Autor Wątek: Dialog  (Przeczytany 894 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Apokalipsa

• Nowy Forumowicz
  • **
Dialog
« dnia: 27.11.2010 21:24 »
Rozpoczynam ten wątek celem wzajemnego dialogu forumowiczów, pracowników, Pana Wójta w szeroko rozumianych sprawach związanych z ostatnimi wyborami samorządowymi, z planami na przyszłość, z wewnętrznymi przemyśleniami, problemami, propozycjami itp.
« Ostatnia zmiana: 29.11.2010 05:16 wysłana przez Apokalipsa »

Offline Apokalipsa

• Nowy Forumowicz
  • **
Odp: Dyskusja powyborcza
« Odpowiedź #1 dnia: 27.11.2010 21:31 »
W zasadzie jest to kontynuacja wątku "pytania do wójta" i na wstępie odniosę się do wypowiedzi Patryka
Witam wszystkich.
    Dołączam swój głos do dyskusji o przyszłości gminy po tegorocznych wyborach. Na początek chcę poprzeć złożony wcześniej wniosek o rozszerzenie formuły wątku do "dyskusji z wójtem". Po pierwsze, wójt wyraził taką chęć i potrzebę a po wtóre trudno jest tylko zadawać pytania i czytać odpowiedzi. Dyskutujmy z wójtem. Przypuszczalnie z czasem dyskusja stanie się wielowątkowa, być może rozwinie się wręcz w nasze forum komunikacji z wójtem a w przyszłości może i z urzędem. Zacznijmy budować taką platformę porozumiewania się. Zakładając, że administrator uwzględni powyższe, nie będę dzisiaj pytał, a raczej odniosę się do wcześniejszych wypowiedzi.
    Na początek to, na co szczególnie zwróciłem uwagę. Uważam, że pomysł wójta zapraszania na dyskretne rozmowy jest delikatnie mówiąc niestosowny. Od tego jest właśnie forum aby przedstawiać takie sprawy, piszmy po prostu jaśniej i konkretniej a wówczas wszyscy będziemy znać sprawę, a nie tylko "dyskretni" rozmówcy. Poza tym uważam, że mimo zastrzegania się i ubrania tego w zgrabne słowa ma to coś z donosicielstwa (bez urazy). Chcę to rozumieć jako nienajszczęśliwszą próbę wypracowania formuły dialogu wójta z nami. Powtarzam, od tego mamy forum i tutaj się spotykajmy.
    Odnosząc się do opinii o wyborze zastępcy uważam, że nie zawsze będziemy zgadzać się z decyzjami wójta. Rozumiem i uważam za istotne przedstawiane argumenty za i przeciw. Osobiście skłaniałbym się za poparciem wyboru wójta, gdyż od sprawności i dobrej współpracy tego tandemu będzie wiele zależało. Jeżeli wójt uważa, że taki skład jest optymalny, to przyjmijmy, że wie co robi.
- idźmy w kierunku dyskusji, a nie tylko pytań i odpowiedzi. Podzielam również pogląd - dajmy Wójtowi dokonać swobodnego wyboru w zkresie personalnym. Nie da się ukryć, że pod rządami poprzednika pracownicy nie mieli zbytniego pola do popisu, bez względu na ich kompetencje i ewentualne propozycje rozwiązań, bo i tak było "macie robić tak jak jo sca". Ogranicza to motywację do działania. Nie wszystko złoto co się świeci - przecież poprzednik taki "kryształowy" był, komunię w kościele podawał, a niejednokrotnie pracownik był besztany i czuł się jak skończony baran.Efekt?Stagnacja!Zostawmy to co było.Czas na zmiany!Zmiany rozumiane w sensie rozwoju Gminy Zbrosławice. Wierzę, że i pracownicy urzędu nabiorą wigoru i chęci działania, jeżeli będzie dialog, zrozumienie i wzajemne wysłuchanie argumentów, partnerska próba rozwiązywania problemów.Wtedy się chce, nawet góry przenosić!A ten który kryształowy,bez winy,bez skazy niech pierwszy kamieniem wali!!!

