Autor Wątek: Usługa przekierowania portów - o co chodzi ?  (Przeczytany 6990 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MrMark

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 279
ach to przekierowanie
« Odpowiedź #15 dnia: 14.03.2005 22:06 »
Witam,

Prosiłbym bardzo niech ktoś poszuka o tych przekierowaniach. Przekierowane są tylko porty TCP, ale jeżeli trzeba przekierować analogiczny port UDP to się to zrobi.

Z tego co wiem, to po przekierowaniu w emulu jest to HIGH ID. Działa to też bez tego przekierowanie UDP.

Proszę o linki to pomyślimy wspólnie. Ja nie mam żadnego P2P i tematyka ta jest mi obca :P

Marek M.

Ps. A może ktoś na ochotnika zrobi helpa jak ustawić HIGH ID to umieścimy to stronie w konfiguracjach. Propozycję proszę na maila.

Offline artm

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 158
Usługa przekierowania portów - o co chodzi ?
« Odpowiedź #16 dnia: 14.03.2005 23:23 »
witam

po ostatnich ogledzinach wychodzi na to ze dc++ potrzebuje portu tcp oraz udp.
Przydzielamy zatem jedne port TCP oraz taki sam port UDP
np. TCP 40000 oraz udp 40000


więc w dc++ wpisujemy adres serwera 217.153.165.118 oraz przydzielone porty tcp i udp ten sam...

w emule wystarczy wpisac TCP.

Przy okazji uwaga na firewalla,  tak go  skonfigurawac zeby nie blokował przydzielonych portów.

pozdrawiam artm

Offline yorg

  • Pości z rana i wieczora
  • *****
  • Wiadomości: 304
Usługa przekierowania portów - o co chodzi ?
« Odpowiedź #17 dnia: 20.03.2005 13:02 »
wsio dziala jak nalezy :)

w emule wystarczy wpisac przekierowany port TCP (a skoro jest tez i UDP to tez nie zaszkodzi), restart muła i juz jest High ID. znacznie poprawia to dzialanie programu.
co do torrenta (uzywam bitcomet) po wpisaniu 'portu nasłuchiwania' nie zauwazylem roznicy w jego dzialaniu,  a i sam program nie informuje o tym czy cos tam lepiej dziala. ale moze mi sie zdaje.

tak jak napisal artm, po wlaczeniu 2-ch progsow z wpisanym tym samym potrtem nie jest on wspoldzielony, zajmuje go(port) program uruchomiony jako pierwszy. wiec albo rybka albo akwarium, trzeba sie zdecywowac :) DC++ nie testowalem, bo uzywam go tylko po naszym lanie.
The Borg's frightening appearance may scare small children.

Offline AnHELLuS

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 936
Usługa przekierowania portów - o co chodzi ?
« Odpowiedź #18 dnia: 20.03.2005 22:50 »
Cytat: "yorg"
(...)
co do torrenta (uzywam bitcomet) po wpisaniu 'portu nasłuchiwania' nie zauwazylem roznicy w jego dzialaniu,  a i sam program nie informuje o tym czy cos tam lepiej dziala. ale moze mi sie zdaje.


przetestowałem na Azerusie - nie zadziałało.

Offline artm

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 158
Usługa przekierowania portów - o co chodzi ?
« Odpowiedź #19 dnia: 20.03.2005 23:06 »
witam

na poczatku testowałem to z johnny ..
stwierdził rzeczywiscie ze jakas buzka która pokazuje czy ktos jest za maskarada nie podswietlila sie na zielono, ale ze transfery sie zmienily

