Wieszowa.NET Forum

Sieć Wieszowa NET => Nasza sieć => Wątek zaczęty przez: arturr292 w 21.12.2008 17:07

Tytuł: gg działa a strony sie nie otwierają
Wiadomość wysłana przez: arturr292 w 21.12.2008 17:07
Witam
Mam radiówke z Wieszowa NET, router czyli net i na kabel i bezprzewodowo. NA kabel działa w stacjonarnym bez problemu, natomiast w laptopie nagle strony przestały sie wyświetlać, komunikatory typu gg działają. Co sie stało?? Nic nigdzie w ustawieniach nie zamieniałem. Pomocy
Tytuł: gg działa a strony sie nie otwierają
Wiadomość wysłana przez: Screamer w 21.12.2008 19:14
Prawie na bank masz z DNS-ami problem. Albo chwilowo padly, albo masz je zle skonfigurowane.
Tytuł: gg działa a strony sie nie otwierają
Wiadomość wysłana przez: arturr292 w 21.12.2008 19:41
ale właśnie na bank mam dobrze DNSy wpisane, wczoraj wieczorem wszystko śmigało, dzisiaj rano włączam kompa, gg działa- moge pisać, a strony nie chcą sie otwierać...........................czy możliwe jest że wi-fi mi w laptopie padło??
Tytuł: gg działa a strony sie nie otwierają
Wiadomość wysłana przez: Bloondyn w 21.12.2008 20:38
To jest najprościej sprawdzić używając Atherosa . Może go  masz?
W tym programie jest Atheros Client Utility - Załączyć w laptopie nadajnik, załączyć Atheros Client Utility, diagnostyka , rozwiązywanie problemów i wciśnij uruchom test. Jeśli wina jest po stronie wi-fi to znajdziesz przyczynę bo gdy wyświetli ci błąd naciśnij wyświetl wyniki a tam opis ci ten błąd objaśni. :wink:
Tytuł: gg działa a strony sie nie otwierają
Wiadomość wysłana przez: Screamer w 22.12.2008 08:27
Jesli Ci gg dziala to watpie, zeby to byla wina wifi. Ja wczoraj rano przez chwile tez mialem problemy z DNS-ami (padly na chwile) totez gg tez mi dzialalo, a stronki nie. Powiedz jak rozwiazane masz polaczenie laptopa do naszej sieci ? Masz na niego osobne pasmo czy jest na tym samym pasmie co komp lokalny (o ile takowy wystepuje)? Zasadniczo jesli masz to na router'ze to pewnie nie ma problemu (IP jest przez serwer wykrywany od routera, a nie od klientow podpietych do nich...no ale warto sie upewnic).
Co do DNS-ow to najlepiej jak sprobujesz PING-nac te adresy IP DNS, ktore masz wpisane (z wlasnego doswiadczenia wiem, ze lepiej je zostawic na przydzielane automatycznie przez serwer, wtedy gdy te podstawowe padna serwer stara sie je automatycznie podmienic na inne zapasowe).
Tytuł: gg działa a strony sie nie otwierają
Wiadomość wysłana przez: arturr292 w 22.12.2008 10:31
wcześniej miałem bezprzewodówke z orange, ( oczywiście wszystko działało) podpiąłęm ją dzisiaj i jest dokładnie to samo co z Wieszowa NET, gg działa, a stronki sie nie otwierają. Może coś  w laptopie padło?? sieciówka?? macie jakieś pomysły?? laptop jest na gwarancji, wiec może jeszcze przed świętami  bym coś z tym zrobił?? To stało sie z dnia na dzień, w sobote wieczorem wszystko śmigało, w niedziele rano stronki sie nie otwierają.......
Tytuł: gg działa a strony sie nie otwierają
Wiadomość wysłana przez: AnHELLuS w 22.12.2008 11:34
Cytat: "arturr292"
Może coś w laptopie padło?? sieciówka?? macie jakieś pomysły??
Kilka, tylko może najpierw łaskawie podasz konfig.  Router spr. od str. Maniera Service ? Skan antywirem ?
Tytuł: gg działa a strony sie nie otwierają
Wiadomość wysłana przez: arturr292 w 22.12.2008 13:30
konfiguracja jest dobrze ustawiona, pisałem do administratora sieci, wszystkie DNSy itp, są dobrze ustawione. Konfiguracja od strony Maniera Service wygląda następująco: Kabel z anteny na dachu idzie do adaptera, z adaptera do rutera, a z rutera do switcha, gdzie rozchodzi sie do gniazdek w całym domu. No i na stacjonarnym kompie ( net z gniazdka przez kabel) stronki otwieraja sie bez problemu, sprawdziłem teraz że na lapie przez kablel stronki sie nie otwieraja- gg działa, czyli ewidentnie coś mi sie lapem stało, tylko co?? jak pisałem wcześniej z netem orange też sie to samo dzieje że gg działa stronki nie.........
Tytuł: gg działa a strony sie nie otwierają
Wiadomość wysłana przez: Screamer w 22.12.2008 14:36
Prawdopodobienstwo, ze jest to wina sprzetu jest bardzo nikla. Jesli by to bylo spowodowane usterka sprzetowa to najprawdopodobniej bys poprostu netu nie mial na lapku.
3 opcje:
- czy probowales pingowac swoje serwery DNS (ew. jakies inne znane Ci adresy IP na zew. sieci) ?
- moze zamieszales mocno w ustawieniach Firewalla ? Zdaje mi sie, ze jak sie bardzo chce, to mozna sobie poblokowac proty na ktorych DNS-y dzialaja (nie daje za to glowy, jednak jesli masz FW na lapku to sprobuj go wylaczyc - tak, tego z Windy tez).
- przeskanuj kompa dobrym anti-vir'em i anti-spyware'm. Pamietam, ze kiedys mialem wlasnie takiego wira, ktory uniemozliwial odwolywanie sie do stronek po adresach www (podszywal sie w plikach konfiguracyjnych pod serwery DNS wlasnie).
Dla testu, czy to faktycznie wina DNS-ow sprobuj wejsc na stronke WP.PL
bezposrednio poprzez adres IP:    212.77.100.101
Jak przejdzie, to znaczy ze to na bank problem z DNS-ami.