Autor Wątek: Pytania do wójta  (Przeczytany 6344 razy)

Offline Bloondyn

• Post-man
Odp: Pytania do wójta
« Odpowiedź #60 dnia: 08.03.2011 08:34 »
Masz rację  ;)  jednak...

"art. 222
§ 1. Kto narusza nietykalność cielesną funkcjonariusza publicznego lub osoby do pomocy mu przybranej podczas lub w związku z pełnieniem obowiązków służbowych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3"

"art. 224
§ 1. Kto przemocą lub groźbą bezprawną wywiera wpływ na czynności urzędowe organu administracji rządowej innego organu państwowego lub samorządu terytorialnego,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto stosuje przemoc lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia funkcjonariusza publicznego albo osoby do pomocy mu przybranej do przedsięwzięcia lub zaniechania prawnej czynności służbowej.

§ 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 2 jest skutek określony w art. 156 § 1 lub w art. 157 § 1, sprawca

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5."

Artykuł 278 Kodeksu karnego (kk)

§ 1. „Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.”

No i na koniec....

"Obywatele, którzy wiedzą o przestępstwie ściganym z urzędu mają OBOWIĄZEK zawiadomić o tym organa ścigania (Art. 304. § 1. Kodeksu Postępowania Karnego ).

Niewypełnienie tego obowiązku nie jest jednak karane w przypadku większości przestępstw. Karane jest niezawiadomienie o następujących przestępstwach (Art. 240. § 1 KK):

Niepowiadomienie o tych przestępstwach jest karane:

- Zabójstwo. Również zabójstwo lub ciężki uszczerbek na zdrowiu z przyczyn rasowych, politycznych, światopoglądowych. Wyniszczanie grup ludności z tych powodów lub przygotowania do takich przestępstw.

- Sprowadzenie zdarzenia, które zagraża życiu i zdrowiu ludzi lub mieniu w wielkich rozmiarach

- Porwania statków i samolotów. Porwanie zakładników.

- Przygotowania i podejmowanie działalności naruszającej niepodległość lub integralność państwa. Współpraca z obcym wywiadem.

- Próby usunięcia przemocą państwowych organów konstytucyjnych, przygotowania do tego, również przemoc i groźby w celu wpłynięcia na czynności urzędowe takich organów.

- Zamach na życie prezydenta, na jednostkę sił zbrojnych

Natomiast instytucje państwowe i samorządowe, które w związku ze swą działalnością dowiedziały się o popełnieniu JAKIEGOKOLWIEK przestępstwa ściganego z urzędu, są ZAWSZE i NIEZWŁOCZNIE zobowiązane do zawiadomienia o przestępstwie, pod groźbą kary  "

Tyle odnośnie prawa... Kwalifikacja czynu może być jednak inna .  Jeśli to co napisano w Gwarku to prawda , to właśnie pod takie paragrafy wszystko to podchodzi....Jeden głupi wybryk , a sytuacja nieciekawa. ...
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline Bloody

• Global Moderator
« Odpowiedź #61 dnia: 08.03.2011 11:05 »
Całkowicie popieram Bloondyna, ma całkowitą rację. Jest syf, kiła i mogiła. Już dawno powinno się tam zrobić porządek,  przekrętów tam tyle że aż wstyd. Jakby pan Bernard P był czysty, to nigdy nie przyjął by natychmiastowego zwolnienia, a taka drastyczna reakcja jak najbardziej wskazuje że czystego sumienia nie ma. Przetrzepać go, a jak naprawdę ma nieczyste sumienie, to sumiennie ukarać. Człowiekowi się rzygać chce jak takie coś widzi, no ileż można? Jak nikogo nie karają to dlaczego prawa nie łamać, a tak przynajmniej moze ktoś się nad tym zastanowi, nim zrobi jakiś przekręt. Pan wójt jak na razie więcej w moich oczach zyskał niż p. Kowolik przez cała swą kadencję. Oby tak dalej :)
Ten nasz świat to istny narreturn ;)

