Cudik - może i twoim zdaniem temat jest zamknięty ( jako strażaka ) Ale ja patrzący z boku wcale tak nie uważam . Bo problemem naszej straży jest nie tylko w JAKOŚCI sprzętu , co w ilość jednostek OSP. W całym powiecie Tarnogórskim jesteśmy REKORDZISTAMI . I przy takim rozdrobnieniu jednostek NIEMA szans na to wszyscy dostaną wozy ... Nawet używane... Ponieważ samo utrzymanie tych 9-ciu! OSP to majątek.
Np. g.Zbrosławice - 21 sołectw - 9 OSP
g.Świerklaniec - 4 sołectwa - 3 OSP
g.Tworóg - 10 sołectw - 4 OSP
g.Ożarowice - 7 sołectw - 2 OSP
Tarnowskie góry ze swoimi 11 dzielnicami - 4 OSP
g.Krupski Młyn - 3 sołectwa - 2 OSP - i tu ciekawostka... obydwa OSP nie maja wpisu do KRS-u! A przepisy mówią że:
"OSP jako stowarzyszenia powinny być wpisane do rejestru stowarzyszeń KRS i choć sądy rejestrowe – OSP istniejące przed 1 stycznia 2001 r. – powinny wpisać do Rejestru z urzędu (choć tego często nie czynią), to z uwagi na charakter prawny wpisów do rejestru podmioty współpracujące z OSP powinny wymagać od OSP dokonania wpisu w KRS, jeżeli ubiegają się one o uzyskanie finansowania (dotacji), ponieważ w przeciwnym wypadku podmioty finansujące narażają się na sytuacje, w których finansowanie udzielone OSP niewpisanym do KRS mogłyby być dokonane z naruszeniem prawa." - tak więc w jaki sposób gmina udziela im pomocy finansowej? To ciekawe...
Dlatego para idzie moim zdaniem w gwizdek ( na utrzymywanie 9 OSP ) . I wydaje mi się że gdyby było ich tylko np.4 czy 5 kazde z nich dostałoby - 3 albo 4 razy więcej kasy ( z pieniędzy przeznaczonych na działalność tych które by nie istniały - to raz , oraz z pieniedzy przeznaczonych na utrzymanie ( budynków, opłat, wozów ) - dwa )
Ja wiem, że zaraz sie podniosą głosy że nie można likwidować ... bo jest 21 sołectw ,a OSP tylko 9 ( stosunek 2:1 )
Tym bardziej szkoda ( jak dla mnie ) ponieważ wokół tych OSP gromadzi się młodzież która i tak nie ma często co ze sobą zrobić . A często jest tak, że jest to jedyna ich pasja ,czy rozrywka we wsi... Czują się po prostu potrzebni ... Jest to dla nich odskocznia od powszedniości ...
Tak więc, mamy tu mityczny "węzeł gordyjski"... Ani tak, ani tak . Ekonomia i logika z jednej strony , a serce i rozsądek z drugiej...
Wspomnę jeszcze o cenach .. . nowy średni wóz bojowy to wydatek ok.750tyś zł . Duży to cena powyżej miliona. Gdyby gmina wzięła kredyt komercyjny to każdy wóz kosztowałby jeszcze o mniej więcej 40-50% więcej ! Jedyna nadzieja na jakąś kasę z Unii ... ale tu trzeba kogoś rozgarniętego

Jeśli gdzieś walnąłem byka to niech strażacy mnie poprawią

( wszystkie dane zaczerpnąłem z internetu ) To są tylko moje wnioski ,z którymi wcale nikt nie musi się zgadzać. Nawet wcale nie zamierzam tych moich przemyśleń bronić . Wiadomo , ile zainteresowanych tyle moze być zdań na ten temat .

Jednak właśnie dlatego twierdzę, że temat OSP nie jest tematem zakończonym

Pozdrawiam wszystkich strażaków