Offline Marzena Żołędziewska-Błaszczyk

• Nowy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 27.11.2010 23:31 »
Może pierwsza poddam się linczowaniu. Zauważyłam pewne zainteresowanie w wątku „pytania do Wójta” moim rzekomym, ciągłym przebywaniem na L4 i jazdą na motocyklu. Odnośnie L4 – statystyka : 2010 r. ok. 5 dni opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem, 2009 r. zdecydowanie dłużej, łącznie w skali roku ok. 2 miesięcy w tym opieka nad dzieckiem i indywidualna niedyspozycja (dla zainteresowanych oferuję dokumentację medyczną, tomograf, rezonans magnetyczny , wypisy ze szpitala itp. – choroba bynajmniej nie związana z motocyklem). Odnośnie motocykla – może się mylę, ale wydaje mi się, że jest to pojazd dopuszczony do ruchu drogowego  i  analogicznie jak samochód służy do przemieszczania się. Ale cóż, w mniemaniu co niektórych, kobiecie przecież to nie wypada. Nie jestem fanatyczką, ale nie ukrywam, iż jazda na motocyklu stanowi dla mnie pasję, hobby, formę sportu, odskocznię od problemów które wszyscy w mniejszym lub większym stopniu posiadamy. Ale są pewne granice, na pewno nie przedkładam tej pasji ponad rodzinę, ponad sprawy służbowe. A już kompletnym dla mnie absurdem jest pójście na L4 celem delektowania się jazdą na motocyklu. W zakresie służbowym, podchodzę do spraw z pełnym zaangażowaniem i staram się wydobywać z siebie cały potencjał jaki posiadam, wydaje mi się, że rzetelnie i skrupulatnie wypełniam moje obowiązki służbowe, niejednokrotnie poza  8 godzinnym wymiarem czasu pracy, angażując się w sprawy zawodowe w czasie wolnym od pracy. Finanse, budżet, analizy, sprawozdawczość  wymagają rzetelnego przekazu danych, a to w konsekwencji  prowadzi do wielu czasochłonnych konfrontacji, uzgodnień, analiz, podliczeń, kontroli itd. a przede wszystkim prezentacji danych zgodnie z obowiązującą materią ustawową. Jednak nie do mnie należy ocena zakresu moich kompetencji, gdybym podjęła próbę uznając swoją doskonałość i nieomylność , było by to patologiczne zadufanie w sobie. Najbardziej obiektywną oceną merytoryczną nie jest samoocena, tylko ocena osób trzecich.  Jestem otwarta na szeroki dialog w zakresie finansów publicznych. W miarę możliwości postaram się przybliżyć tematykę. Jeszcze tak na marginesie  - przez długi czas odczuwałam dyskryminację służbową z powodu jazdy na motocyklu, więc proszę o wybaczenie mojej ułomności i tolerancję w tym zakresie (z tym zastrzeżeniem, że absolutnie nie na L4). Pozdrawiam  :) Marzena Żołędziewska-Błaszczyk 

Offline Gabrielle

• Forumowicz Wieszowa NET
« Odpowiedź #3 dnia: 27.11.2010 23:43 »
Za dużego tego L4,za dużo,może lepiej część tej niedospyzycji pokrywać urlopem?Statystyka wyglądałaby by wtedy lepiej.

• Nowy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 27.11.2010 23:47 »
Może tak, ale czasem tak bywa, że choroba nie wybiera i dopada niespodziewanie. Bynajmniej nie była to grypa. Pozdrawiam

Offline Gunnar

• Rozgadany Forumowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 28.11.2010 00:30 »
Obrzydliwość wypominać komuś L4... . Koleżanko Gabrielle (mniemam, że jesteś kobietą) proponowałbym zapoznać się z Ustawą o ubezpieczeniach społecznych i pokrewnymi aktami prawnymi. Tam zdaje się jest dość wyraźnie napisane, że chorować w tym kraju wolno. Nawet jest tam napisane ile czasu w ciągu roku można sobie legalnie chorować. Jeśli wiesz, że Marzena (to internet, więc pozwalam sobie darować formy grzecznościowe) pobiera zasiłek chorobowy niezgodnie z prawem, powinnaś zdaje się, zgłosić to do jakiś organów uprawnionych do przeprowadzania kontroli zasadności wystawiania zwolnień lekarskich. Jeśli zostaną wykryte nieprawidłowości możesz być pewna, że zarówno lekarz wystawiający druk ZUS ZLA jak i Marzena zostaną ukarani zgodnie z obowiązującym porządkiem prawnym.
Jeśli lekarz wystawiający L4 nie wpisał w stosownym miejscu, że Marzena ma leżeć w łóżku i nigdzie się nie szwędać to znaczy, że może wychodzić z łóżka, z domu, poruszać się gdzie chce i czym chce. I nic Ci do tego. Zakres chorób jest szerszy niż świnka, odra, różyczka i ptasia grypa, niektóre nie są zaraźliwe, ba nawet jazda na motocyklu czy nurkowanie nie mają wpływu na ich przebieg. Odpuść sobie tego typu insynuacje, bo poza Marzeną i lekarzem nikt nie ma wystarczającej wiedzy żeby oceniać czy to zasadność L4 czy też tego co Marzena w trakcie L4 robi.