Offline bursztynek

• Kandydat na Forumowicza
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 08.03.2011 20:15 »
Bloondyn zaskoczona jestem znajomością przez Ciebie paragrafów i zgadzam się co do zacytowanych;) ja uwielbiam grzebać w przepisach. A co do sprawy wydaje mi się z Pan Wójt jak i zastępca dadzą sobie radę, na pewno sobie dmuchać nie dadzą!;) pozdrawiam

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #63 dnia: 09.03.2011 08:27 »
bursztynek - dzieki  ;)  Prawo studiowałem w kwadracie ;)  Nie no żartowałem  :D  Ale fajnie to brzmi  :D

Ale do tematu .... mam nieodparte wrażenie że jednak wójt zamiecie całą sprawę z laptopem pod dywan...  Ponieważ jesli tylko POŁOWA z tego co mówia ludzie w Gminie na temat pana B.P.  i  ludzi z którymi robił interesy ( w naszej Gminie ) jest prawdą . To tutaj potrzebne by było ABW albo CBA.  :D Wszystko tkwi w owym laptopie ... Co MOŻE się na nim znajdować... Przede wszystkim odczytane i wysyłane MAILE. Sprawdzić jescze SMS-y i bilingi z telefonu... i mamy komplet. Gdyby okazało się że na laptopie były jakieś rozliczenia interesów ( na co nie liczę ) to byłby to szczyt głupoty... ( Zaznaczam MOŻE ,ale NIE MUSI się znajdować  - to właśnie mogłaby  wyjaśnić owa analiza )
Jeśli pójdzie do analizy i odzysku danych to znaczy że jest wola wyjasnienia sprawy do końca . Jeśli nie , to pod dywan....  To bedzie  (jak dla mnie)  "test prawdy " dla wójta.

Pzdr.

PS. Jak dla mnie to co robił główny bohater z laptopem w samochodzie z telefonem przy uchu , nie było niczym innym jak szybkim kasowaniem danych.
A co dzieje się z laptopem obecnie zapewne wie Yorg   ;)
« Ostatnia zmiana: 09.03.2011 10:17 wysłana przez Bloondyn »
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline mArCi_No1

• Forumowicz Wieszowa NET
« Odpowiedź #64 dnia: 09.03.2011 11:09 »
Nieoficjalnie CBA już się sprawą zainteresowało.
Today ... Tomorrow... Silesia

Offline Gabrielle

« Odpowiedź #65 dnia: 09.03.2011 12:39 »
Pan B. naruszył nietykalność cielesną Pani K.To już druga afera z tą "cielesnością"Pani K.Ale wiemy,że takich sytuacji nie można sztucznie wygenerować-one się po prostu dzieją.Co następuje dalej?Tworzy się wokół tego rzeczywistość medialną i wirtualną,która niestety triumfuje i nie ma niczego wspólnego z prawdą absolutną.Ta rzeczywistość niszczy człowieka,a te wszystkie banały i frazesy,które teraz tu podajecie z fanatyczną pewnością tylko temu dowodzą.Dlatego proponowałam przyhamowanie tematu z czysto ludzkich względów,wierząc,że prawda jednak sobie poradzi-jakakolwiek by nie była.I nikogo tu nie bronię Bloondyn,może tylko trochę bardziej patrzę na tych,którzy dziś rzucają kamieniami.Oni są przecież ważniejsi:-)

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #66 dnia: 09.03.2011 13:05 »
Nie napisałem nigdzie ze  bronisz pana B.P.  ;) Napisałem iż mam wrażenie jakbyś znała głównego bohatera osobiście  :D Noo nie odpowiedziałaś...
 TAK TO WIDZĄ LUDZIE  . A KAŻDY zadaje sobie pytanie - CO Z TYM DALEJ BEDZIE?
Widzę iż zaraz napiszesz ,że to co pisało w Gwarku i od czego huczy cała Gmina w ogóle się nie wydarzyło ... Widzę że próbujesz minimalizować to co sie wydarzyło. Co tutaj jest frazesem i banałem ? To że  napadł na urzędniczkę? To że uciekł laptopem ? To że kasował dane z laptopa ? ( bo chyba tetrisa w samochodzie na nim nie grał ) Za takie rzeczy IDZIE SIĘ DO WIĘZIENIA . Za błędy trzeba płacić .  Piszesz że nikogo nie bronisz? Ale tak to właśnie wygląda ... I to od samego początku. ;)

