Proszę pamiętać o formie pytającej! 

Przypominam również, że Pan wójt Olszewski może, ale nie musi odpowiadać na zadane w tym wątku pytania i to w dogodnym dla siebie czasie.

Offline Wiesław Olszewski

• Znajomy z Forum
« Odpowiedź #3 dnia: 27.11.2010 04:50 »
Dziękuję AnHELLusie! Ja zamierzam odpowiadać na pytania. Fora są najszybszą formą kontaktu. Dlatego mam nieśmiały postulat, by temat wątku zmodyfikować. Bo ja chcę również Wam zadawać pytania. Cieszę się, że zaczynają pojawiać się konkrety. O ile nie będę kwestionował zasadności L4, to drugi temat mnie zaciekawił. Tyle, że pojęcie "nie zna się" jest rozmyte. Proszę o szczegóły, bo nie jestem w stanie stać nad każdym pracownikiem. Zapraszam też do siebie (po ślubowaniu ;)). Zapewniam dyskrecję. To nie jest apel o tzw. donoszenie, ten etap zakończyliśmy wraz ze zmianą systemu politycznego. Ale pole widzenia z perspektywy urzędu nie jest zbyt szerokie. Wielokrotnie apelowałem na zebraniach o reakcje i odwagę mieszkańców w tępieniu nieprawidłowości - w wielu przypadkach trzeba zaświadczać o faktach. Nie przepadam za napuszonymi słowami, ale dążmy do społeczeństwa obywatelskiego.
Pozwolę sobie zadać pytanie. Mnie obecna forma "Wieści z gminy" nie odpowiada. Na pewno zmodyfikuję Z prac Wójta Gminy, bo nie zamierzam pisać, że wydzierżawiłem działkę o numerze XXX/XX i na ilu festynach byłem... Co w niej Wam nie odpowiada, a co powinno się znaleźć? Wiem, że będziecie różnili się w opiniach, ale postaram się rzecz wypośrodkować.

Offline cudik

• Rozpisany Forumowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 27.11.2010 11:30 »
Gratuluje Panie Wiesławie wygranej. Skoro pojawił się temat to mam pytanie. Co zamierza Pan zrobić z osobami niekopertowanymi w Urzędzie, Konkretnie chodzi mi o panią skarbnik która wiecznie jest na L4 a na motorze sobie jeździ, i o pana Musioła człowiek który zajmuje się min. straż pożarną już ładnych parę lat a dalej nie ma o tym zielonego pojęcia. Czy dalej bedą tacy ludzie pracować z U.G

Nie będę poruszał kwesti Pani skarbnik gdyż nie jestem w temacie, jednak uważam to jeśli ma się L4 nawet jakieś symulowane to jestem w domu a nie jeżdżę na motorze, ale nie moja broszka. Dla mnie ważniejsza jest tu osoba zajmująca się obroną cywilną jak i OSP co do pierwszego zakresu obowiązków nie mam pojęcia lecz chce wypowiedziec swoje zdanie na temat straży. Nie wiem czy było to umyślne działanie pod patronatem wójta ale każda sprawa dotycząca OSP Wieszowa (i nie tylko ) rozpoczynała się sie teleturniejem 100 pytań do, co, po co, dlaczego, jak, gdzie, kto z kim i za ile :) etc. każdy zakup który trzeba było zrobić odwlekał się w czasie ( nie mam tu na myśli paliwa) ale tak, przy pożarze u pana Lisa zużyliśmy 250L środka pianotwórczego zakupiono z tego co pamiętam jedną beczke 60l a na stanie musi być 10% w stosunku do wody, jednym słowem nie przepisowo. Gdyby przyszło nam gasić inny pożar z użyciem piany Wieszowa leży i kwiczy kolejny raz straż zawaliła, znów na Językach. Zero starań się pana Darka o pozyskanie środków zewnętrznych nic ani grosza.Sam od siebie też nic nie wnosi by coś sybciej załatwić usprawnic, jak już się idzie coś załatwić to mam wrażenie że szuka "haka" i węszy dopytuje nie tak powinien wyglądać pracownik na tym, stanowisku i mógł by sie wiele nauczyć od P.Mansfelda który był na tym stanowisku i miał wszystko w jednym paluszku. Jest jak dobra plotkara chce wszystko wiedzieć zresztą można zapytać któregokolwiek Strażaka z Gminy Zbrosławice na temat Musioła i wątpię by ktoś docenił jego pracę (poza komendantem Gminnym którego tak naprawde nie mamy)   Dodam:

- Budżet OSP musi być większy nie taki jak 10 lat temu.
- Pryiorytetem są jednostki KSRG bo to one najczęściej wyjeżdżają do akcji, a nie kamieniec czy wilkowice( które alarmowane przez PSP i tak nie wyjeżdżają).

