Autor Wątek: Cena wody i kanalizacji  (Przeczytany 2940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bloondyn

• Post-man
Cena wody i kanalizacji
« dnia: 11.04.2011 16:34 »
Czy jest prawdą ze o 1 maja woda i ścieki maja kosztować na terenie gminy Zbrosławice  ponad 12 zł/m3 ??? I to mimo iz praktycznie CAŁA RADA GMINY była temu pomysłowi przeciwna? Czy naszego Wójta aby przypadkiem nie pop.... ( mniemam że decyzja należała do niego )  Podwyżka o 100%!!!! Tutaj już niema miejsca na kulturę , bo skoro sam nie liczy się z ludźmi to i ludzie nie bedą liczyć się z nim . Jeśli hasło -"czas na zmiany " miało się tyczyć obdzierania ludzi z pieniędzy to drugiej kadencji NA PEWNO NIE BĘDZIE!!!
Rozumiem podwyżkę rzędu,  powiedzmy 15% ale 100!!! W Zabrzu woda również podrożała jednak do 4,89zł woda i 6,70zł scieki (wcześniej 4,27 i 5,50 ). Ale raz - że to i tak będzie taniej nizeli pisało w ostatnim GWARKU u nas...  , a dwa -jesteśmy TERENEM WIEJSKIM i gro wody NIE JEST NIGDY ODPROWADZANA DO KANALIZACJI ( ludzie maja ogródki, kury , swinie , bydło , uzytkują baseny rozporowe które mieszczą kilka, a nawet kilkanaście metrów wody. Trzy-  pamiętam jak przy podpisywaniu umów po podłączeniu kanalizacji mówiono ludziom, że nie bedzie potrzeby montażu pod liczników ponieważ cena  wody ze ściekami bedzie obniżona właśnie z powodu iż jestesmy terenem wiejskim i woda jest używana niekoniecznie w celach typowo domowych .
Niech sie Wójt raczy wypowiedzieć czym spowodowane są tak WYSOKIE CENY ŚCIEKÓW. Za przyłącza przecież płacili SAMI LUDZIE . A i budowa finansowana  była  z różnych funduszy . Czy aby nie stoi za tymi kosztami to że została w czasie budowy spier... i sie zapycha ? Ze spady zostały w wielu miejscach odwrotnie zrobione ? A co to ludzi OBCHODZI !  Gdzie byli Ci którzy podpisywali odbiór inwestycji !!! Zwolnić ICH!!! Ja wiem że AnHELLus strasznie nie lubi dużej ilosci wykrzykników ... jednak artykuł w GWARKU tak mi cisnienie podniósł  że inaczej nie da rady ... Czekam na odpowiedzi na moje pytania .

PS. Ciekawe ze na stronie GMINY ZBROSŁAWICE nie pisze o tym ani słowa. Yorg - czyżby to również miał być temat którego nie można poruszać? :/ Albo lepiej nie poruszać  :P
« Ostatnia zmiana: 11.04.2011 16:39 wysłana przez Bloondyn »
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline gontek

• Kandydat na Forumowicza
  • *
Odp: Cena wody i kanalizacji
« Odpowiedź #1 dnia: 11.04.2011 17:04 »
he he he to w Biedronce będzie tańsza woda;) ale nic do śmiechu. Nie czytałem Gwarka ale o podwyżkach też słyszałem ponoć jest to spowodowane wliczeniem amortyzacji w dostawę wody i odbiór ścieków, pewnie to taka ostatnia deska ratunku dla ZGKiM, które to jest w złej kondycji finansowej.

Offline yorg

• Pości z rana i wieczora
« Odpowiedź #2 dnia: 11.04.2011 18:12 »
Też nie czytałem Gwarka. W ogóle, zbiorczo, jestem userem tego forum dłużej niż pracuję w UG, ale nie zamierzam być Twoją osobistą wtyką informacyjną ;) Wywoływanie mnie przy każdym temacie też niewiele pomoże, bo: jak mam ochotę / mam jakąś wiedzę / sprawa tyczy rzeczy którą znam, czy mam na nią wpływ - piszę / pomagam.
Nie jestem rzecznikiem prasowym UG, nie łażę po gminie i nie gadam o wszystkim co się dzieje (lub co się nie dzieje) i dlaczego. Ci co mnie znają wiedzą, że w ogóle niewiele gadam ;) Są też sprawy których ujawniać nie będę bo... nie będę (zaufanie, poufność, etyka, wstaw co chcesz). Są natomiast sprawy które także i mnie się nie podobają, czasem nawet bardziej niż nie podobają, cóż... niestety. Może kiedyś to z siebie wyrzucę, może napisze książkę, której większość ludzi nie zrozumie - jak jeden były przewodniczący RG. Albo zabawię się w Dextera... Póki co, w większości spraw to tak, jakbym sobie nasrał do własnego talerza.

