Autor Wątek: A jednak nie chodnik ...  (Przeczytany 2957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AnHELLuS

• Administrator
A jednak nie chodnik ...
« dnia: 08.10.2004 14:12 »
Miałem w sumie nie pisać tego posta, ale trudno. Nikt nie podejmuje tematu, a szkoda żeby tak sobie przepadł.

Na wstępie, żeby nie wyszło później że jest inaczej, piszę to jest jedynie post informacyjny.

Od paru dniu (2 tygodnie) prowadzone są prace wdłuż byłego torwiska tramwajowego na odcinku od zakładu produkcji stolarki aluminiowej do przejścia dla pieszych przed skrzyżowaniem ulic: Bytomskiej, Leśniej i Sienkiewicza. Usuwana jest darń i wyrównywany teren. Obecny etap prac to oczyszczony pas wzdłuż całości wyżej wsponianego odcinka, w znacznej cześci zostały już wkopane krawężniki. Tak o to powstaje ścieżka rowerowa.    

Zdjęcia z nieco wcześniejszego etapu prac w Galerii

-------- dodane 08.10.04 23.20 ---------------

Informację taką uzyskałem od przedstawiciela  Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych, wykonującego dziś zdjęcia na terenie "budowy".  Wcześniej przy budowie 2x pojawił się wieszowski radny , ale tak szybko się uwinął z "wizytą" (obiema wizytami :shock:), że poprostu nie zdążyłem zapytać. Szkoda, że nie wspomniano nic o tym we wrześniowym informatorze gminnym. Owszem jest lakoniczna wzmianka "- kontynuowane są prace na drogach" ale to ciut za mało jak na "informator z życia gminy Zbrosławice".  Jeśli ktoś uważa, że podaję błędne info, proszę o kontakt na PW lub email, a z pewnością wprowadzę poprawki lub usunę post.

--------dodane 17.10.04 ---------------

Nowe zdjęcia z "placu budowy"

Offline Pajonkhin

• Forumowicz Wieszowa NET
A jednak nie chodnik ...
« Odpowiedź #1 dnia: 08.10.2004 19:40 »
Ścieżka rowerowa?! Szutrowa? Ja już wolę dziurawą szose. Myślałem że to będzie chodnik. I co może pierszeństwo będzie miał na niej rowerzysta? Jak mnie ktoś "góralem" rozjedzie to jeszce będe musiał mu płacić za rysy na ramie. Zresztą wszystko mi jedno i tak będe chodził drugą stroną :P

Offline Bloody

• Global Moderator
A jednak nie chodnik ...
« Odpowiedź #2 dnia: 08.10.2004 21:20 »
Faktycznie też sądziłem że to przedłużają chodnik  :shock: . A co do ciebie Pajo to faktycznie bezpieczniej dla ciebie jeśli będziesz ejchał dziurawą szosą  :roll:
Ten nasz świat to istny narreturn ;)

Offline Elmo

• Pości jak rok długi
A jednak nie chodnik ...
« Odpowiedź #3 dnia: 08.10.2004 22:33 »
Jednak myślę że [może] koledze AnHeLLusowi wkradł się mały błąd w pisaniu :) To chyba jednak chodnik. No chyba że znowu "ktoś wykształcony" wpadł na pomysł. Chyba dzici z podstawówy wiedzą że drogę do rowerów buduje się z asfaltu lub [jak na zachodzie] płyt betonowych tak jak na autostradach. Jednak niestety chyba jeszcze nam daleko do zachodu...
Jestem Elmo a reszta niech będzie milczeniem......8)

Tu znajdziesz odpowiedź na wszystkie pytania.