- może dobrym rozwiązaniem jest utrzymywanie jednostek tylko KSRG chodzi mi o większe środki jednostki z poza KSRG niech mają lekkie samochody jak np. K. Las Szałsza i bawią się w pożarnictwo ale budżet musi być relatywnie mniejszy do tych co mają 2-3 duże samochody.

- I co najważniejsze pozyskanie środków UE na zakup fabrycznie nowych samochodów ( nie na zasadzie jak zrobiono to ostatnio, gdyby te 300tyś zł + dofinansowania z różnych źródeł za kupno Volvo można było by mieć 2 mercedesy z napędem 4x4. a może warto pomyśleć o kredycie długoterminowym i kupić za jednym razem kilka samochodów i ma się spokój na najbliższe kilkanaście lat. (tak własnie teraz robi gmina świerklaniec kupują chyba 4 samochody na raz.

-Faktem staje się autostrada i tam OSP równierz będzie dysponowana (na dzień dzisiejszy OSP Wieszowa ma 60wyjazdów ) po otwarciu A1 na pewno wzrośnie, gdyż teren operacyjny jest dość spory a PSP T.Góry najbliższy wjazd na A1 ma właśnie w Wieszowie albo w Piekarach. Tam już jest potrzebny wóz Ratownictwa Technicznego który kosztuje kolo 1mln zł nowsza wersja naszego Magirusa z HDS-em (hydrauliczny dźwig samochodowy) nie wspomnę już o sprzęcie ratowniczym.

- Modernizacja OSP na którą tak wszyscy zawsze liczą jest podstawą, no i może znów zaczną do niej uczęszczać tłumy, bo frekwencja marnieje i to Bardzo.

TO TYLE NA TEMAT OSP

Co do WG konieczna jest modernizacja to na 100% czytałem że ma się zmienić str. www to myślę że też przyniesie jekiś lepszy efekt. Powinna być czytelna lepsze kolory jekieś przykładowe zdjęcia, relacje co się dzieje na Gminie. Gazeta powinna być papierowym odzwierciedleniem tego co się dzieje na str.
trzeba zmodernizowac rubrykę z prac Rady Gminy nie tylko że odbyły się posiedzenia Komisji jednej drugiej trzeciej i nic w treści, Proszę konkrety co robią jakie projekty jakie głosowania kto za kto przeciw etc niech jest to przejżyste co się dzieje. (może kupić kamerę i nagrywać sesje jak robi UM Gliwice i na stronce można sobie On line oglądać.

Co do, z prac Wójta Gminy jest to słuszna rubryka pomijając te działki etc. przynajmniej można w nich przeczytać co się robi. Jak też w jednym z artykułów jak to wójt walczył z powodzią może walczył wydając polecenia ale nie zapomnę nigdy dnia podtopień w Kamieńcu kiedy jednostki osp zmagały sie nie tylko z wodą w piwnicach ale i pretensjami, pan wójt przejeżdzał ul. Wiejską zobaczył że straż stoi dużo ludzi i zawrócił, nawet nie wysiadł z auta uścisnoł dłoni i podziękował, już nie mówie o tym że zaproponowałby wodę do picia czy cokolwiek, albo zalana szałsza prawie nie ma już dojazdu do Wigilijnej, jesteśmy dysponowani prosto z Kamieńca do Szałszy godz. coś koło północy dzwonię do PSP mówię jaka sytacja zostaję przekierowany do CZK dostaje telefon do wójta dzwonie mówie co się dzieje co można by zrobić i prze słuchawkę jak w Pysk tekst " i co jo mom zrobić" rece obadają nic dobranoc, kilka tel. wykonanych przyjechała koparka z A1 i pochytali temat.