nie wiem najlepiej jak mistrzowie torrenta sie wypowiedza


pozdrawiam artm

Offline Elmo

  • Pości jak rok długi
  • *****
  • Wiadomości: 401
Usługa przekierowania portów - o co chodzi ?
« Odpowiedź #20 dnia: 21.03.2005 08:50 »
Siedze na dc i musze powiedzieć że różnice widać od razu. Po restarcie od razu jesteśmy jako aktywni. Przy wyszukiwaniu znajdujemy wiele  wiele więcej źródeł niż wcześniej na pasivie. Co do transferu to chyba nie musze gadać że wzrosły znacznie. Ściągając plik to musiałem czekać po całym dniu aż się jakiś slot komuś z 5 userów zwolnił, a teraz mam ich koło 50 i ciągnie od razu po odpaleniu dc-k.
He he wiecie że niektórzy nie wiedzą o tej usłudze :) znam kumpli ale nie będę gadał bo to ci sami co ostatnio [czyt nie interesuje ich forum ani stronka - widzą tylko gg].
Jestem Elmo a reszta niech będzie milczeniem......8)

Tu znajdziesz odpowiedź na wszystkie pytania.

Offline Ner`zhul

  • Pości z rana i wieczora
  • *****
  • Wiadomości: 377
    • http://www.gwrota.com
Usługa przekierowania portów - o co chodzi ?
« Odpowiedź #21 dnia: 21.03.2005 09:00 »
Tak nie da się ukryć :D

Trochę było u mnie szukania, żeby wszystko ustawić jak należy ale wkońcu wspólnymi siłami ( z atm`em  :wink: ) wpadliśmy na to, co było nie tak i teraz już wszystko śmiga...

Transfery przy dobrze ustawionym przekierowaniu na dc-ku są nieporównywalnie lepsze.

Cytat: "Elmo"
He he wiecie że niektórzy nie wiedzą o tej usłudze  znam kumpli ale nie będę gadał bo to ci sami co ostatnio [czyt nie interesuje ich forum ani stronka - widzą tylko gg.


Normalnie aż mi niekiedy, żal tych ludzi  :lol2:

Offline Johnny

  • Forumowicz Wieszowa NET
  • *****
  • Wiadomości: 99
  • xoxo
Usługa przekierowania portów - o co chodzi ?
« Odpowiedź #22 dnia: 21.03.2005 18:29 »
Torrent -  w przypadku tej technologi przekierowanie portu sprawia ze transfery sa wieksze, i co najwazniejsze zwieksza sie liczba osob ktore sa do nas podłaczone ( jest to wazne w przypadku stronek na ktorych liczy sie ratio, a tylko na takich mozna miec wysokie transfery 8) )

PS. nie polecam korzystania z trackerow na ktorych nie wymagana jest rejestracja. A  tutaj
znajdziecie pare linków z trackerami  :wink:
xoxo

Offline Atreyu

  • Maniak Forum
  • *****
  • Wiadomości: 270
Usługa przekierowania portów - o co chodzi ?
« Odpowiedź #23 dnia: 14.05.2005 09:32 »
mam pewien problem...

...uzywam eMule i mam przekierowany port... ale zdarza sie ze laczy mnie z serwerem jako "Low ID" (ostatnio nawet czesto)... nie wiem czy jest to wina problemow z laczem czy problem tkwi w moim komputerze... jakies pomysly?

/edit: doczytalem info na stonie sieci... jak zwykle bylem niedoinformowany... :oops: ... tak kto jest jak ktos zyje w innym swiecie  :?
btw... teraz po wprowadzeniu nowego lacza... musze powiedziec p2p smiga predkoscia kosmiczna.. i jestem wielce zadowolony... wielkie poklony dla adminow ;)
...

Offline Atreyu

  • Maniak Forum
  • *****
  • Wiadomości: 270
Usługa przekierowania portów - o co chodzi ?
« Odpowiedź #24 dnia: 26.09.2005 11:21 »
dzisiejsza noc na emulku:



Brawa dla Adminów i oby tak dalej ;)
...

Offline qd

  • Forumowicz Wieszowa NET
  • *****
  • Wiadomości: 96
Usługa przekierowania portów - o co chodzi ?
« Odpowiedź #25 dnia: 26.09.2005 19:05 »
staram się coś znaleźć o przekierwoaniach w dc. jak narazie mam coś takiego:

"Przekierowanie portow to taki maly trik ktory umozliwia osobom ktore nie posiadaja zew netrzenego IP na korzystanie/udstepnianie zasobow w internecie (glownie wymiana plikow, ogolnie P2P, ftp, http). Przekierowanie portu (forwarding, redirecting) umozliwia 'widocznosc' komputera bedacego w sieci LAN.