A jeszcze jedno ...od oskarżeń jest PROKURATOR . A my tylko od domysłów oraz od dyskusji . Bo do tego służy forum dyskusyjne :D
« Ostatnia zmiana: 09.03.2011 13:09 wysłana przez Bloondyn »

Offline diablica

• Znajomy z Forum
« Odpowiedź #67 dnia: 09.03.2011 13:47 »
Bloondyn, co będzie dalej....???  myślę,że pan B. pociągnie za sobą osoby, które cały czas się zgadzały i przyklaskiwały na te i owe sprawy w urzędzie :-) na myśl mi przychodzi tylko jedna osoba...

Offline bursztynek

• Kandydat na Forumowicza
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 09.03.2011 15:56 »
co do jak to zostało ujęte do afery cielesnej Pani K, rada, za zniesławienie też grożą sankcje prawne;))) jak sie nie wie jak było radzę się nie wypowiadać, po drugie bloondyn ma racje nie oskarżył nikogo, a stwierdził , że czuć prywatą;))) no cóż tak to wygląda, ;) Jak się robi coś złego trzeba ponieść odpowiednie Konsekwencje prawne ludziska .

Offline Patryk

• Rozgadany Forumowicz
« Odpowiedź #69 dnia: 09.03.2011 21:16 »
Ciekaw jestem, czy sprawa trafi w ogóle do sądu. No i czy będzie dotyczyła korupcji.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #70 dnia: 09.03.2011 23:46 »
Dziękuję wszystkim za włączenie się do dyskusji .... od tego własnie jest forum :D
Dopóki nikt nie będzie operował nazwiskami Z imionami łamania prawa nie ma  ;) A że wszyscy myslimy o tych samych osobach ... no cóż... telepatia ;)
Wszyscy natomiast komentujemy TYLKO I WYŁĄCZNIE artykuł prasowy z Gwarka oraz co ludzie w "tłumie mówią" ;) Ewentualnie swoje przemyślenia...
Gabrielle - to osoba ,w której obronie stanąłem gdy była przeciwna cenzurowaniu postów i forum. ... Teraz mógłbym powiedzieć ;"Et tu Brute contra me..." ;)
Patryk - Sprawa jak sądzę już się toczy w prokuraturze z powodu samego zagarnięcia owego laptopa , napaści na urzędnika publicznego oraz zmuszenie go do odstapienia od czynności służbowych . Logicznie myśląc... na darmo Policja nie przyjechała . Urząd Gminny miał obowiązek powiadomić o przestępstwie.  Zresztą  po artykule zrobiło się zbyt głośno . TYlko pytanie ... co wójt zrobi ( zrobił ) z resztą?
diablica - JEŚLI (zaznaczam ) JEŚLI sprawa się jednak rozwinie dalej ,to największe  kłopoty mogą mieć osoby które korzystały na znajomościach z bohaterem "Gwarkowego" artykułu. Osoby które mogą wiedzieć najwięcej ( gdyż pracują w FIRMIE :D ) nie wypowiadają się wcale ...Chociaż na forum systematycznie wchodzą ;)

Pzdr.

Offline Gabrielle

« Odpowiedź #71 dnia: 10.03.2011 12:37 »
Ojej,ale burza,a ja zapomniałam o pytaniu dla Wójta:-)Czy tak chcemy Panie Wójcie?

Offline yorg

• Pości z rana i wieczora
« Odpowiedź #72 dnia: 10.03.2011 18:12 »
@Bloondyn - są pewne sprawy w których nie należy strzępić jęzora. O tajemnicy służbowej nie wspominając. Admin jest jak ksiądz na spowiedzi, albo i lepiej ;)
The Borg's frightening appearance may scare small children.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #73 dnia: 10.03.2011 21:53 »
He, he ,he  :D A po cichu liczyłem że coś napiszesz  :D Ale widocznie tajemnica spowiedzi Cię zobowiązuje ;)
« Ostatnia zmiana: 10.03.2011 21:55 wysłana przez Bloondyn »