Nie jestem pracownikiem gminnym, babcią, dziadkem czy kotem Marzeny. Nie wiem nawet kim właściwie jest Marzena. Nie mogę jednak przepuścić takiego kretynizmu, żeby chorobowe łatać urlopem. Po to ZUS zdziera ćwierć wypłaty, żeby sobie do jasnej cholery w spokoju chorować. Urlop wypoczynkowy służy WYPOCZYNKOWI.

Offline pani

• Kandydat na Forumowicza
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28.11.2010 00:49 »

[...]
Post skasowano przez administratora.
Więcej informacji tutaj: http://forum.wieszowa.pl/index.php/topic,2146.0.html
« Ostatnia zmiana: 30.11.2010 23:04 wysłana przez MrMark »

Offline Apokalipsa

• Nowy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28.11.2010 01:26 »
Podłość ludzka nie ma granic, nie po to otwierałam wątek aby się rozowdzić na temat L4. Uszanujmy wypowiedź Pani Marzeny, nie musiała wcale wskazywać na czasookres trwania, ani w ogóle się wypowiadać - uczyniła to i szacunek za odwagę.Jestem kobietą i wstyd mi za kobiety, zero tolerancji!Ja widzę to w ten sposób - był podjęty temat, Pani Marzena udziela odpowiedzi i to otwartej, szczerej - nie wije się, nie ściemnia!Ja mam nadzieję, że "pani' jest kobietą idealnego zdrowia i nigdy Panią nie dopadnie żadna choroba i niepełnosprawność (życzę tego).Powinien nastapić wreszcie koniec z minioną epoką. W wypowiedzi Pani Marzeny widzę otwartość na dialog, chęć przekazu informacji ważnych z dziedziny finansów (a to chyba nie jest łatwy temat). Bo idąc torem "pani" znowu tworzymy blokadę wypowiedzi, i niczego w końcu się nie dowiemy. Inne osoby będą zblokowane strachem ujawnienia się z imienia i nazwiska wypowiadając się na forum, w ogóle wypowiedziom na forum.Ja wyrażam szacunek za odwagę!Przejdźmy do meritum, uszanujmy otwartość!

Offline tkrol

• Nowy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 28.11.2010 01:50 »
nie wierze w to co czytam skad w ludziach tyle zla. Osobiscie nie znam Pani Marzeny ale slyszalem o jej problemach z dzieckiem i uwazam, ze uzytkowniczka "pani" powinna sie wstydzic za te wpisy. Ta dyskusja nie ma absolutnie sensu i prosze admina o zrobienie tutaj porzadku.

Offline MrMark

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: 28.11.2010 02:52 »
MAM BARDZO KRYTYCZNE ZDANIE CO DO WYPOWIEDZI CO PO NIEKTÓRYCH OSÓB!
Nie pisze oczywiści tylko tym wątku- ale również o innych.

Absolutnie nie w tym kierunku powinno działać to forum, że jest areną załatwiania "swoich spraw i lansowania negatywnych poglądów o innych".
Ten tego nie lubi, tamten z tym ma na pieńku i może napisać na inną osobę co mu się podoba.

Mam wrażenie, że byli/obecni radni, byli/obecni pracownicy UG mają możliwość anonimowo wpływać na opinię publiczną, próbować wpływać na nowego Wójta i z tego tu korzystają. Zaczyna robić się nieprzyjemnie.