Offline Bloody

• Global Moderator
A jednak nie chodnik ...
« Odpowiedź #4 dnia: 08.10.2004 22:52 »
Zachód to ammy na dworcowej i to jak najbardziej dziki  :twisted: . Po jednej ulicy asfaltowej to się wszyscy przemieszczają, osobówki, ciężarówki, rowerzyści i piesi  :roll: . Totalny nieład i dziki zachód  :wink:

Offline Elmo

• Pości jak rok długi
A jednak nie chodnik ...
« Odpowiedź #5 dnia: 08.10.2004 23:02 »
Albo Cię źle zrozumiałem albo nie wiem co :). To co ja widzę to rowerzyści nie mają wstępu na jezdnię która jest używana przez samochody. Rowerzyści mają swoje drogi, światła mozty i wiadukty. Tylko gdzieniegdzie jest oddzielone GRUBĄ linią - ale to małokiedy.
Jak Cię źle zrozumiałem to sorki  :P

Offline Bloody

• Global Moderator
A jednak nie chodnik ...
« Odpowiedź #6 dnia: 08.10.2004 23:18 »
No właśnie mówię że na dworcowej to dziki zachód, żadnych pasów, chodników ani nic takiego innego  :roll:

Offline artm

• Administrator
A jednak nie chodnik ...
« Odpowiedź #7 dnia: 09.10.2004 10:04 »
Witam

EEEEEEEE dowrcowa to centrum, a nie dziki zachod ......... CENTRUM

:lol:

Offline Bloody

• Global Moderator
A jednak nie chodnik ...
« Odpowiedź #8 dnia: 09.10.2004 11:10 »
No dobra, centrum dzikiego zachodu  :lol: , tak lepiej ;)?
Kiedys był plany co do zrobienia chodnika na tejże ulicy, jednka skończyło się na planach. A szkoda bo przydałby się ów taki chodnik  :(

Offline Ner`zhul

• Pości z rana i wieczora
    • http://www.gwrota.com
A jednak nie chodnik ...
« Odpowiedź #9 dnia: 09.10.2004 12:26 »
Chodnik?? Po co? :D:D Lepiej wszędzie walnąć drogi rowerowe :D Chociaż tam akurat na Dworcowej by się przydało cokolwiek bo rzecywiście nie ma nic oprócz drogi, po której przemieszczają się wszyscy...

Offline AnHELLuS

• Administrator
A jednak nie chodnik ...
« Odpowiedź #10 dnia: 22.10.2004 23:29 »
Oficjalnie we wtorek po południu panowie pracujący przy budowie cho... (ups!) :wink: - ścieżki rowerowej zabrali resztę swoich zabawek czyli można uznać, że Wieszowa ma oficjalnie ścieżkę rowerową. Zdjęcia (niestety jeszcze nie po zakończeniu budowy) w galerii. Link w pierwszym poście.

Offline Radek

• Znajomy z Forum
TAaa
« Odpowiedź #11 dnia: 25.10.2004 23:12 »
NIe budują źle, budują też nie dobrze, że szutrowa nie asfaltowa to już dramat, że nie ma czterech pasów (jak autostrada) i nie jest wykonana w technologii płyt betonowych jest wręcz niewybaczalne.
Kto wam zabronil chodzic po tej domniemanej scieżce rowerowej no kto? Ja tej ścieżki nie będę używał, więc nie musicie się obawiać, że ktoś  was potrąci :).
Jeszcze jedno, na zachodzie wszystko maja lepsze i nawet karaluchy sa takie jak moja ręka, ale szutrowe scieżki rowerowe wcale nie należa do rzadkości.

Pozdrawiam Serdecznie [wróciłem]
Radek

P.s.
Nie dawno ktoś narzekał, że budują chodnik, teraz scieżka, wszędzie spisek i machloje.
Zapomnieliście dodać że ten deptaczek jest nieoświetlony (zgroza)
Podpis nieczytelny

Offline Roxx

• Maniak Forum
A jednak nie chodnik ...
« Odpowiedź #12 dnia: 26.10.2004 16:47 »
Scieżka dla rowerów, ale tylko górali no bo panowie posiadający kolarki raczej nie pojadą za daleko, a mógł być tam kawałek ładnego asfaltu do zaszalenia na małej nawierzchni, ale może znowu będą plany o zmianach na asfalt :D chociaż wątpie :)
 Pozdrawiam
"W życiu chodzi o to, aby uczyć się tak, by inni nie spostrzegli, że się człowiek uczy." Winston Leonard Spencer Churchill   
RaMZeS -----> Roxx
www.sound-studio.pl   Nagłośnienie, oświetlenie