Na www umieszczam to, co dostanę od urzędników, czasem dodam coś od siebie, bo znalazłem i uważam że warto. Jestem administratorem. Tyle wywodów ogólnych.

Na ściekach się nie znam, ALE na zebraniach wiejskich z tego co wiem (a na jednym nawet byłem) temat jest przez wójta wyjaśniany i jest to coś w stylu tego o czym pisze gontek. Znając urzędniczą machinę - idź na zebranie lub zwróć się do UG pisemnie, chyba, że lubisz sobie tylko pomarudzić...
« Ostatnia zmiana: 11.04.2011 18:59 wysłana przez yorg »
The Borg's frightening appearance may scare small children.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #3 dnia: 11.04.2011 20:17 »
Ogólnie to strasznie sie rozpisałeś . Tego akurat nie oczekiwałem . Już w ostatniej twojej wypowiedzi napisałeś że jesteś jak ksiądz po spowiedzi ;) Tak więc nie było żadnej próby zrobienia z ciebie wtyki :)
Chodziło mi o całkiem coś innego... -  jakim cudem Czytam o cenach opłat za wodę i kanalizę w gminie Zbrosławice w Gwarku, a na stronie samego Urzedu Gminy - cisza... To było w zasadzie jedyne pytanie wynikające z mojej wypowiedzi skierowane do Ciebie Yorg odpisałeś przyjmuję do wiadomości .
Co do ostatniego twojego zdania . Była i owszem mowa o podwyżkach w cenach wod.-kan.  ale NIGDY w TAKIEJ WYSOKOŚCI. I to jest wkurzające .
"Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia" Jean Cocteau

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: 11.04.2011 20:45 »
@Bloondyn

Na zebraniu w Wieszowie było wszytko wytłumaczone przez Wójta - spokojnie i rzeczowo. Burzyli się tylko ludzie, którzy tej wypowiedzi nie zrozumieli. Główne przyczyny podwyżki to:

1. Zanieczyszczenie ujęcia wody pitnej w Zbrosławicach przez co zbrosławickie wodociągi muszą kupować wodę z gliwickiego PWiK - z tego co pamiętam wymieniona była liczba 40 000 m3 na miesiąc.  Pytanie kto zanieczyścił ujęcie ?
2. Wodociągi na terenie gminy są w stanie tragicznym - stuletnie albo i starsze rury wołają o wymianę. Skądś musi zostać wzięta kasa na wymianę i rozbudowę oraz bieżące utrzymanie. Brawo że na reszcie ktoś w UG ten temat ruszył, bo tak czy siak za koszt każdej awarii płacimy wszyscy. IMO lepiej dopłacić do wymiany wodociągu - bo będzie to inwestycja na dziesiątki lat - niż dopłacać za niecelowe podlewanie działki sąsiada.
3. Koszty kanalizacji - wliczona została amortyzacja rozbudowy oczyszczalni w Przezchlebiu.

Wysokość opłat - fakt powalająca i nikogo nie cieszy - ale ten ruch trzeba było wykonać ze względu na pkt. 1 i 2. Po prostu kolejne ścierwo które wypełzło spod dywanu po P.K i RG tańczącej z nim takt. Z resztą tak jak pkt. 3 - nie poważne traktowanie tematu skanalizowania gminy przez minione lata.

Offline yorg

• Pości z rana i wieczora
« Odpowiedź #5 dnia: 11.04.2011 21:12 »
@Bloondyn
Rozpisałem, w dodatku nie na temat - fakt, nie wołaj i nie uprawiaj populizmu to nie będę.
@Anhellus
AD1 Ponoć syf jest z zakładów chemicznych w TG (składowisko odpadów). Do wygooglowania, np:
http://katowice.naszemiasto.pl/serwisy/eko_oko/250219,bomba-ekologiczna-w-tarnowskich-gorach-nadal-tyka,id,t.html#narzedzia
inne linki mi już uciekły. + nawozy, nieszczelne szamba itp.
Co do starych wodociągów to też racja, nie życzę nikomu tego, czego doświadczyłem parę lat temu (przez pół roku brak wody)
Taka jest rzeczywistość :/
« Ostatnia zmiana: 11.04.2011 21:20 wysłana przez yorg »
The Borg's frightening appearance may scare small children.