Co do reszty gazetki myślę że ok aktykuły fajne (szkoda że czasami nie ma miejsca by coś jeszcze zmieścić) zdjęcia kolorowe. Zmienić trochę szate graficzną i co ważne niech wydawana jest co miesiąc systematycznie i bedzie ładnie. Elaborat skonczony, przepraszam za składnie i błedy ale szybko pisałem bo miałem wene po 2 coś przeglądarka każdy wyraz podkreśla że jest błąd ;/ Pozdrwaniem i miłej lektury.
« Ostatnia zmiana: 27.11.2010 12:28 wysłana przez cudik »
All rights reserved

Offline cudik

• Rozpisany Forumowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 27.11.2010 12:25 »
Jeszcze raz ja nie chce edytować poprzedniego posta bo to nie na ten temat. Mianowicie Panie Wójcie już tak oficjalnie ( aczkolwiek sobota dziś :P) Czy prawdą jest że w Wieszowie u zbiegu ul. Bytomskiej- Tarnogórskiej gdzieś kolo Orlena ma powstać supermarket i Mc Donalds ?? czy tylko sobie ktoś wymyślił. 
« Ostatnia zmiana: 27.11.2010 20:37 wysłana przez AnHELLuS »
All rights reserved

Offline mArCi_No1

• Forumowicz Wieszowa NET
« Odpowiedź #6 dnia: 27.11.2010 13:59 »
-Faktem staje się autostrada i tam OSP równierz będzie dysponowana.
Wieszowa ma do swojego zjazdu 2km Czekanow do swojego ok 1km , najbliższe JRG Zabrze i JRG T. Góry ok 15 km przez terez zabudowany.

Co w niej Wam nie odpowiada, a co powinno się znaleźć?

Modernizacja OSP na którą tak wszyscy zawsze liczą jest podstawą, no i może znów zaczną do niej uczęszczać tłumy, bo frekwencja marnieje i to Bardzo.

Potwierdzając słowa cudzika, na temat tego wciąż rosnacego problemu, o którym sie mało mówi, a dotyczy większości jak nie wszystkich naszych Osp, mozna by opisywac w poszczególnych numerach jedna jednostke oraz dodac coś w stylu "kroniki strażackiej" czyli wazniejsze wydarzenia i akcje. Wielu ludzi to interesuje.

Można by przedstawic nowych członków RG, kierowników referatów, ważniejszych ludzi w gminie. Opisac najciekawsze miejsca historyczne i przyrodnicze.

Ps. ja również słyszałem o Biedronce i Mc
Today ... Tomorrow... Silesia

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #7 dnia: 27.11.2010 15:58 »
Witam . ;)
Chciałem napisać jak ja widzę Wieści z Gminny ...
Nie bedę sciemniał ,że jak się czyta ten "Informator z życia gminy Zbrosławice " to mam wrażenie jakbym mieszkał w Korei Północnej czy Chinach ....Albo jakbym się cofnął  do czasów realnego socjalizmu tj. wczesnych lat 70-tych! Wszystko jest fajnie , wszystko udane , plan wykonany ... ogólnie rzecz biorąc - Kraina Ogólnej Szczęliwości . Same pochwały i nagrody... Mao Zedong byłby  dumny !
Jednak wbrew pozorom pochwalić mozna było treść pierwszej strony z ostaniego numeru . Chodzi mi o plany zagospodarowania hałdy jak i o dopalacze . Wiadomo że było masa krytyki pod adresem samego projektu ...ale jakie ZAINTERESOWANIE wywołał sam artykuł ! I o to chodzi! Ludzie to CZYTALI. To samo tyczy sie dopalaczy. To była wyjatkowa pierwsza strona...
Wrócę jednak do samego wygladu  pierszej strony ...
Sam tytuł jak i herby z opisami zajmują  połowę strony .... przecież to jest chore... To samo tyczy sie tresci . Na pierwszą  daje sie najbardziej poczytne, "na czasie" tematy. A nie jak to miało miejsce w poprzednich miesiacach , pisze się o tym że był festyn " tam, a tam " , czy daje sie życzenia urodzinowe ...
Pozostałe strony .
" Z prac wójta" tak jak pisze p.Olszewski trzeba ograniczyć informacje do konkretów co zostało zrobione, oraz co zostało do realizacji zatwierdzone. Przydałby sie w każdym numerze ( obok artykułu z prac Wójta) jakiś krótki felietonik ( refleksje ) samego Wójta lub osoby do której ma zaufanie na temat jakiegoś problemu ,czy ważnego wydarzenia w naszej gminie w ostatnim miesiącu. A że Wójt ma talent do pisania .... poczytność artykułu gwarantowana  ;) W końcu nie kazdy ma Internet w domu ... A w szczególności starsi mieszkańcy gminy.
Z prac Rady Gminy ... Pisze sie ze tego , a tego dnia było zebranie na temat taki , a taki . I co z tego wynika ? Wielkie NIC.  Nie pisze sie w ogóle jakie były wyniki tych rozmów i co w nich osiągnieto. Posiedzieli , pogadali no i poszli - i po temacie... Tragedia
Brak jest tego co ludzie lubia najbardziej . ..
- Informacji o PLANOWANYCH inwestycjach   naszym terenie ( firmy , sklepy , drogi ) czy projektach ( jak np. osławiona już hałda )
- Informacji o postepach w prowadzonych już inwestycjach . Problemach z tym zwiazanych .( autostrada jest budowana , problemy sa,  a nic o nich sie nie pisze)
- w ogóle nie pisze sie o inwestycjach w naszej gminie finansowanych przez Powiat . To WSTYD aby ludzie informacji o tym musieli szukać na stronach miasta Tarn. Góry.
- Kronika Policyjna ( bardzo ważna rzecz )  Kazdego interesują zdarzenia, nieraz kryminalne na naszym terenie.
- Działania i sukcesy naszej dzielnej Straży Gminnej . Tutaj jest kompletne ECHO .
- Informacje o akcjach Strazy Pozarnej .(też brak )
- Informacje o problemach i bolączkach naszych mieszkańców .( tego tematu unika sie jak ognia )
- Informacje o imprezach i wydarzeniach  w naszej GMINIE , które dopiero BĘDĄ MIAŁY MIEJSCE w najbliższym czasie .Tak zwany INFORMATOR . A nie jak to jest obecnie pisze sie dopiero po fakcie . Że był np. festyn tam ,a tam...
- Informacje o róznego rodzaju akcjach. Czy to badania lekarskie , czy to akcja zbierania złomu itp.