Nie bede sie tutaj zaglebial w to dlaczego tak jest etc oraz co to TCP czy UDP - od tego sa google.

Aby DC++ poprawnie dzialal w trybie ACTIVE na komputerach nie posiadajacych zew. IP trzeba przekierowac port. Wazne aby przekierowanie bylo zarowno na protokole TCP jak i UDP (tcp - pobieranie, wysylanie; udp - szukanie). Przekierowujemy port najlepiej > niz 1024 (ponizej 1024 wiekszosc portow jest zajeta przez jakies uslugi jak np: 21 ftp, 80 http, 23 telnet, 22 - ssh etc) co nie znaczy ze program nie pojdzie na portach <= 1024, ale wystapia konflikty portow gdy uzyjemy portu ktory jest juz wykorzystywany w systemie.
No to jak juz mamy przekierowany port (TCP/UDP) to w polu IP wpisujemy IP serwera. Aby sie dowiedziec jaki jest ten magiczny numerek to udajemy sie na http://www.showmyipeurope.com/ - wazne ze jesli laczymym sie z ta strona to nie mozemy korzystac z serwera proxy!

No i to tyle  Sicko powinno smigac

Sytuacja komplikuje sie gdy mamy wlasny router - bo (o zgrozo ) trzeba samemu przekierowoc port a problemem jest jedynie fakt ze w routerach roznych firm roznie sie to robi - ja osobiscie uzywam z NetGear WGT324E. W kazdym razie otwieramy strone z ustawieniami routera (czyli np http://192.168.0.1 lub 10.0.0.2 ale to juz powinno byc wiadome  ) wpisujemy login, haslo, i jak juz sie zalogujemy to szukamy czegos co ma w sobie port forwarding, trggering, redirecting - jesli znajdziemy to klikamy, po zaladowaniu sie strony jesli sa pola do wypelniania to wypelniamy jelsi nie ma to klikamy na przycisk ktory zawiera slowo add (moze byc z dodatkiem np add service) - powinno byc Port (moze byc rozdzielone na local i remote i/lub na start end) local port jest generalnie nie wazny chyba ze komus faktycznie zalezy na tym zeby dc wykorzystywalo konkretny port na localu no to sobie wybiera i wpisuje, w polu remote host (lub jeslit nie jest rozdzielona na local i remote) to w polu port port ktory chce przekierowac (jesli jest podzial na start port i end port to w obu polach wpisujemy taki sam port). Pole Type host jesli da sie od razu TCP i UDP naraz to tak wybieramy jesli sie nie da to trzeba dodac dwa razy ten sam port raz TCP raz UDP. Na koncu wpisujemy w polu IP Address nasz lokalny adres (adres jaki mamy wewnatrz sieci) uzyskamy go przez wpisanie (w XP/200x) w konsoli: ipconfig natomiast w w98/me START->Uruchom->WINIPCFG. ZAtwierdzamy zmiany (np klikajac przycisk Apply badz Add settings), wylogowujemy sie, (nie ktore routery wymagaja restratu systemu aby zmiany odniosly skutek, NETGEAR nie wymaga), odpalamy DC++ i ustawiamy tak jak napisalem wyzej.

NO i tyle. W razie klopotow z przekierowaniami polecam http://www.portforward.com/ (szkoda ze po englishowskiemu no ale w sumie mnie tam nie przeszkadza ) na ktorej mozna znalezc opsi jak przekierowac porty - to tak na wypadek jesli ktos jednak nic nie zrozumial z tego co tutaj nabazgralem - a staralem sie zeby bylo jasno i na chlopski rozum ale w chwili gdy to pisalem bylo przed 2 i troche mi sie chcialo spac a chcialem to skonczyc "

dajcie znać jak znajdziecie coś więcej