Autor Wątek: Nowa strona UG  (Przeczytany 890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yorg

• Pości z rana i wieczora
Nowa strona UG
« dnia: 17.12.2010 21:31 »
Jakie są wasze odczucia? Jeszcze sporo jest roboty i nie zamierzam tego tak zostawić, dojedzie sporo treści (mam nadzieję, że także nowych a nie tylko przeklejki ze starej)

Do uzupełnienia jeszcze archiwum gazetki, archiwum wyników wieloboju, opisy sołectw i gminy, wrzucę fotki - o to się proszę nie martwić.

Co poza tym? Jak wygląd? Byle konstruktywna krytyka - bo dziś jestem zły ;)

kurcze.. dla niewtajemniczonych podam jeszcze linka ;) www.zbroslawice.pl
The Borg's frightening appearance may scare small children.

Offline cudik

• Rozpisany Forumowicz
Odp: Nowa strona UG
« Odpowiedź #1 dnia: 18.12.2010 14:56 »
Powiem krótko. O Niebo lepiej czytelniej nie ma już tej szpetnej szaty graficznej. Może by też opisać wszystkich pracowników U.G chodzi mi o fot. nr kontaktowy i czym się zajmuję może to ułatwi załatwianie spraw.
All rights reserved

Offline mArCi_No1

• Forumowicz Wieszowa NET
« Odpowiedź #2 dnia: 18.12.2010 15:03 »
Dla mnie jest o wiele, wiele lepiej. Czekam na uzupelnienie "reszty". Jedynie brakuje mi troche jakby koloru, podkreslnie menu np innego koloru tłem, wyrożnić ważniejsze odnośniki.

5+/6  ;)
Pozdr
Today ... Tomorrow... Silesia

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 18.12.2010 15:26 »
Może by też opisać wszystkich pracowników U.G chodzi mi o fot. nr kontaktowy i czym się zajmuję może to ułatwi załatwianie spraw.
To jest w menu Kontakt: centrex i w bipie - button po prawej z napisem "Jak załatwić sprawę w urzędzie" :)

@marcino : "wyrożnić ważniejsze odnośniki. " - które według Ciebie są tymi "ważniejszymi" ?

Offline yorg

« Odpowiedź #4 dnia: 19.12.2010 12:16 »
Może by też opisać wszystkich pracowników U.G chodzi mi o fot. nr kontaktowy i czym się zajmuję
"kontakt" w górnym menu

(BTW - nie wiem, czy zakładka CENTREX jest wam potrzebna? - Może to wyrzucić i dać tylko jako PDF do pobrania do "niezbędnika"? Bo być może po najechaniu na "kontakt" wszyscy klikają tylko w "centrex" a nie "kontakt" choć też jest 'klikalny'?)

@UPDATE - wywaliłem ten centerex z kontaktów, jutro wrzucę go do niezbędnika, myślę że tak faktycznie bedzie lepiej.

Czekam na fotki (na razie stanęło, że tylko kierownicy dostąpią tego zaszczytu) ale fizycznie nie mam fotek. Także to jest i będzie jeszcze dopracowane, aby było czytelniej i ładniej

wyrożnić ważniejsze odnośniki. " - które według Ciebie są tymi "ważniejszymi" ?

Właśnie - konkretnie proszę. :)  Zamysł linków - buttonów po prawej jest właśnie taki, aby rzeczy najistotniejsze wyróżnić. A także tzkie rzeczy które pojawiają się okresowo (wybory, spisy, sztab kryzysowy, konsultacje społeczne, itp) nowy guziol łatwiej zauważyć.
« Ostatnia zmiana: 19.12.2010 14:29 wysłana przez yorg »

Offline mArCi_No1

« Odpowiedź #5 dnia: 19.12.2010 12:30 »
Chodziło mi o lewą stronę "SAMORZAD, JEDNOSKI ORGANIZACYJNE, GMINA" aby je podkerslić jakimś delikatnym błękitem by pasowało do reszty a jednak było wyróżnione tłem i pogrubieniem.
Gdy wchodzimy na strone jest rewelacja, lecz gdy przewiniemy troche w dół, mamy biel i treść.
Nie mówie ze to zle wygląda bo jest czysto i przejżyście, ale po wprowadzeniu grafiki moze byc przyjemniej dla oka :)
Today ... Tomorrow... Silesia

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #6 dnia: 19.12.2010 13:12 »
Pierwszy raz od  dwu tygodni wszedłem na stronkę gminy i ... jestem w szoku :o
Jesli to twoja robota Yorg  - to szacunek ...  8)
Stronka bardzo ładna , wszystko czytelnie porozmieszczane , a błękit bajeczny  :D   A  bałwanek  extra  :D
Własciwie to niema co poprawiać ...   ;)
Ja osobiście EWENTUALNIE oddzieliłbym kolumny tekstu na pierwszej stronie cienkimi pionowymi liniami ( aby było jasne który tekst do czego należy... bo różni ludzie czytaja tą stronę  ;) ) i to wszystko...  reszta super  :D
Co do tego co pisał Cudik ( odnośnie fotek pracowników UG ) to jestem raczej na tak ... Dlaczego "raczej" ... Ponieważ jedni to bedą  sie czuli  jak gwiazdy rocka :D ( Zaraz przypomina mi sie tekst z wczorajszej komedii z TV -"Dzieci... nie kupujcie narkotyków .... lepiej zostańcie gwiazdami rocka , a dostaniecie je za darmo...  :D )
Za to drudzy którzy wplątaja się w jakieś "wałki" na gminie  bedą  na drodze wytykani palcami ,ponieważ wizualnie będzie wiadomo - who is who  ;)
Ale... to może nawet i dobrze ... jakis bat z tego bedzie ;)
I jeszcze jedno... gdyby nasze "wieści gminne" miały mieć podobną szatę graficzną ( z tym błękitem  :D )-  to jestem "ZA" ;)