Artykuły na te tematy POWINNY znajdować się cyklicznie w KAŻDYM NUMERZE . A nie raz na pół roku...
Dopiero później powinno sie pisać o wydarzeniach kulturalnych i imprezach które juz miały miejsce . A nie jak to miało miejsce do tej pory że teksty te zajmowały prawie PÓŁ GAZETY.
Stronka sportowa ( ostatnia ) jak najbardziej ok . Brakuje tylko na bieżąco przypomnienia tabel i wyników ostatnich meczy  druzyn z  naszej Gminy w piłce noznej . Nie kazdy kupuje na bieżąco Gwarek, a chętnie poczytaliby jak wiedzie się naszym "pokemonom" w klasie A lub B ;) A przeciez to NASZA GMINA ;)

Ja wiem ze te zmiany byłyby bardzo rewolucyjne. Jednak skoro Gmina wydaje pieniądze , to chyba nie po to aby ludzie mieli czym w piecu palić ;)

Tak ja bym widział "Wieści z Gminy " ... jednak bardzo chetnie poczytam jak widzieli to inni . Choć świadom jestem tego, że moje zdanie moze i będzie odbiegało od wizji jaką inni maja wobec tej gazetki.
Mam nadzieję, że niektóre uwagi bedą pomocne przy nowych numerach Wieści.

Pzdr.
« Ostatnia zmiana: 27.11.2010 22:48 wysłana przez BLOONDYN »
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline diablica

• Znajomy z Forum
« Odpowiedź #8 dnia: 27.11.2010 17:05 »
Dodałabym jeszcze do Wieści reklamy, zawsze to jakaś pomoc finansowa dla UG na drukowanie czy roznoszenie wieści.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #9 dnia: 27.11.2010 17:41 »
Reklamy by mozna było dołożyć  ;) lecz w formie dwustronicowej wkładki do Wieści ... Aby nie zabierać miejsca na informacje ;)

Pzdr.
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline yorg

• Pości z rana i wieczora
« Odpowiedź #10 dnia: 27.11.2010 20:17 »
@ up
nie można dawać reklam - przepisy tego zabraniają, urząd nie może w ten sposób pozyskiwać środków.
Co do reszty tego co napisał  BLOONDYN jestem zgodny. Do tej pory najbardziej kulało samo przekazywanie informacji, chęci do napisania czegokolwiek (bo najlepiej jak pisze osoba która wie o co chodzi) o jakimś wydarzeniu lub planach na najbliższą przyszłość, a także zgody na publikację(sic!) czegoś nowego.
Już teraz wiem, że z tym będzie inaczej i na pewno lepiej, trzeba będzie przełamać opór ludzi którzy często nie chcą się podzielić informacją jaka mają - bo jak ludzie się czegoś dowiedzą  to potem dopytują o szczegóły... Lepiej niech nie wiedzą. W tym jest problem.
« Ostatnia zmiana: 27.11.2010 20:36 wysłana przez yorg »
The Borg's frightening appearance may scare small children.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #11 dnia: 27.11.2010 20:27 »
No to bez reklam :D