Nie wolno "robić złej wody" sugestiami o jakichkolwiek zwolnieniach czy zmianach personalnych.
Zostawmy Wójtowi to, co do wójta należy- od wyboru współpracowników, pracowników po organizowanie pracy UG i całej gminy.
Nic zwykłym mieszkańcom do tego jak Wójt sobie to wszystko zorganizuje- ma do tego pełne prawo ale i osobiście za to odpowiada przed wyborcami- za efekt. A takie wypowiedzi i wątki na forum nie służą jemu samemu, a raczej bardzo szkodzą w działaniu.

A wypowiedzi w stylu pani jest do zwolnienia jak dla mnie są znacząco poza granicą dobrego smaku.

pozdrawiam
Marek M

• Nowy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 28.11.2010 08:37 »
Widzę, że bardzo źle zaczęłam – przepraszam. Może na wstępie się przedstawię Marzena Żołędziewska-Błaszczyk – skarbnik gminy. W swej naiwności myślałam, że skoro otworzę się szczerze bez obłudy i koloryzacji, to… Ale, zostawmy to. Okres powyborczy i co dalej? Szanowni Państwo nowo wybrana Rada i Pan Wójt mają swoje założenia, koncepcje, politykę którą, będą realizować. Na każdym etapie procesu decyzyjnego poza wytworzeniem się decyzji słownej, decyzja taka znajduje swoje odzwierciedlenie w formie aktu prawnego bądź to uchwały (rada gminy), bądź zarządzenia (wójt gminy). I tu pojawia się problem. Przeciętny obywatel niejednokrotnie ma kłopot w zrozumieniu takiego dokumentu i wcale się nie dziwię. Dlatego podjęłam próbę otwartego dialogu, aby przybliżyć Państwu problematykę tych zawiłości – oczywiście, tylko w zakresie swojej właściwości merytorycznej, a więc finansów, pozostałe zakresy pozostawiam otwartości na dialog innym pracownikom. Nie moim celem jest wypowiadanie się w zakresie zasadności decyzji, Pan Wójt wyraził gotowość dialogu na forum i to on posiada w tej materii kompetencje i myślę, że być może taką próbę podejmą również Państwo Radni. Jakie mamy realia? Szanowni Państwo, wraz z nowym rokiem budżetowym wchodzi szereg istotnych zmian w zakresie prezentacji finansów publicznych. Sama uchwała budżetowa będzie stanowiła niejako drugorzędny element. Budżet na dany rok odnosi się do planu finansowego danego roku. Od 2011 r. pojawi się w obrocie prawnym drugi, a raczej nadrzędny dokument o nazwie Wieloletnia Prognoza Finansowa. Znika Wieloletni Program Inwestycyjny, który do tej pory stanowił załącznik do uchwały budżetowej na dany rok, i w zasadzie mógł stanowić koncert życzeń, jeżeli chodzi o lata przyszłe(tutaj odnoszę się do samej formy aktu nakreślonej przez ustawodawcę, a nie do zawartości określonej przez Gminę Zbrosławice).Częste modyfikacje WPI, zwłaszcza pod koniec roku, były podyktowane koniecznością urealnienia zakresu do możliwości finansowych kolejnego planowanego roku budżetowego. Nowy akt prawny jakim będzie Wieloletnia Prognoza Finansowa (WPF), ma zupełnie inne przesłanie, przede wszystkim odnosi się do wieloletniego planowania, do prezentacji budżetów na lata kolejne w globalnych wartościach (dochodów i wydatków, przychodów i rozchodów), do prezentacji możliwych ustawowo wskaźników zadłużeniowych, wygenerowanej nadwyżki operacyjne itp. Ustawodawca jednocześnie zaostrza dyscyplinę finansów publicznych, głównie w zakresie długu. Jednym z załączników WPF będą przedsięwzięcia, można rzec, że jest to pewna forma kontynuacji WPI, ale bynajmniej poza danym rokiem budżetowym, nie mogą to być już mrzonki, tylko muszą zachować element realności wykonania w stosunku do możliwości finansowych gminy prezentowanych w WPF. Może za dużo jak na jeden raz. Mówiąc o dialogu, myślałam  o przybliżeniu Państwu pojęć, ludzkim zrozumiałym językiem. Jeżeli taka potrzeba nie występuje, nie będę się angażować. Pozdrawiam.           