Pzdr.
« Ostatnia zmiana: 19.12.2010 15:02 wysłana przez BLOONDYN »
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline yorg

« Odpowiedź #7 dnia: 19.12.2010 16:03 »
Eee.. Mikołaj? :)

Nie robiłem sam - jest jeszcze jeden cichy bohater. Bez pomocy bym tego nie zdążył w tym roku, lub była by wizualna bida.

@marcino - OK, zajrzyj jutro i powiedz co myślisz.

Szkoda, że nie wiem dlaczego niektórzy zaznaczają w sondzie, "poprzednia była lepsza" bo na prawdę nie wiem w czym :/
Jak jest tu ktoś taki kto wie - dać znać :)

Offline Gabrielle

« Odpowiedź #8 dnia: 19.12.2010 16:20 »
Ja wiem,ludzie się przyzwyczajają,nie lubią zmian...ot.Ale jest nadzieja,że za chwilę przyzwyczają się do nowej ulepszonej wersji,bo pytanie raczej nie jest podchwytliwe?

Offline yorg

« Odpowiedź #9 dnia: 19.12.2010 16:51 »
haha :) NIe nie jest podchwytliwe.
To, że ludzie się przyzwyczajają to dobrze wiem, ja w pracy zawsze jestem ten zły co wymienia programy na nowsze, dodaje do nich nowe opcje lub co gorsza wdraża coś zupełnie nowego.
Oby to było 'tylko' to ;) Choć trochę mimo wszystko to dziwne, bo uklad menu jest bardzo podobny do starego (tylko doszły te nowe, złe :P rzeczy)
« Ostatnia zmiana: 19.12.2010 16:53 wysłana przez yorg »

Offline Apokalipsa

• Nowy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 19.12.2010 20:37 »
Yorg, wiem że strona jest w budowie (ciekawa-przyznaję) i może tak nieśmiało zaproponuję, jeżeli jest to możliwe, aby w ramach informacji o posiedzeniach rady/danej komisji, wrzucać również programik nad którym będą debatować. Zawsze to jakaś informacja bieżąca - nad czym rada radzi.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #11 dnia: 19.12.2010 20:50 »
Apokalipsa - no nie wiem czy na bieżąco yorg będzie miał taką wiedzę... Chociaż , źle by nie było ;)
Yorg - z tym mikołajem faktycznie pojechałem :D . Pisałem o bałwanku , myslałem o czapce mikołaja i wyszedł ... mikołaj :D Ale sam poprawiłem ;)
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline artm

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: 19.12.2010 21:18 »
witam

Strona  gminy przeszła pozytywne zmiany ...... ogolnie tamta szata graficzna powodowała, że ludzie kojarzyli gmine zbrosławice jako gmina rolnicza... ( zielona kolorystyka, obrazki maki w plu itd itd...) ta obecna strona wręcz odwrotnie....

co osobiście bym zmienił ( starał sie dopasować ) to ramki wokół każdego menu, są one na tyle delikatne, że mało widoczne co powoduje, że brakuje rozgraniczenia między poszczególnymi pozycjami....

oraz favicon...  :) przydałoby się tam logo gminy zbro.

pozdrawiam Artm

Offline yorg

« Odpowiedź #13 dnia: 20.12.2010 08:08 »
@ Apokalipsa
tak jak było do tej pory - jak dostanę temat to go wrzucam, jeśli nie to nie ;) Więc pewnie będzie różnie.
Być może więcej pracowników będzie dodawać treści, każdy swoją działkę którą się zajmuje, ale nie wiem czy to przejdzie.

@ artm - dzięki za uwagi

Offline Patryk

• Rozgadany Forumowicz
« Odpowiedź #14 dnia: 20.12.2010 09:00 »
...może tak nieśmiało zaproponuję, jeżeli jest to możliwe, aby w ramach informacji o posiedzeniach rady/danej komisji, wrzucać również programik nad którym będą debatować. Zawsze to jakaś informacja bieżąca - nad czym rada radzi.
@ Apokalipsa
tak jak było do tej pory - jak dostanę temat to go wrzucam, jeśli nie to nie ;) Więc pewnie będzie różnie.

Podzielam pogląd Apokalipsy i rozumiem trudność z bieżącą obsługą strony w tym zakresie. Myślę, że problem można rozwiązać następująco: zaproponować odpowiedni obieg dokumentów w Radzie/Urzędzie. Dokument z programem na pewno jest przygotowywany dla członków rady i poszczególnych komisji. Jeżeli udałoby się uzyskać pozytywną decyzję w sprawie obligatoryjnego umieszczania na stronie programów posiedzeń, to wystarczy do rozdzielnika dopisać administratora strony.

@yorg - to jest jedno z tych zagadnień, o które - tyle, że bardziej ogólnie bo liczyłem na rozwój dyskusji w tym kierunku -  chciałem zapytać w moim kontrowersyjnym i w pewnej części niefortunnym wystąpieniu w "pytaniach do wójta".