Offline gontek

• Kandydat na Forumowicza
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 11.04.2011 21:44 »
jeśli chodzi o zanieczyszczenie wody to problem dotyczy całego powiatu pisano o tym już wielokrotnie w gazetach, jak opisywały problem gazety to jest on bardzo poważny i wymaga dużych nakładów. Tutaj można poczytać o problemie zanieczyszczenia wody w powiecie tarnogórskim http://www.halat.pl/targory.html .

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #7 dnia: 11.04.2011 22:23 »
AnHELLus - nie chodzę na Wieszowskie zebrania ... Orientujesz sie chyba dlaczego ;)
Yorg - co wg. ciebie jest populizmem ? ( widać że nie czytaliscie artykułu w Gwarku ) Podwyżka za wode to pryszcz ,wobec tego co ZGKiM zyczy sobie za kanalizę ( i o to głównie mi chodzi ) A chodzi o kwotę ok. 12,19zł od metra3 !!!!! Pytam ... gdzie jest ten populizm, jesli jest jawne złodziejstwo. A sam wójt  skoro  ( przy całkowitym sprzeciwie Rady ) wprowadza takie podwyzki pokazuje jak liczy się z jej zdaniem  i ich wyborców. Jak p.Dramski powiedział ( wg. Gwarka ) rezygnuje z funkcji radnego bo ludziom w oczy nie będzie umiał spojrzeć po takich podwyżkach .
Po co była ta cała głupia gadka w siedzibie ZGKiM przed podłączeniem kanalizy ,że nie będzie potrzeby montażu pod liczników w domach ( nie chcą sie na takie rozwiazania obecnie zgodzić) ponieważ opłata za kanalizacje bedzie niższa z powodów które juz opisałem w pierwszym poście.
Byłem tam wtedy. I  OSOBISCIE z nimi rozmawiałem . tak wiec nie jest to mój wymysł . I ja mając wobec tego np. basen o pojemnosci 8m3 mam sponsorować ZGKiM? Płacąc za kanalizację do której nigdy woda z owego basenu sie nie dostanie? . I to ma być wg. Ciebie Yorg populizm ? Tyś chyba za mało sie telewizji naoglądał . :P Cena wody to obecnie 3,73zł/m3,  a ma być 5,18zł/m3 ... i to akurat jet "małe piwo" Ale juz kanalizacja to "BIG PROBLEM" . Jej obecna cena to ... uwaga- 2,72zł/m3 ,a  nowa lepsza cena ma być 12,19zł/m3 . Z tym że gmina ma dopłacić wielkodusznie 5,30zł do metra i zostanie do zapłaty 6,89zł/m3 . Podwyżka  i tak o prawie 180% !!!! za kanalizację . Tak więc  zycze wszystkim - "Wszystkiego najlepszego " ;) Ciekawe co na to napiszecie panowie .,.. ?
I co z tymi którzy jak napisałem maja gospodarstwa, podlewaja ogródki i maja baseny?
« Ostatnia zmiana: 11.04.2011 22:26 wysłana przez Bloondyn »

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: 11.04.2011 23:05 »
Blondyn ilość Zebrań Wiejskich zwołana przez Wójta wypełniła ostatnie 2 miesiące kalendarza - a skoro wójt je zwołuje to nie ma zmiłuj i musi na takich zebraniach być. I na każdym dotychczasowym, tak jaki u nas, tłumaczył się z podwyżek cen.

Ci którzy mają gospodarstwa - mają, lub mogą mieć osobny licznik na wodę do celów produkcyjnych. Podlewanie ogródka - hmm a gdyby tak zebrać deszczówkę i z niej w tym celu korzystać ? Jedyny problem to chęci. Baseny - są nieobowiązkowe, stawiane dla frajdy i raczej w naszym klimacie używane w krótkim sezonie. Za przyjemności i fanaberie się płaci ;) BTW - basen też możesz napełnić deszczówką :) Zresztą napisałem wyżej - podwyżka to był krok który należało wykonać dużo wcześniej, przez co może nie była by tak dramatyczna.

Co do słów pana A. Dramskiego - gładkie i nieskazitelne.

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #9 dnia: 12.04.2011 06:40 »
 AnHELLuS - nigdy na zebraniach nie było mowy o TAKICH wysokosciach podwyżki cen kanalizacji.