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #11 dnia: 28.11.2010 09:34 »
MrMark widzę OGIEŃ na forum :D Ale to może  i dobrze ze jest gorąco . Forum to miejsce wyrazania opinii i dyskusji ... Póki nikt nikogo nie obraża ,myslę że interwencja jest niepotrzebna  ...
Chociaż jeśli chodzi o załatwianie prywatnych porachunków byłych i obecnych pracowników UG proponuję aby ( jeśli takie coś ma miejsce) dyskusje prowadzić z IMIENIA I NAZWISKA a nie ANONIMOWO. A jeśli Ktoś złamie zasadę , UJAWNIĆ JEGO PRAWDZIWE DANE. Chcą sobie podyskutować na forum publicznie ... niema sprawy ale nie ANONIMOWO. To trochę uspokoi nastroje. Bo jest niesmaczne jeśli ktos anonimowy chce zwalniać kogoś przedstawiającego sie z imienia i nazwiska... W sumie jednak i tak wszystko zależy od p.Wójta :)

Pozdrawiam i życzę merytorycznej dyskusji  ;)

PS. Odnoszę dziwne uczucie że UG to dzungla ,a praca w nim to ciągła walka o życie...
      Zreszta jak powiedziała mi pewna pani ;" Życie to nie komedia ... życie to jest HORROR" ;)
      I tym optymistycznym akcentem zakończę mojego posta :D
« Ostatnia zmiana: 28.11.2010 12:43 wysłana przez BLOONDYN »
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline MrMark

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: 28.11.2010 10:21 »
Pani Marzeno,

Co do Pani wypowiedzi nie mam uwag, nie chcę tylko, by dyskusja przeszła w kierunku "co powinien zrobić wójt- kogo ma zwolnić a kogo nie".
Nie lubię sugestii/nacisków jakie mogą się tu pojawić, by wpłynąć na nowego Wójta. Dlatego napisałem zostawmy to nowemu wójtowi.

Co do anonimowości, to nawet administrator nie wie, kto kim jest. Ludzie się tu łącza z różnych sieci, z różnych adresów i pozostają anonimowi.
Liczba odsłon stron na tym forum w miesiącu listopadzie 2010 przekroczyła 50tyś (ponad 310 nowych wiadomości w tym miesiącu).

A z dotychczasowych moich obserwacji wynika, że WPI to taki wielki koncert życzeń. Na wszystko wykonywało się projekty, a szansa realizacji była zerowa. Wiele przez to funduszy zostało wydatkowanych na projekty które nigdy nie doczekały się realizacji, bo i nie mogły ze względu na budżet który jest jaki jest, i nie zrobi się wszystkiego naraz.
Chęci to jedno, a możliwości finansowe to drugie.

Moim zdaniem, jak najbardziej dyskutujmy z Wójtem, jeśli zechce z nami rozmawiać i znajdzie dla nas czas, ale niech dyskusja będzie merytoryczna i na odpowiednim poziomie.
A uwagi personalne nie powinny tu mieć miejsca.

Marek M
« Ostatnia zmiana: 28.11.2010 10:30 wysłana przez MrMark »

Offline Gabrielle

• Forumowicz Wieszowa NET
« Odpowiedź #13 dnia: 28.11.2010 10:57 »
Rzeczywiście ,może trochę przegięłam z tą sugestią urlopową,tym bardziej,że nie znam przyczyn tak długiej nieobecności Pani Skarbnik-przyczyn chorobowych.Przepraszam,myślałam trochę innymi kategoriami.Do dwóch miesięcy L4 dodałam 5 tygodni urlopu.Bardziej zastanawiało mnie jak funkcjonuje gmina ,jeśli przez kwartał jest nieobecny Skarbnik?Czy wszystko idzie w porządku,czy ktoś przejmuje obowiązki?

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #14 dnia: 28.11.2010 11:26 »
użytkowniczka "pani" odpocznie sobie od forum przez 10 dni - po przeczytaniu powyższej wypowiedzi tej pani uznałem że dość tolerowania naginania regulaminu (a w tym wypadku jawnego jego złamania ) i dałem permbana.

Wieczorem więcej zmian na forum.

Do Pani Marzeny - potrzeba wyjaśniania zawiłości finansowych budżetu gminy istniała i istnieć będzie, dlatego jako administrator forum, a także mieszkaniec gminy proszę o angażowanie się w wypowiedzi na tym forum, jednak w miarę możliwości tak by przekazane przez Panią informacje nie ginęły w wątku. Na przykład w osobnych wątkach.