Offline Patryk

• Rozgadany Forumowicz
« Odpowiedź #12 dnia: 27.11.2010 20:43 »
Witam wszystkich.
    Dołączam swój głos do dyskusji o przyszłości gminy po tegorocznych wyborach. Na początek chcę poprzeć złożony wcześniej wniosek o rozszerzenie formuły wątku do "dyskusji z wójtem". Po pierwsze, wójt wyraził taką chęć i potrzebę a po wtóre trudno jest tylko zadawać pytania i czytać odpowiedzi. Dyskutujmy z wójtem. Przypuszczalnie z czasem dyskusja stanie się wielowątkowa, być może rozwinie się wręcz w nasze forum komunikacji z wójtem a w przyszłości może i z urzędem. Zacznijmy budować taką platformę porozumiewania się. Zakładając, że administrator uwzględni powyższe, nie będę dzisiaj pytał, a raczej odniosę się do wcześniejszych wypowiedzi.
    Na początek to, na co szczególnie zwróciłem uwagę. Uważam, że pomysł wójta zapraszania na dyskretne rozmowy jest delikatnie mówiąc niestosowny. Od tego jest właśnie forum aby przedstawiać takie sprawy, piszmy po prostu jaśniej i konkretniej a wówczas wszyscy będziemy znać sprawę, a nie tylko "dyskretni" rozmówcy. Poza tym uważam, że mimo zastrzegania się i ubrania tego w zgrabne słowa ma to coś z donosicielstwa (bez urazy). Chcę to rozumieć jako nienajszczęśliwszą próbę wypracowania formuły dialogu wójta z nami. Powtarzam, od tego mamy forum i tutaj się spotykajmy.
    Odnosząc się do opinii o wyborze zastępcy uważam, że nie zawsze będziemy zgadzać się z decyzjami wójta. Rozumiem i uważam za istotne przedstawiane argumenty za i przeciw. Osobiście skłaniałbym się za poparciem wyboru wójta, gdyż od sprawności i dobrej współpracy tego tandemu będzie wiele zależało. Jeżeli wójt uważa, że taki skład jest optymalny, to przyjmijmy, że wie co robi.

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: 27.11.2010 21:01 »
Patryk - uwzględniając powyższe przesądziłeś sprawę nowego działu -> więcej info tu.  Po prostu w jednym wątku zrobi się taki natłok spraw, że wkrótce nawet osoby zainteresowane nie połapią się w tym bałaganie.

Offline Kamila

• Prawdziwa "Gaduła"
« Odpowiedź #14 dnia: 29.11.2010 10:30 »
- odnośnie Wieści, to w pełni zgadzam się, że powinno tam być więcej konkretów związanych z bieżącą sytuacją w naszej gminie, czyli plany długoterminowe, krótkoterminowe wraz ze stopniem ich realizacji. Myślę że mieszkańcy chcą wiedzieć nie tylko o tym, że ktoś "radził", ale przede wszystkim co zostało uradzone i jakie to będzie miało przełożenie na konkretne działania

- mam również nadzieję, ze ruszy z kopyta sprawa pozyskiwania środków europejskich, bo aż serce się kroi ile pieniędzy przepływa gdzieś obok, a to są przecież środki, dzięki którym można byłoby załatwić wiele spraw

- Panie Wójcie, w czerwcu do Sołtysa Wieszowy trafiło pismo dotyczące pasa zieleni oddzielającego mieszkańców Wieszowy od bezpośredniego sąsiedztwa A4 i słupów wysokiego napięcia, we wrześniu to pismo na zebraniu wiejskim zostało przekazane dalej, tzn - został sprawie nadany służbowy bieg, pismo trafiło również mailowo do Rady Gminy i moje pytanie - czy słyszał Pan cokolwiek na ten temat, czy może powinnam wysłać pismo po raz kolejny, tym razem do Pana?