Gospodarstwa - nie chodzi mi o tych którzy maja 100swiń lub 20 krów, tylko o tych z 10 świniami i 2 krowami. Nawet nie wiesz jak trudno zmusić ZGMIK do uznania pod licznika ... i to miesiacami. Ogródki podlewa się gdy opadów dlugo nie ma, a nie gdy są. Deszczówka do basenu? aby zakwitła? Zbyt miekka woda .
Tak czy siak mamy sponsorować ZGMIK? nie oddajac wody do kanalizacji?
To tak, jakby lecąc do Londynu samolotem byłbym ZMUSZONY  do zakupu biletu w obie strony , chcąc lecieć TYLKO w jedną strone!  :/
« Ostatnia zmiana: 12.04.2011 13:07 wysłana przez Bloondyn »

Offline Tom'ek

• Postopisarz [stopień 3]
« Odpowiedź #10 dnia: 12.04.2011 10:09 »
Ja już szykuję na mojej działce stanowisko do nielegalnego wypróżniania się, będę się mył mokrym ręcznikiem i pił wodę z Biedronki :)
Damy rade.
« Ostatnia zmiana: 12.04.2011 14:19 wysłana przez Tom'ek »

Offline Bloondyn

• Post-man
« Odpowiedź #11 dnia: 12.04.2011 13:01 »
Tom'ek - będziesz prawie jak Robinson Crusoe :D z wodą z Biedronki ;) Czyżby czekało nas "szambo reaktywacja" ? :)
« Ostatnia zmiana: 12.04.2011 13:08 wysłana przez Bloondyn »

Offline Bloody

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: 12.04.2011 17:32 »
Woda do góry, kanalizacja do góry, paliwo w górę, jedzenie w górę, tylko czekać na Grecja reaktywacja, z tym ze jakby Grecy mieli tak jak my to Ateny wyglądały by gorzej jak Warszafka po II WŚ. Zaczynam się zastanawiać dlaczego my?
Wyjaśnienia, dlaczego ma tak być wydają się być niby logiczne i szczegółowe, niby bo nie znam się na temacie i równie dobrze można by było rzucić jakiś stek kłamstw, byleby brzmiał logicznie i także go uznam.
Powiem tak, coś tam wyjaśniają, niby powód jest, no ale 100%?
To tak jakby nagle ktoś powiedział ze benzyna ma być po 10zł za litr, przecież to jest chore. I żadne powody nie są wstanie tego wytłumaczyć, to jest za duże obciążenie na jeden raz.
Jak ludzie żyją do pierwszego, mają pożyczki, raty etc. na najbliższe lata, a tu nagle taka podwyżka, czym tą lukę finansową wypełnią? Mają zacząć kraść?
Anhellus, bez urazy, ale może deszczówkę tez mamy pić? Nasi pradziadowie też ją pili, to może my także?
Czy my mówimy o przejściu z XX do XXI wiek czy z XX do XIX, bo zaczynam się gubić?
Jak będziemy żyć z deszczówki to znowu będą mieli kryzys finansowy bo zyski nie będą takie jakie by chcieli i co, znowu kolejne 100% podwyżki?
Kiedyś była historia  w jakimś mieście śląskim, gdzie zrobili kanalizację, ale zagraniczny inwestor nie spodziewał się że Polacy są tacy oszczędni jeśli idzie o wodę i ścieki były zbyt gęste. Co zrobili, no też dowalili podwyżkę, wyszli na to samo pomimo że ludzie oszczędzali wodę.
Potrzebna podwyżka ceny wody i jest to konieczność, no rozumiem, ale aż tak wysokiej podwyżce jestem na nie i chyba nic mnie nie przekona do innej opinii.
Ten nasz świat to istny narreturn ;)

Offline AnHELLuS

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: 12.04.2011 18:40 »
Bloody, bez urazy - http://www.we-dwoje.pl/woda;z;odzysku,artykul,13499.html .

Bloondyn - o takich kwotach jak przez Ciebie cytowane była mowa na ZW 31.03.2011 w Wieszowie. Dokładnie co do grosza.

Jesteście niezadowoleni - macie prawo złożyć pisemną skargę na takie działania do Rady Gminy, a RG musi ją rozpatrzyć i udzielić odpowiedzi. Ale jak znam zaangażowanie co poniektórych wypowiadających się w tym temacie to pozostaniecie przy marudzeniu tu na forum.

Żeby było jasne - mnie też ta podwyżka nie cieszy, tym bardziej iż jestem w sytuacji przed wykonaniem przyłącza do kanalizacji, 

Offline Bloody

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: 12.04.2011 20:03 »
Jak będziemy oszczędzać deszczówką to nie będą mieli zakładanych przez siebie zysków, nie będzie właściwych zysków to znowu będzie podwyżka, skończy się na tym że będziemy zbierać deszczówkę, a płacić to samo.
Cukier mamy w Polsce droższy niż w Niemczech, a wie ktoś jak to się ustosunkowuje z wodą?
Ten nasz świat to istny narreturn ;)