Offline Elmo

• Pości jak rok długi
A jednak nie chodnik ...
« Odpowiedź #13 dnia: 26.10.2004 21:27 »
Ja tam dzalej uważam że to jest CHODNIK do tych co idą na  waldhoff i z waldhoffu. Co do jazdy na rowerze to po co komu chodnik  :?:  Większości i tak jeździ się po drodze.
Nie widzę tego że ktoś jedzie po tym chodniku a potem "ryje" się na ulicę bo jedzie dalej [tam gdzie chodnika już nie ma] Lepiej od razu po ulicy  8)

Offline AnHELLuS

• Administrator
Mamy chodnik - tekst artykułu z Nowinek Wieszowskich
« Odpowiedź #14 dnia: 02.01.2005 17:27 »
Cytat: "Ireneusz Robakowski"
Jest chodnik do ul. Tarnogórskiej w stronę Rokitnicy na dawnym torowisku tramwajowym! Jest to kolejny postulat mieszkańców Wieszowy wnioskowany na zebranich wiejskich, który - po oznakowaniu ulic nowymi tabliczkami (niebieskie tło, biały napis) - został spełniony. W 2003 roku rozpoczęto budowę, a pozostałą częś z krawężnikami na odcinku zabudowań w ykonano w roku bieżącym.
        Nie jest to chodnik na miarę XXI wieku, ale jest! Wreszcie mamy przejście w bezpiecznej odległości od drogi, "tirów" i samochodów. Oczywiście w miarę możliwości będziemy go ulepszać i poprawiać.
        Dziękujemy za wsparcie zadania Radzie Gminy, a za realizację wójtowi Panu Kowolikowi.
        A tak przy okazji, są syganły o parkowaniu samochodów na chodnikach, które mają przecież służyć pieszym. Kierowco, uszanuj, proszę ich właściwe przeznaczenie.

więc ma się to ni jak do mojego pierwszego posta - radni i wójt uparcie twierdzą, że jest to chodnik.  Cóż, niech będzie, że jest to chodnik - tylko dlaczego od podstaw liczy sie na "późniejsze ulepszanie" ?  
Jeśli to ma być takie "ulepszanie" jak zakończenie prac przy chodniku to stanowczo mówie NIE. Dlaczgo?
16.10.04 - pierwsza ekipa kończy dzień przygotawaniem dorbnego materiału do wysypania ostatniej warstwy
18.10.04 - od rana do południa rozsypują drobny materiał po wcześnij wyrównanej płaszczyźnie grubego syfu (kamienie, większe fragmenty asfaltu, itp.) ; od południa do wieczora cały odcinek od fabryki stolarki alumniowej do przejścia dla pieszych jest równany samobieżnym walcem.
19.10.04 - ostatnie "szlify" (dosypanie drobnego materiału w bardziej wklęsłe miejsca) i od rana do 18ej walcowanie w/w odcinka chodnika. Pierwsza ekipa kończy pracę - chodnik "jak ta lala" - ładnie równy - gładka powierzchnia, troche balaganu na poboczach :? ale ogólnie  zrobione strannie
21.10.04 - rano podjeżdża druga ekipa ludzi - zaczynją rozwozić i rozsypywać gruby byle jaki syf z kupy marasu zostawionej przed autokomisem. Olbrzymie kawały asfaltu i duże kamienie lądują na środku chodnika - zupełnie zbędnie i niepotrzebnie :!:  :x a potem wszystko dwa może trzy razy uklepane wlacem samobieżnym i ... druga ekipa po zasyfieniu i zniszczeniu pracy poprzedników zbiera swoje zabawki i ok. 15ej odjedża zadowolona.